5 tipů jak úspěšně nastartovat nový podnik

21.06.2016 | , Finance.cz
FIREMNI FINANCE


Založení úspěšného podniku není nic jednoduchého. 80 procent firem skončí s podnikáním již v prvním roce, během následujících pěti let pak zkrachuje většina těch, které překonají krizový první rok. Úspěšné jsou tak zhruba jen 4 firmy ze 100. Podnikatelé se totiž při rozjíždění firmy dopouštějí řady chyb. Trpí nedostatkem trpělivosti, nedostatečně plánují výdaje či se příliš soustředí na zisk. V tomto článku vám přinášíme souhrn toho nejdůležitějšího, na co si je třeba při rozjíždění podniku dát pozor.

TIP č. 1: Propojte to, co vás baví, s tím, co má šanci na úspěch

Vybudování nového podniku stojí mnoho úsilí, peněz i času. Je proto obzvláště důležité, abyste svému projektu věřili a aby vás práce bavila a naplňovala. Zároveň se ale svými nápady nesmíte nechat příliš unést. O úspěšnosti podnikání totiž rozhodují především zákazníci. Vaše nabídka služeb a produktů by tak měla vycházet hlavně z toho, co chtějí ostatní. Lidé často přicházejí s dobrým nápadem na službu či produkt, který vychází z jejich osobní zkušenosti. Nezajímají se ale už o to, jakou mají šanci uspět na větším trhu a na to poté doplatí.

TIP č. 2: Bez dobré reputace to nejde

Dobrá pověst je pro úspěšné podnikání klíčová. Budování dobrého jména je ale vždy běh na dlouhou trať a přijít o něj můžete o to rychleji. Stanovte si základní hodnoty, které by si měli lidé s vaší firmou spojovat, a ty dodržujte. Nedělejte kompromisy v zásadních věcech a vždy myslete na to, jaká je vize vaší firmy. „Mnohé podniky už totiž ztroskotaly na tom, že se chtěly vždy plně podřídit požadavkům trhu a zákazníků. Trvat si na svém i přes drobné dílčí ztráty se dlouhodobě vyplatí a jedině tak si vybudujete pověst zodpovědného a seriózního obchodního partnera,“ tvrdí Jiří Jemelka, výkonný ředitel společnosti J.I.P. pro firmy působící v oblasti podnikového poradenství se zaměřením na revitalizaci malých a středních podniků.

TIP č. 3: Pravidelně kontrolujte náklady a podceňujte zisky

Nepsané pravidlo podnikání je, že vše stojí dvakrát více a trvá dvakrát déle, než bylo naplánováno. Už při zakládání firmy je dobré se tímto moudrem řídit. Při plánování vždy podceňujte výnosy a přeceňujte náklady, nebuďte příliš optimističtí. Zároveň ale myslete na to, že k úspěšnému podnikání je třeba udržovat pozitivní cash flow. Hledejte proto způsoby, jak snížit náklady, a důkladně zvažujte, co je v začátcích podnikání skutečně nezbytnou investicí a co může počkat. „Začínající podnikatelé často investují peníze do zbytečností. Skvěle zařízená kancelář nebo nákladné brožury ale vedou spíše k přehnanému nafouknutí rozpočtu. Zpočátku je přitom naprosto dostačující pracovat z domu,“ vysvětluje Jiří Jemelka.

TIP č. 4: Neměřte svůj úspěch penězi

Pokud chcete být v podnikání skutečně dlouhodobě úspěšní, nemělo by vám jít pouze o zisk. Jestliže již při zakládání firmy je vaším cílem značku co nejdříve výhodně prodat, nikdy se nedostaví ten správný výsledek. Ale velké výdělky by neměly být hlavním motivátorem ani během samotného podnikání. Vážná rozhodnutí by totiž nikdy neměla být zakládána pouze na tom, kolik vynesou. Dlouhodobého úspěchu dosáhnete jedině tak, že se budete snažit být vždy profesionální, pečovat o dobrou pověst a patřit mezi nejlepší v oboru. Odměna v podobě výdělku se pak dostaví sama.

TIP č. 5: Vyzbrojte se trpělivostí

Nedostatek nadšení, energie a také málo trpělivosti patří mezi hlavní příčiny předčasného konce podnikání. Při založení firmy proto počítejte s tím, že se pouštíte spíše do maratonského běhu než krátkého sprintu. Nevzdávejte se hned po prvním neúspěchu, ale spíše neúspěchy vnímejte jako prostor, kde se můžete dále zlepšovat. Je důležité je brát jako motivaci a ne jako osobní selhání. Nezapomínejte též na to, že se stále máte co učit a dále se vzdělávejte. Všechna svá rozhodnutí vždy ověřujte, testujte a vnímejte zpětnou vazbu. Předejdete tak zbytečnému utrácení za nefunkční věci.

Rada navíc

Úspěchu v podnikání dosáhnete snáz, když budete spokojeni i v osobním životě. Práce na spuštění firmy sice může být trochu náročnější, trvá ale i několik let. Pečujte proto i o své duševní zdraví a mezilidské vztahy a pokuste se najít mezi oběma světy rovnováhu. Úspěchy v podnikání vám totiž nebudou k ničemu, pokud se s nimi nebudete mít s kým podělit a budete sami nešťastní.


Zdroj: J.I.P. pro firmy, s. r. o.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE