Pojišťovny odhalily podvody za téměř miliardu, víc než před rokem

14.07.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Pojišťovny odhalily v pololetí pojistné podvody za téměř miliardu korun, meziročně opět více. Největší podíl na této trestné činnosti měly případy z pojištění vozidel. Významně vzrostl počet případů hlášených z životního a úrazového pojištění, kde podvodníci nárokovali výplatu pojistného plnění za fingované nebo uměle navýšené škody.

Za první pololetí odhalila Allianz pojišťovna podvody za 158 milionů korun. "Finanční objem prozrazených pokusů o podvod řadu let setrvale stoupá, v meziročním srovnání letos číslo narostlo o 29 milionů Kč," řekl mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Počet prošetřovaných podezřelých případů byl podle něj nejvyšší v hlavním městě, Středočeském a Moravskoslezském kraji.

Česká pojišťovna odhalila pojistné podvody za 282 milionů Kč. Meziročně jde o nárůst o 18 milionů Kč. "Lidé si pod pojmem pojistný podvod nejčastěji představí fingovanou autonehodu či úmyslně zapálený dům. Realita je ale jiná," uvedl ředitel útvaru vyšetřování ČP Michael Maierl. "Jen malé procento podvodů je od začátku promyšleným činem. Nejčastěji dojde k tomu, že člověk podlehne tíze okamžiku. K pojistné události skutečně dojde, ale klient se pak snaží pojišťovnu přesvědčit o tom, že mu vznikla daleko větší škoda, než tomu ve skutečnosti bylo," dodal.

Kooperativa odhalila 1250 případů za 360 milionů Kč. Za stejné období loni to bylo přes 330 případů za 80 milionů Kč. "Daří se nám úspěšně rozkrývat stále více podvodů v životním pojištění. Většinou je páchají organizované skupiny, které zahrnují širokou síť obchodníků a spolupracujících lékařů. Pojišťovnám tak dokáží způsobit škody za desítky milionů Kč," uvedl vedoucí bezpečnostního odboru v pojišťovně Vojtěch Stavný.

Generali odhalila během pololetí pojistné podvody za 27 milionů korun. Meziročně objem odhalených podvodů stoupl o čtyři miliony korun. "To potvrzuje dlouhodobý růstový trend. Řada případů je navíc stále v šetření. Celkový účet tedy může být vyšší," upozornil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Z pohledu objemu kralují podvody v pojištění osob. Proti loňskému roku vzrostly šestinásobně. Nejvíce podvodů je již tradičně v pojištění motorových vozidel.

Česká podnikatelské pojišťovna odhalila 470 pojistných podvodů za 23,5 milionu Kč, což je částka třikrát vyšší než v prvním čtvrtletím roku. Do čtvrtletních výsledků se promítly případy velkých škod, které byly v daném období ukončeny.

Uniqa šetřila přes 500 případů. Podobně jako v uplynulých obdobích se podle mluvčí Evy Svobodové největší část týkala znovu pojištění osob, zejména sporných nároků na denní dávky v pracovní neschopnosti a denní odškodné za dobu léčení úrazu. Na rozdíl od předchozích sledovaných období byli znovu více aktivní podvodníci v oblasti pojištění vozidel.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ