Jak na pronájem bytu

27.07.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Pořízení bytu či obecně nemovitosti za účelem zisku z jeho pronájmu často je dobrou investiční příležitostí. Může se ale také stát noční můrou. Při dodržení správných postupů při pronájmu bytu lze však případným problémům předejít.

V dnešním článku se budeme věnovat tomu, jak vybrat nájemníka a také tomu na co si dát pozor v nájemní smlouvě.

TIP: Čtěte také
Jak se daní příjmy z pronájmu bytu?

Jak ukončit pronájem bytu?

Výběr správného nájemníka

Prověřovat, prověřovat a zase prověřovat. To je nejzákladnější pravidlo při výběru nového nájemníka. Většina pronajímatelů si tento fakt uvědomuje. Přesto je velmi snadné naletět těm nesprávným lidem a dostat se tak do nepříjemných problémů.

Nájemníka se zeptejte na co nejvíce informací. Zejména se věnujte těmto dvěma oblastem:

  • Minulý pronájem – pokud zjistíte že už v pronájmu byl, zeptejte se, jak dlouho pronájem trval a proč skončil. Požadujte určitě kontakt na bývalého pronajímatele. Získejte od něj co nejvíce referencí a ověřte si všechny informace, které jste dostali. 
  • Osobní informace – zjistěte, jakým způsobem se potenciální nájemník živí, kde pracuje a na jaké pozici. Zeptejte se, zda má či plánuje vztah nebo rodinu. Ptejte se i na domácí mazlíčky – ty nelze nájemníkovi zakázat – ad níže.

Určitě si také prověřte, zda potenciální nájemce nemá záznam v rejstříku dlužníků či zda na něj není uvalena exekuce. Obecně si co nejvíce informací ověřte na internetu, přičemž cenné informace lze většinou získat i na facebookovém profilu nájemníka.

Důležité informace o nájemní bydlení najdete v naší Abecedě nájemního bydlení.

Nájemní smlouva – na co si dát pozor

Nájemní smlouvu raději uzavírejte na dobu určitou, ideálně na jeden rok. Proč? Při případných problémech je výrazně jednodušší se nájemníka zbavit. Na internetu koluje spousta vzorových smluv o pronájmu. Pokud však chcete předejít problémům, tak se těmto smlouvám raději vyhněte a nechte si smlouvu připravit od právníka. Při případných problémech se vám tato investice určitě vrátí.

Sjednejte si ve smlouvě výši nájmu a také možnosti jak případně nájem zvyšovat.

Ve smlouvě stanovte, kdo bude zajišťovat a hradit opravy. Drobné opravy většinou jsou na vrub nájemníka, velké pak pronajímatele.

Dalším důležitým bodem smlouvy je ustanovení, kdo a jak bude hradit energie.

Určitě si ve smlouvě vyhraďte právo veta na další přistěhované do bytu. Pokud toto totiž ve smlouvě není specifikováno, tak si tam nájemník může přibrat další podnájemníky bez vašeho souhlasu – jen vám to ze zákona bude muset do dvou měsíců oznámit. Jinak je tomu u blízké osoby. Tu si nájemník do bytu může nastěhovat i bez vašeho souhlasu (bez ohledu na smlouvu) – je zde jen oznamovací povinnost (do dvou měsíců). Pronajímatel může v tomto případě maximálně vyžadovat, aby v domácnosti žilo maximálně tolik osob, kolik je přiměřené velikosti daného bytu.

Pozor - nájemníkovi také nemůžete smluvně zakázat domácí mazlíčky.

Přílohu kvalitní smlouvy by měl tvořit předávací protokol, ve kterém je uvedeno, kdy přesně byl byt předán, v jakém byl stavu a co bylo součástí jeho vybavení.

Pokud máte problém s nájemníkem a nevíte, jak ho řešit, zpetejte se v naší Právní poradně.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ