Extrémně nízké sazby hypoték nahrávají také rekonstrukcím

09.08.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zájem o hypoteční úvěry v Česku opět trhá rekordy. Díky extrémně nízkým úrokovým sazbám, které v červnu klesly až na hodnotu 1,87 procenta, jsou totiž peníze na bydlení pro žadatele dostupnější než kdy dříve. Za prvních šest měsíců letošního roku tak tuzemské banky poskytly klientům více než 55 tisíc hypoték v celkovém objemu přes 106 miliard korun. Hned čtvrtina úvěrů přitom směřovala na rekonstrukce a výstavbu.

Podle statistiky Fincentrum Hypoindex se počet sjednaných hypoték za první pololetí letošního roku zastavil na čísle 55 266. Celkový objem poskytnutých peněz na bydlení se pak vyšplhal na 106,705 miliardy korun. Rekordním měsícem byl červen s 12 324 sjednanými hypotékami o objemu 23,276 miliardy korun. Do bank klienty lákají především stále nižší úrokové sazby – ty červnové klesly v průměru až na hodnotu 1,87 procenta.

Vzhledem k rekordně nízkým úrokům klesá mezi klienty bank zájem o variabilní sazby. Například u klientů Raiffeisenbank, která za první letošní půlrok poskytla bezmála 4 900 hypoték, je podíl variabilních sazeb aktuálně menší než jedno procento. „Klienti si uvědomují současnou výhodnou výši úrokových sazeb, o čemž svědčí i zájem o delší fixace. Za první pololetí roku 2016 tak byla více než polovina sjednaných hypoték uzavřena s pětiletou fixací a čtvrtina se sedmiletou fixací,“ vysvětlil Milan Voldřich, produktový manažer Raiffeseinbank.

Nízké sazby nahrávají rekonstrukcím a stavebním úpravám

Vzhledem k tomu, že se splátka milionové hypotéky na 240 měsíců propadla na 4 999 korun, což je nejméně v historii Fincentrum Hypoindex, nízké úrokové sazby hypoték nelákají jen zájemce o nové bydlení. Výhodné jsou také pro všechny, kteří se chystají svůj stávající úvěr refinancovat, a rovněž pro ty, kteří by rádi investovali do rekonstrukce nebo stavebních úprav. Podle aktuálních statistik Raiffeseinbank směřovala právě na výstavbu a rekonstrukci celá čtvrtina hypotečních úvěrů, které společnost od ledna do června poskytla.

Náklady na rekonstrukce se pohybují zpravidla v řádech stovek tisíc korun. Nejvíce financí putuje do přestaveb kuchyní a koupelen, nezapomíná se ale ani na střechy a výměny oken či dveří. „V tomto období je zvýšený zájem o garážová vrata ve všech provedeních od těch klasických, přes sekční a rolovací až po posuvná. Na oblibě získávají, hlavně díky extrémně horkým létům, také předokenní žaluzie a rolety. Poptávka po předokenních roletách vzrostla v porovnání s prvním pololetím roku 2015 přibližně o 30 %. Pokud se však zaměříme na venkovní žaluzie, meziročně jsme zaznamenali nárůst dokonce o 70 %,“ přiblížil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zaměřuje na výrobu garážových vrat, předokenních rolet a žaluzií.

Podobný trend lze očekávat i v dalších letech. Z aktuálního výzkumu společnosti IBRS pro Českomoravskou stavební spořitelnu totiž vyplývá, že zhruba 45 % Čechů se chystá na rekonstrukci domu nebo bytu. „Bytový fond v České republice je zastaralý, obyvatelé přitom chtějí svá bydlení vylepšovat. Pro rekonstrukce a modernizace je tady obrovský prostor, v nejbližších letech bude své bydlení zvelebovat více než milion českých domácností,“ řekl Vladimír Staňura, předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny.


Zdroj: Lesensky.cz

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ