Zájem o zájezdy v Turecku nadále klesají, lidé raději zůstávají v České republice

11.08.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dění v Evropě se výrazně podepsalo na zájmu o pobyty v zahraničí. Pokles se nejvíce týká Turecka, které nedávno zažilo puč a několik teroristických útoků. Naopak lidé více vyráží na dovolenou na Slovensko, do Chorvatska, Španělska i Malty. Raketově roste zájem o tuzemské pobyty.

Že lidé nejvíce tráví dovolenou doma v České republice dokazuje průzkum Stem/Mark, který si nechala vypracovat banka Cetelem. „Preferuje ji 48 procent dotazovaných lidí. Třetina z nich pojede na dovolenou i do zahraničí. Jen zahraniční dovolenou plánuje 16 procent Čechů, z čehož vyplývá, že mimo Česko vycestuje 32 procent lidí,“ přiblížila mluvčí Cetelem Bára Minksová.

To potvrzuje také cestovní agentura Invia. V loňském roce podle jejich údajů vzrostla poptávka po pobytech v Čechách a na Moravě o 15 procent a tento trend se drží i letošních prázdnin. Lidé vyhledávají nejen zajímavé výlety a odpočinkové aktivity, ale také ubytování kombinující zážitky, kvalitu a zároveň cenovou dostupnost.

Každoročně přibývá míst pro stany a karavanů. Například na konci loňského roku jich podle údajů Českého statistického úřadu bylo turistům k dispozici bezmála 50 837. Nejvíce kempů se nachází na jihu Čech, kde jich najdete zhruba 13 809, následuje jižní Morava s 5 666 kempy, početné jsou pak také kempy ve Středočeském a Královéhradeckém kraji. Do České republiky se ze zahraničí dostal také trend takzvaných stanových kemp-hotelů.

„Hosté bydlí v zapůjčeném stanu, kde jsou připraveny komfortní postele s matracemi a peřinami, a přitom mohou využít všech služeb a programů jako lidé ubytovaní v hotelu, a to včetně stravování. Oproti běžnému ubytování v hotelu zákazníky přiláká také výhodnější cena,” přiblížila Eva Černá, generální manažerka Šiklandu, největšího přírodního zábavního parku v České republice, který nabízí kemp-hotel s kapacitou 70 čtyřlůžkových stanů.

Naopak pokles zaznamenaly cestovní kanceláře v zájmu o dovolenou v Turecku. Už v červnu, před politickými událostmi v této zemi, tam byly zájezdy nejlevnější za posledních pět let. Snížila se poptávka, a tak místní hotely snižují ceny. Osmidenní pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu v režimu all inklusive lze pořídit za cenu okolo osmi tisíc korun. A pokud zájemce kupuje zájezd před last minute, může se konečná ceny ještě snížit.

Zvyšuje se také zájem o zájezdy na Maltu. Informovala o tom Maltská centrála cestovního ruchu. Zaznamenala 10% nárůst příjezdů turistů v první polovině roku oproti 2015. Červen se může pyšnit nárůstem počtu turistů o 5,8 procent, celkový nárůst přenocování je 8,6 procent a útraty vzrostly o 4 procenta.

Rozhodující je podle Cetelemu pro lidi cena zájezdu. V průměru zaplatí Češi 11 tisíc korun na osobu a 3700 utratí v místě pobytu. „Za zahraniční pobyt přitom vydají o 10 tisíc korun více než za tuzemský. Zčásti je to však dáno tím, že tuzemskou dovolenou lidé plánují na méně dní než zahraničí. Do 10 dnů stráví v Česku na dovolené 86 procent lidí, zatímco v zahraničí plánuje být minimálně 10 dnů 64 procent,“ nastínila výsledek průzkumu Minksová.

Autor článku

Michaela Malátná


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU