Spropitné číšníkovi nebude podléhat evidenci tržeb

15.08.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Spropitné, které si ponechá barman nebo číšník, nebude podléhat elektronické evidenci tržeb. Na svém blogu to dnes uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). V případě, že si ovšem spropitné ponechá částečně nebo celé majitel restaurace, pak by se mělo evidovat. První fáze elektronické evidence tržeb začne 1. prosince a bude platit pro podnikatele ve stravování a ubytování.

"Ať si každý dává spropitné, jaké chce - je to součást naší kultury a vhodný způsob, jak ocenit obsluhující personál. Systém, který chceme zavést, na tom nechce nic měnit," uvedl ministr. Zároveň Babiš připomněl, že spropitné bylo, je a bude příjmem, který podléhá zdanění.

Pokud si tedy podle ministra spropitné nechává číšník nebo barman, tedy zaměstnanec, nic se nemění. Jestliže spropitné zákazník hradí z platební karty, ale majitel pak celou částku zahrne do mezd zaměstnancům, opět nemusí podléhat evidenci tržeb.

Nechává-li si ovšem spropitné plně nebo částečně majitel restaurace, pak podléhá podle Babiše elektronické evidenci tržeb. "Ano, tento případ může být v praxi poněkud kostrbatý, protože účtenka za konzumaci už bývá vystavena, ale odpovídá to principu, že to je příjem z podnikání, tedy tržba, která se má evidovat. I když se jmenuje spropitné," dodal Babiš.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ