Zdravotní pojišťovny si na vymáhání dluhu nemají najímat právníky

29.08.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Zdravotní pojišťovny si podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové nemají najímat externí advokáty na vymáhání dluhu na zdravotním pojištění, podle ombudsmanky tímto zbytečně navyšují náklady. Jak v dnes v tiskové zprávě uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková, pojišťovna má tyto rutinní úkony vykonávat sama, má vlastní právníky.

Na úřad ombudsmanky se obrátila žena, která nesouhlasila s dluhem, který po ní vymáhala zdravotní pojišťovna prostřednictvím soudního exekutora. Dluh podle Šabatové pojišťovna vymáhala oprávněně, ale pochybila, když si na sepsání návrhu na exekuci najala externího právníka. Dluh tak narostl o dalších 17.000 korun, které právník požadoval za svoji práci.

Podle Šabatové ve složitějších případech lze připustit, že pojišťovna využije služeb soudního exekutora. "Není však možné, aby sepsání rutinního návrhu k soudnímu exekutorovi delegovala na najatého advokáta a náklady na jeho služby pak vymáhala po dlužníkovi," uvedla Šabatová.

Připomněla, že zdravotní pojišťovna je zvláštním druhem právnické osoby zřízené především za účelem provádění veřejného zdravotního pojištění. A výkon této činnosti představuje výkon státní správy, a v tomto ohledu je tedy třeba na zdravotní pojišťovny nahlížet obdobně jako na orgány státu jako takového.

Pokud se pojištěnec dostane do podobné situace, je podle Šabatové třeba, aby se bránil v exekučním řízení. V něm má věřitel vůči dlužníkovi právo na náhradu nákladů účelně vynaložených k vymáhání nároku. Jde tedy podle ombudsmanky poukázat na to, že zdravotní pojišťovna disponuje vlastním právním aparátem, a proto nelze náklady právního zastoupení externím právníkem považovat za účelně vynaložené.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ