Klesající nezaměstnanost nutí firmy rozdávat benefity

08.09.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v srpnu klesla na 5,3 %. Mzdy se zvyšují (ve druhém čtvrtletí o 3,7 %) a firmy mají problém najít vhodné zaměstnance, takže nabízí odměny za doporučení a více benefitů. Odborníci odhadují, že růst spotřeby domácností převezme roli hlavního tahouna domácího růstu. Na konci roku bude podle analytiků nezaměstnanost na úrovni 5,5 %.

Nezaměstnanost v Česku v srpnu po červencovém růstu na 5,4 procenta klesla na 5,3 procenta. Uchazečů o zaměstnání bylo ke konci měsíce 388.474, což je nejméně za srpen od roku 2008. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Volných míst je přes 139.000, nejvíce za posledních osm let. Loni činil podíl nezaměstnaných v srpnu 6,2 procenta.

Nezaměstnanost letos od února klesala, až v červenci se pokles přerušil. Většina analytiků oslovených ČTK odhadovala, že v srpnu zůstane podíl nezaměstnaných stejný jako v předchozím měsíci, někteří nevylučovali pokles na 5,3 procenta.

„Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin nadále rostl počet volných pracovních míst, a to i v regionech, kde je nezaměstnanost nejvyšší. Například Ústecký kraj hlásí historické maximum od roku 2001 - 8092 volných pozic,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Rekordní úroveň zaměstnanosti

„Nezaměstnanost si polepšila i navzdory přílivu čerstvých absolventů na trh práce. Trh práce se drží v mimořádně dobré kondici. Zaměstnanost ve druhém čtvrtletí dosáhla další historicky nejvyšší úrovně, zatímco nezaměstnanost je jedna z nejnižších v celé Evropské unii,“ uvádí Jana Steckerová, analytička Komerční banky. „Poslední data z Eurostatu ukazují, že ČR patří v nezaměstnanosti druhá příčka z celé EU. Nižší už má jen, na turistickém ruchu závislá, Malta,“ připomíná Tomáš Volf, analytik Citfin. „To se již začíná promítat do tlaku na růst mezd. Ty se ve druhém čtvrtletí zaměstnancům reálně zvýšily o 3,7 %, což slibuje další slušný růst spotřeby domácností, která by měla opět převzít roli hlavního tahouna domácího růstu,“ dodává Jana Steckerová.

Podle Úřadu práce ČR jsou stále v plném proudu sezonní práce, které vývoj na trhu ovlivňují. S jejich ukončováním a příchodem absolventů ze škol bude v následujících měsících nezaměstnanost stagnovat, nebo mírně stoupat, uvedl úřad.

Zaměstnavatelé měli v srpnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, v těžbě a stavebnictví, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, kuchaře, slévače, svářeče, prodavače či obsluhu pojízdných zařízení. Tradičně velká je podle úřadu poptávka po technických profesích napříč všemi obory.

Firmy rozdávají odměny za doporučení a benefity

Platy se zvyšují a firmy stále nemohou najít ty správné uchazeče na vybraná místa. Není proto výjimkou, že sahají k alternativním cestám, jak získat toho správného pracovníka. „Začíná to u finanční odměny za přivedení spolupracovníka a končí náhradou obyčejných pracovních inzerátů za profesionálně zpracované video prezentace, které mají uchazeče na dané pracovní místo nalákat,“ uvádí Petr Vlasák, hlavní analytik, tginvest.cz. „Firmy také daleko více než dřív dávají důraz na firemní benefity. Kromě standardní delší dovolené nebo stravenek už dbají také na úroveň firemní kultury anebo nabízejí služby hlídání dětí či paní na úklid,“ dodává Vlasák s tím, že najít dobrého zaměstnance je jako hledat jehlu v kupce sena. Tlak se ze zaměstnanců přenáší na zaměstnavatele a Češi začínají být nedostatkovým zbožím.

Nezaměstnanost zůstane nízká, na konci roku 5,5 %

Ekonomika sice zpomaluje, ale nejde o tak výraznou ztrátu tempa, která by zvrátila dosud pozitivní trend na trhu práce. „Díky sezónním faktorům se na podzim nezaměstnanost ještě o něco sníží. Na konci roku se však jako obvykle opět s klesajícími teplotami opět zvýší a podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu by měl dosáhnout 5,5 procenta,“ upozorňuje David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. „Předpokládáme, že se nezaměstnanost může ještě mírně snížit a přiblížit k pěti procentům. Teprve na přelomu roku dojde k sezónnímu zvýšení počtu lidí bez práce, za nímž budeme moci hledat konec sezónních prací nebo tolik oblíbených úvazků na dobu určitou. Nezaměstnanost se tak dostane na chvíli nad 5,5 %, avšak pozitivní trend se tím nemění,” potvrzuje analytik ČSOB Petr Dufek. „Myslím si, že nové minimum míra nezaměstnanosti již letos nevytvoří, i tak ale zůstane na velmi nízkých úrovních. Za celý letošní rok očekávám průměrnou míru nezaměstnanosti 5,6 % a v roce 2017 by měl následovat další pokles na 5,4 %. Pro srovnaní v roce 2015 průměrná míra nezaměstnanosti v české ekonomice činila 6,5 %,“ uvedl Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Nezaměstnanost v regionech

Dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v republice má Ústecký kraj, a výjimkou nebyl s 8,2 procenta ani srpen. I v Ústeckém kraji ale podíl nezaměstnaných proti červenci klesl. Naopak nejnižší nezaměstnanost zaznamenal Úřad práce opět v Plzeňském kraji, kde činila stejně jako v červenci 3,8 procenta. O druhé místo se dělí s 3,9 procenta Praha, Jihočeský kraj a Královéhradecký kraj.

Z okresů mělo v srpnu nejnižší nezaměstnanost se dvěma procenty Rychnovsko, nejvyšší s 10,8 procenta Mostecko. Poměr uchazečů k volným pracovním místům byl nejnižší také na Rychnovsku, kde na jedno místo připadalo 0,8 uchazeče. Nejvíce lidí na jedno místo bylo na Karvinsku, a to 14,4.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU