V Brně bude možné nahrát jízdenku MHD na platební kartu

06.10.2016 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Brňané si budou moci od 1. ledna nahrát předplatní jízdenky na MHD na platební kartu, zaplatí je v e-shopu. Cestující si bude moci zvolit, jestli bude mít jízdenku na kartě, s níž běžně platí, nebo si vyzvedne kartu bez vazby k účtu a může si i dál kupovat papírové jízdenky, které se zatím neruší.

Na novinku je navázaná i sleva na celoroční nezlevněnou jízdenku, která bude stát místo 4750 korun jen 3325 korun. Sleva platí pro ty, kteří platí v Brně poplatek za odpad. Město ji proplatí zpětně.

"Máme informaci od bankovních asociací, že se zatím (tento systém) nikde nepoužívá," uvedl vedoucí tarifního odboru Vít Prýgl. Novinka má především usnadnit cestujícím pořízení nové jízdenky. Dosud se totiž musí nejméně jednou ročně vypravit na jedno z prodejních míst. Nyní bude stačit už jediná návštěva.

Cestující se bude muset nejprve v e-shopu zaregistrovat, vyplnit osobní údaje, číslo karty a nahrát fotografii. "Poté se musí do tří týdnů dostavit na dopravní podnik, který si musí identifikační údaje ověřit. Poté už může obsluhovat jízdenku pouze z e-shopu," vysvětlil Prýgl. Studenti a důchodci však budou muset nadále prokazovat nárok na slevu.

Pokud si lidé budou chtít jízdenku na kartu pořídit a nebudou si vědět rady, chystá pro ně dopravní podnik kontaktní centrum. Také bude vydávat karty těm, kteří platební kartu nemají, nebo nechtějí používat svou platební. "Ještě není zřejmé, zda karty budeme rozdávat zadarmo, nebo si je lidé zaplatí," doplnil Prýgl.

Revizor s sebou bude nosit čtečku bankovních karet a v mobilu bude mít s čtečkou propojenou aplikaci, která mu zobrazí fotku a údaje o jízdence. "O bezpečnost se lidé bát nemusejí. Systém je zabezpečený na úrovni bankovních standardů," ujistil Prýgl.

Bankovní karta bude zatím fungovat pouze v Brně, tedy zónách 100 a 101. Postupně by čtečkami měli být vybaveni i průvodčí ve vlacích a v regionálních autobusech, které do Brna zajíždějí. "Postupně se předpokládá zavedení systému v celém Jihomoravském kraji," uvedl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. Za rok až dva se také plánuje možnost placení jednorázové jízdenky platební kartou přímo ve vozidlech.

Podle primátora Petra Vokřála (ANO) je jízdenka na platební kartě prvním projektem 'brněnské karty'. Časem by mělo být možné platit přes e-shop také odpad, rezidenční parkování a další poplatky či vstupy na kulturní a sportovní akce.

Štítky:

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ