Lidé si vyrábí pořád víc energie sami. Decentralizace energetiky je nevyhnutelná

11.10.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


I přes jasnou energetickou strategii, která stojí převážně na jádru, promlouvají do energetiky pořád víc obnovitelné zdroje. Výroba elektřiny se decentralizuje, postupně se využívají nové technologii, například chytré sítě. Lidé se zajímají o energetickou soběstačnost. A na tyto trendy musí reagovat i tradiční dodavatelé.

Před deseti lety mohly české domácnosti poprvé změnit dodavatele elektřiny a později také obchodníka se zemním plynem. Liberalizace energetického trhu stlačila ceny energií dolů a nakonec zlevňovaly i velké energetické firmy. Rozdíly mezi dodavateli energií zůstávají pořád poměrně velké. Svoji roli v poklesu cen v posledních několika letech sehrál i nadbytek energií na burzách, kde je dodavatelé nakupují. Mohly za to povětšinou obnovitelné zdroje energie.

Až 50 % energie z jádra

Jak se shodují velké energetické společnosti, do budoucnosti energetiky budou stále více promlouvat obnovitelné zdroje energie a s nimi související decentralizace. Ostatně, je to trend nastavený Evropskou unií. Nicméně, jak začátkem října na Evropském jaderném fóru v Bratislavě uvedl premiér Bohuslav Sobotka, vláda do budoucna počítá s tím, že až 50 procent energie bude vyrobeno z jádra. „Jedná se o zdroj, který v České republice zcela zásadním způsobem přispívá k zajištění bezpečnosti dodávek elektrické energie. Především dnes, v době masivního rozvoje obnovitelných zdrojů energie, je potřeba mít k dispozici zdroj, který zajistí stabilní dodávky čisté energie v základním zatížení sítě,“ dodal.

Neznamená to ale, že obnovitelné zdroje energie budou stát mimo pozornost. Právě naopak. V jaderném mixu se s nimi počítá. Ruku v ruce s výrobou elektřiny, například z fotovoltaických elektráren, jde i decentralizace. „Jsme zřejmě na prahu zásadních změn,“ uvedl Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky. „Decentralizace energetických zdrojů je jistě hlavním tématem budoucnosti. Distributoři se musí naučit zvládat cestu elektřiny nejen od výrobce ke spotřebiteli, ale i obráceně, protože se stále častěji spotřebitelé stávají i výrobci elektřiny, kterou, ať už v přebytcích nebo kompletně, dodávají zpět do energetické sítě,“ doplnil.

Malé domácí zdroje a úspory

Velcí dodavatelé energií tento trend u svých zákazníků vysledovali a vycházejí jim vstříc. Obnovitelné zdroje, například malé domácí elektrárny, tak dnes zákazníkům nabízejí na klíč – od projektu, přes instalaci až po následný servis. Zdá se přitom, že změny nejsou taženy shora, ale zdola. „Například firma sonnen, jejíž baterie instalujeme, má v Německu vlastní komunitu, ve které si sami lidé mezi sebou formou peer-to-peer zobchodovávají vyrobenou zbytkovou elektřinu. I v Česku vidíme trend, kdy zákazníci začínají požadovat energetickou soběstačnost a elektřinu dodávanou z vlastních bezemisních zdrojů,“ podotkl Roman Gazdík ze společnosti ČEZ.

Nejsou to přitom jen domácnosti, které se o obnovitelné zdroje energie zajímají. Přidávají se k nim i firmy nebo municipality. „Také tyto subjekty začínají klást důraz na decentralizaci a řešení šitá na míru, například v podobě vlastních kogeneračních jednotek, objevuje se i decentralizace zásobování teplem,“ dodal Roman Gazdík.

Vedle toho jsou trendem technologie snižující energetickou náročnost. „Zvyšuje se počet tepelných čerpadel pro vytápění a ohřev užitkové vody, instaluje se LED osvětlení, začínají se prosazovat prvky chytré sítě – zákazníkům tak bude možné například nabídnout hodinové tarify na spotřebu elektřiny podle charakteru odběru. Na významu budou při prodeji elektřiny nabývat doprovodné služby, jako je online obsluha zákazníka,“ sdělil Petr Holubec.

Energetické potíže

Vše tak směřuje k jedinému cíli, který Evropská unie stanovila už před lety: snížit uhlíkovou stopu. „Podpora obnovitelných zdrojů je zajištěna nejen v oblasti výroby elektřiny, ale také v oblasti dopravy – příkladem je CNG nebo elektromobilita,“ připomněl Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON.

Nicméně i přes jistý optimismus, jsou v energetice otázky, které bude nutné dořešit. „Za jednu z hlavních výzev osobně považuji vyjasnění diskusí okolo antifosilního zákona, protože jeho případné přijetí jednoznačně ovlivní základní směřování české energetiky,“ uvedl Vladimír Vácha.

Další palčivou oblastí je podpora obnovitelných zdrojů energie. Zatím to vypadá, že příští rok ji dostanou pouze některé výrobny, například malé vodní elektrárny nebo bioplynové stanice. Ostatním zdrojům zatím Energetický regulační úřad odmítá vypsat podporu, protože pro ně chybí notifikace ze strany Evropské komise. Notifikaci nicméně neměly ani v předchozích letech, kdy podporu dostávaly. Bez dotací zůstaly až loni.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ