Jak si doma pohlídat spotřebu elektřiny?

17.10.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Kolem elektroměru chodíte nevšímavě jen do té doby, než vám dodavatel energie naúčtuje vysoký nedoplatek. Odhalit největší žrouty elektřiny v domácnosti pomáhají moderní technologie a aplikace, které si můžete propojit i se svým chytrým telefonem.

Z faktury za elektřinu se o své spotřebě příliš nedozvíte. Neprozradí vám, zda za zvýšení vaší spotřeby v domácnosti nemůže nová televize. Abyste mohli začít šetřit a ohlídat si svůj účet za elektřinu, je užitečné vědět, kam energie utíká a kde ji nejvíc spotřebováváte.


Čtěte také:
Akční nabídky dodavatelů energie: Kolik pravdy je ve slevách?
Zájem domácností o změnu dodavatele energií roste. Je to výhodné?
Změna dodavatele elektřiny a plynu bez sankcí a do 24 hodin

Změřte si spotřebu elektřiny

Dnes je většina nových spotřebičů vybavena energetickým štítkem, který vám prozradí, kolik elektřiny na svůj provoz v průměru potřebují. Jenže spotřeba v reálných podmínkách vaší domácnosti může být docela jiná. Typickým příkladem je lednice – pokud je ve vaší kuchyni teplo, bude nucena mrazit víc (a spotřebuje víc), než v chladné chodbě staré chalupy.

Spotřebiče ve své domácnosti můžete podrobit testu. Existují různé typy digitálních měřičů spotřeby, které zapojíte mezi spotřebič a zásuvku. Spotřebu můžete měřit v různých časových úsecích a porovnávat je. Samozřejmě existují jednoduchá měřící zařízení, která koupíte za několik stovek, i vypracované měřiče za několik tisíc korun. Většina z nich umožňuje nastavit tarif, jaký doma využíváte (například D02d, D25d apod.). Podobné měřiče si nemusíte hned kupovat, existují instituce, mezi nimi jsou i někteří dodavatelé elektřiny, kteří vám je buď bezplatně, nebo za mírný poplatek zapůjčí.

Online hlídání spotřeby

Jestli chcete mít o spotřebě elektřiny přehled, můžete si pravidelně zapisovat stav elektroměru – třeba do notýsku. Protože se vše digitalizuje, objevují se i aplikace, které sledují spotřebu on-line. Některé, jako je třeba Strážce spotřeby, vyžadují vaši součinnost, kdy do svého účtu, resp. webové nebo mobilní aplikace pravidelně zaznamenáváte změny elektroměru (případně i plynoměru). Aplikace z těchto dat vyhodnocuje měsíční i roční nárůst nebo pokles spotřeby a umožňuje i porovnání dodavatelů energií.

Komplexnější nástroj, který sleduje spotřebu elektřiny, zemního plynu, tepla nebo vody, můžete sehnat například u české společnosti Energomonitor. Tato technologie ukazuje spotřebu v reálném čase a umožňuje vám udělat si představu, jaký spotřebič patří k největším žroutům ve vaší domácnosti. „Samozřejmě víte, že svítíte, topíte nebo máte puštěnou televizi, ale většina lidí vůbec neví, kolik každá z těchto činností stojí a co z hlediska spotřeby znamená,“ říká produktový manažer Jiří Kovanda. Navíc podobné měření může odhalit, že vaše spotřeba neočekávaně vyskočila – třeba proto, že už měsíce svítíte na půdě, kde jste zapomněli zhasnout starou žárovku.

Ve chvíli, kdy pochopíte, jak vaše domácnost funguje, můžete snadno určit oblasti, kde začít šetřit. Většina měřidel vás o průběhu spotřeby bude informovat pomocí grafů. „V nich vidíte, jaký podíl spotřeby tvoří tzv. trvalý odběr, což je spotřeba, kterou běžně vůbec nevnímáte, například nejrůznější spotřebiče ve stand-by režimu. Grafy vám pomohou odhalit, jestli by některé spotřebiče nebylo lepší spouštět v době, kdy máte levnější elektřinu, což není nutně jen v noci. Nebo jestli se některý ze spotřebičů, které mají snadno čitelnou spotřební křivku, například lednice nebo kotel, nespouštějí zbytečně často,“ dodává Jiří Kovanda.

Většinu aplikací a přístrojů, jako jsou zmiňované Strážce spotřeby nebo Energomonitor lze propojit s chytrým telefonem. Spotřebu tak můžete mít pod kontrolou i v případě, že jste mimo domov.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ