Zastaví rostoucí inflace britskou centrální banku ve snižování sazeb?

21.10.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


Jenom několik dní potom, co guvernér britské centrální banky Mark Carney veřejně pravil, že bude tolerovat rychlejší růst cenové hladiny, která by mohla v nejbližších měsících překročit inflační cíl 2 procent, ve prospěch ekonomického růstu, vyskočil index spotřebitelských cen (index CPI) na britských ostrovech na 2letá maxima. Načasování Carneyho výroků ohledně inflace nebude pouhá shoda náhod. Guvernér patrně tušil, jakým směrem se bude vyvíjet cenová hladina po 18procentním propadu britské libry.

Mark Carney dává svými projevy jasně najevo, že si uvědomuje hrozbu vyšší inflace, avšak i navzdory tomu si stojí za svým, že centrální banka by mohla snížit základní úrokovou sazbu z hodnoty 0,25 procenta pravděpodobně k hladině 0,1 procenta. Proto scénář snížení úrokových sazeb na listopadovém zasedání bankovní rady zůstává ve hře i po zářijových výsledcích indexu CPI.

Britská centrální banka si od prvního dne zveřejnění výsledku referenda o brexitu uvědomuje svoji těžkou roli. Na jedné straně čelí 18procentnímu poklesu domácí měny. Slabší měna vytváří ideální prostředí pro růst cenové hladiny, která by měla být krocena vyššími úrokovými sazbami. Na druhé straně samotný brexit, který bude mít negativní dopad na ekonomický růst, si vyžaduje expanzivní měnovou politiku.

Britská centrální banka (BoE) zveřejní na svém zasedání 3. listopadu aktualizovanou ekonomickou prognózu, jejíž součástí je inflační výhled, který by měl reflektovat 18procentní propad sterlingu. Na základě těchto čísel se bude guvernér centrální banky Mark Carney a jeho kolegové rozhodovat, zda sníží úrokovou sazbu téměř k nule.

70 procent dotázaných ekonomů agenturou Bloomberg očekává, že BoE sníží základní úrokovou sazbu na zasedání 3. listopadu. 55 procent z nich si myslí, že inflace v příštím roce vystoupá nad cíl 2 procent. Nicméně průzkum mezi ekonomy je v absolutním kontrastu s tím, co si myslí tradeři nebo peněžní trh. Ti počítají jen s 5procentní pravděpodobností, že britská centrální banka sníží úrokovou sazbu na listopadovém zasedání.

Tentokrát nás bude více zajímat projekce inflace, která bude zahrnovat oslabení libry za poslední 3 měsíce než projekce ekonomického růstu. Zdá se, že ekonomické podmínky se od poslední srpnové prognózy zlepšily, zejména předstihové ukazatele, proto očekáváme kladnou korekci ekonomického růstu. Mark Carney to v listopadu nebude mít jednoduché. Je těžké prosadit snížení úrokových sazeb za podmínek lepší makroekonomické prognózy a rychleji rostoucí cenové hladiny.

Graf: Vývoj GBP/USD (žlutě), výnosů z britských 10letých státních dluhopisů (fialově) a spreadu (rozdílu, zeleně) mezi výnosy z amerických a britských 10letých státních bondů

Vývoj GBP/USD, výnosů z britských 10letých státních dluhopisů a spreadu mezi výnosy z amerických a britských 10letých státních bondů


BOSSAAutorka příspěvku je analytičkou společnosti Bossa.
BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995. Řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová

Články ze sekce: INVESTICE