Malá fotovoltaická elektrárna na střechu domu: Kde začít?

25.10.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Slunce svítí zadarmo. Ačkoli Česká republika není žádná solární velmoc, rozumně zvolené fotovoltaické panely ušetří alespoň část nákladů na elektřinu. Přemýšlíte nad instalací malé solární elektrárny na střechu svého domu? Kde byste měli začít a co promyslet?

Fotovoltaické elektrárny zůstávají už od roku 2014 bez dotací. To znamená, že na výrobě elektřiny nezbohatnete. Na druhou stranu, motivem může být alespoň částečná energetická samostatnost. A přebytky elektřiny vždycky můžete prodat energetické společnosti za tržní cenu. Navíc stát dnes instalaci solárních elektráren opět podporuje. Na fotovoltaické panely do 10 kWp instalovaného výkonu můžete dostat až 100 tisíc korun z programu Nová zelená úsporám.

Chcete fotovoltaiku? Zjistěte potřeby své domácnosti

Jako investora do fotovoltaické elektrárny by vás mělo zajímat, kolik energie solární panely vyrobí a kdy se vám investice vrátí. Záleží na několika klíčových faktorech. Důležitá je například účinnost fotovoltaiky, její umístění na střeše domu nebo intenzita slunečního svitu a počet slunečních hodin.

Zaměřit byste se měli také na potřeby své domácnosti. „Důležité je znát průběh spotřeby objektu během dne. Na základě této informace lze navrhnout vhodný instalovaný výkon fotovoltaické elektrárny. Investor by se měl zamyslet nad tím, jak bude využívat přebytky vyrobené elektřiny, pokud budou. Zužitkovat je lze například pro ohřev teplé užitkové vody,“ říká Tomáš Baroch z České fotovoltaické asociace.

Solární panely umístěte na jih

Jiří Beranovský ze společnosti EkoWATT upozorňuje, že je důležité dobře zvolit orientaci a umístění fotovoltaického systému. „Nejlepší je jižní orientace, případně jihozápadní nebo jihovýchodní. Platí přitom, že západní orientace je o něco lepší než východní, protože atmosféra je již prohřátá a není takový opar,“ konstatuje.

V potaz je třeba vzít i technický stav střechy nebo životnost samotného fotovoltaického systému, která je více než 20 let. Po tuto dobu by měla střecha vydržet, protože pod instalovanými fotovoltaickými panely ji budete opravovat jen obtížně. Proto někteří odborníci doporučují spojit instalaci solárních panelů i s případnou rekonstrukcí střechy.

Jednodušší je ohřívat užitkovou vodu

Klíčové je zaměřit se na výkon fotovoltaického systému. „Spotřeba elektřiny v domácnosti by měla odpovídat výrobě. To je důležité především pokud lidé žádají o dotace, které předepisují minimálně 70procentní využití. Jednodušší je v tomto smyslu především instalace fotovoltaiky pro výrobu teplé vody,“ dodává Jiří Beranovský.

Je to právě způsob využití fotovoltaické elektrárny, který předurčuje výběr výkonu celé soustavy. „Kvalitní firmy, které instalují fotovoltaiku pro účely dotací obvykle navrhnou systém na míru nebo mají připravená funkční řešení. V každém případě je třeba dát přednost kvalitě před cenou,“ upozorňuje Jiří Beranovský.

S žádostí o radu nebo předběžný výpočet se lidé můžou obrátit na odborníky v oblasti instalace fotovoltaických zařízení nebo na energetické poradce. „Nezávislí energetičtí poradci jsou sdruženi v projektu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR s názvem EFEKT, v jehož rámci lze navštívit konzultační kanceláře EKIS,“ doporučuje Tomáš Baroch.

Rozhodování o fotovoltaice

  • Účinnost fotovoltaické elektrárny je klíčovým parametrem. Čím vyšší účinnost, tím více elektřiny fotovoltaika vyrobí. Účinnost solárních panelů se odvíjí od materiálu (například křemík) i technologie.
  • O objemu vyrobené elektřiny bude rozhodovat také intenzita slunečního záření. Výkon je závislý na množství zachycených fotonů. Výkonnost klesá při zatažené obloze, ale i při vysokých teplotách. V České republice je průměrná intenzita slunečního záření odhadována na 950–1340 kW na m2 za rok. Počet slunečních hodin je v průměru 1330–1800 hodin ročně.
  • Orientace fotovoltaické elektrárny a její sklon mají dopad na výsledné energetické zisky. Obecně platí, že nejlepší je orientace fotovoltaiky na jižní, případně na jihozápadní stranu střechy. Nejlepší sklon panelů je 30–35°.
  • Důležité je správně zvolit i velikost fotovoltaické elektrárny. Na střechy rodinných domů se nejčastěji doporučuje výkon 5 kWp. Platí přitom, že pokud je obloha bez mráčků a slunce svítí, vyrobí 1 kWp asi 1 MWh elektřiny ročně. V ideálních podmínkách tak domácí solární elektrárna může vyrobit až 5 000 kilowatthodin elektřiny ročně. V reálných podmínkách je to méně. Průměrná spotřeba běžné domácnosti je kolem 2 MWh elektřiny ročně.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ