Topíte plynem? Zdražovat nebudeme, ujišťují dodavatelé

03.11.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zemním plynem vytápí asi 1,5 milionů domácností. Využívají ho ale také lidé v panelových bytech, kteří na plynu vaří. O tom, kolik za plyn ve výsledku zaplatíte, rozhoduje nejen spotřeba, ale také cena. Podzim je vždy ve znamení nových ceníků na další rok. Dodavatelé podle všech indicií zdražovat nebudou.

Obchodníci, kteří českým domácnostem prodávají elektřinu a zemní plyn, nakupují komodity na energetických burzách až rok dopředu a cenové změny se do nich proto promítají s určitým zpožděním. Burzovní ceny elektřiny a zemního plynu byly letos, kdy dodavatelé pořizovali energii na další rok, jako na houpačce.

V březnu dosáhly ceny zemního plynu svého letošního minima a potom se ode dna odrazily, společně s cenami ropy a uhlí. „Nepředpokládám ale, že by prudký nárůst vydržel až do konce roku, a proto průměrná cena za rok 2016 bude pravděpodobně pod průměrem roku 2015,“ říká analytik Jiří Gavor ze společnosti ENA.

Dodavatelé mají prostor zlevňovat

„Zvýšení ceny na příští rok určitě nepředpokládáme,“ konstatuje Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON a dodává: „V loňském roce jsme například nabízeli zákazníkům se spotřebou 7,56 až 15 MWh v produktech řady Variant cenu 738,5 korun za megawatthodinu. Aktuální cena je 647 korun za megawatthodinu. Zemní plyn tedy v tomto případě vychází o 12,4 procent levněji.“

Situace v oblasti zemního plynu je podobná jako v případě elektřiny. Ani zde dodavatelé nepředpokládají v následujícím období nárůst cen. „U zemního plynu je cenový vývoj oproti ostatním komoditám o něco pomalejší a klidnější. Obchodní politika jednotlivých firem se zde může výrazně lišit, ale oproti elektřině je tady větší prostor a šance na zlevňování,“ uvádí Jan Palaščák ze společnosti Amper Market.

Žádné zásadní změny v ceně elektřiny nebo zemního plynu nepředpokládá ani Pražská energetika. „Energie nakupujeme průběžně a současný nárůst cen na burzách se do výsledné ceny nijak zásadně nepromítne. Naprostá většina našich zákazníků má termínované smlouvy, kdy je sjednaná pevná cena po celou dobu jejich platnosti,“ dodává Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky.

innogy (dříve RWE) snižuje cenu zemního plynu

Tón na energetickém trhu udávají především velké energetické společnosti, vůči nimž se menší dodavatelé cenově vymezují. Pokud zlevňují, je možné očekávat, že i další společnosti půjdou s cenou dolů. Už na konci září letošního roku oznámila společnost innogy (dříve RWE), že cenu zemního plynu snižuje. „Naše cenotvorba reflektuje vývoj cen na velkoobchodních trzích. Od začátku roku jsme již dvakrát snižovali cenu plynu a nyní přicházíme s dalšími bonusy, které budeme zákazníkům nově vyplácet opakovaně v každém roce trvání smlouvy,“ říká obchodní ředitel innogy Tomáš Varcop.

Společnost oznámila, že snižuje cenu zemního plynu domácnostem, které mají smlouvu na dobu neurčitou i na dobu určitou. Domácnosti s produktem Standard by oproti minulé topné sezóně mohly ušetřit až přes 2 000 korun. „Pokud však zákazník přejde z produktu plyn Standard na produkt plyn Optimal, ušetří dokonce přes tři tisíce korun,“ dodává Tomáš Varcop. Zatímco produkt Standard se pojí se smlouvou na dobu neurčitou, produktem Optimal se zákazník upisuje na tři roky.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ