Investice do krásy: Kolik stojí dobrý zrak?

09.11.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dnešní medicína dokáže opravdu leccos, a proto si lidé nechávají leccos spravit, napravit odoperovat, nebo naopak přišít. Ale krása něco stojí. V tomto článku se budeme věnovat očím.

Mýty a limity

Oko – do duše okno. A aby byl pohled do duše náležitě čistý a úhledný, je pro to mnohdy něco třeba udělat. Tím prvním krokem je návštěva očního lékaře, který zjistí, jakou vadou trpíme. A také vám pravděpodobně navrhne, jak problém řešit: brýle, čočky, nebo operace.

Poslední varianta je zcela jistě nejdražší, ale řešení je to elegantní a závažnější komplikace po zákroku většinou nehrozí. Věkový limit je osmnáct let, ale oční lékaři tvrdí, že oko se stabilizuje ve věku kolem dvaceti let. Operovaná oční vada by se také neměla minimálně po dobu jednoho roku zhoršovat či měnit, což je ale asi nejhorší případ.

Často se také očním zákrokům brání ženy, které ještě nerodily. Důvodem je námaha při porodu, která prý může očím ublížit. Odborníci to ale také považují za mýtus, mnoho mladých dívek si totiž bez problémů oči spravit nechává.

Horní hranice pro laserové operace očí není daná. Zde záleží na kondici samotného oka. Většinou po čtyřicítce věku začínají lidé, co mají problémy s viděním do dálky, potřebovat brýle na čtení. I to je možné vyřešit multifokální čočkou, operace stojí až 30 000 Kč (všechny ceny jsou uvedeny pro jedno oko), ale zde záleží na tom, kolik vad bude odstraňováno (například astigmatizmus).

Pohovor s lékařem

Zatím se hovoří o jediné překážce laserových operací a tou je příliš tenká rohovka. V tu chvíli lékaři se zákrokem váhají, protože podstatou laserové operace je právě zbroušení rohovky. Mohou ale nabídnout jinou variantu, například mohou voperovat umělou čočku. Tento zákrok je ještě dražší, než laserová operace a není pro změnu vhodný pro jedince, kterým se rohovka vyklenuje (trpí tzv. keratokonem). To je dědičná choroba a na při prvotním rozhovoru na vstupním vyšetření se na ni oční lékař zcela jistě bude ptát.

Ceny uvedené v tomto odstavci jsou orientační, některé kliniky se mohou pohybovat výše, jinde zase mohou mít „akci“ a slevy na jednotlivé výkony. Je proto skutečně dobré se podívat na více pracovišť, kde se nápravě očních vad věnují. A také se pro jistou podívat na reference a diskuzi pacientů o nich Pokud jste tedy klientem pojišťovny, se kterou má vybraná oční klinika smlouvu, je možné, že vás některé výkony, například operace šedého zákalu, sítnice či sklivce nebudou stát nic. Pokud pojištěncem nejste, vyjde vás vstupní vyšetření až na 1500 Kč, laserová operace dioptrických vad kolem 10 000 korun a úprava vidění na krátkou i dlouhou vzdálenost do 30 000 korun. Zákroků je většinou nabízeno víc a někde jsou i ve speciálních balíčcích.

Brýle, čočky, operace

Ze začátku jsme tedy volili mezi brýlemi, kontaktními čočkami a laserovou operací, nyní si připomeňme jejich výhody a nevýhody.

Dioptrické brýle nás mohou v hypermarketu přijít na pár korun. Tyto „hotovky“ ovšem oční lékaři nedoporučují, protože jejich nošení nepředcházela oční lékařská oční prohlídka a lehce se může stát, že si levnými brýlemi zkazíte zrak ještě víc. To když například máte na každém oku jiný počet dioptrií. Právě výhodou brýlí je ohromné množství modelů na trhu, kvalitní brýle podle své vady zraku pořídíte za cca 2 000 Kč. Brýle jsou jednoduché na manipulaci, mohou mít odlehčené plastové čočky a můžete jimi taky vhodně doplnit svou image. Nevýhodou je fakt, že vzdálenost mezi okem a brýlemi způsobuje zkreslení obrazu přímo úměrnou výší vady, jsou také nepohodlné při sportu, mohou se rozbít a skla se vlivem teploty zamlžují.

O kontaktní čočky se musíte starat, mít je například ve speciálním roztoku. Dnes už jsou jednodenní (30 kusů asi 400 Kč), čtrnáctidenní (3 kusy asi 300 Kč), měsíční (3 kusy asi 350 Kč)a čtvrtletní (4 kusy asi za 400 Kč). Krom doby, po kterou je můžete nosit je cena závislá na tom, zdali jsou vhodné pro noc i den, nebo pro lidi trpící např.astigmatizmem. Výhodou je, že neomezují zorné pole, dají se nosit třeba celý měsíc, nebo čtvrt roku a jsou vhodné pro každý sport (krom plavání, tam jsou třeba plavecké brýle). Nevýhodu je, že nejsou vhodné pro každého, můžou působit záněty, je u nich nutné dodržovat pravidla desinfekce a musíte si je pravidelně kupovat, což je nezanedbatelná investice.

U laserových operací je jasnou výhodou rychlost zákroku a regenerace po něm, možnost úplné nápravy zraku, nebo zásadního zlepšení vidění a ve většině případů také dlouhotrvající výsledek. Nevýhodou je, že nejsou pro každého, nedá se jimi zcela odstranit vetchozrakost zaviněná stářím, která stále zhoršuje a je při ní nutná větší jednorázová investice.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU