Investice do krásy: Kolik stojí zuby?

11.11.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Poslední část seriálu o tom, jak se udělat krásnou / krásným, je věnována zubům. Protože, marná sláva, můžete mít osobního šarmu několik metráků, ale když se usmějete a ústa odhalí zkažený chrup, pohádka končí. A týká se to osobních i obchodních vztahů.

Teď to bude chvilku pruda, ale k tématu to prostě patří. Všichni zubaři vám řeknou, že základem je dobrá péče o chrup. Pak nebudete muset vytahovat z peněženky tisíce, aby zubní lékař spravil, co jste zanedbali. K péči patří nejenom různé druhy zubních kartáčků a jejich pravidelné použití alespoň dvakrát denně, zubní nit bychom měli použít dokonce po každém jídle. Tohle asi někde v paměti uloženo máme. Málokdo ale ví, co jeho zubům opravdu dobře nedělá.


TIP: Přečtěte si i další články z minisérie "Investice do krásy":

Přátelé a nepřátelé

Většina lidí si myslí, že jejich chrupu vadí cukr a sladké výrobky. Ten však zubům nevadí. Na nevyčištěných zubech vzniká zubní plak, jakýsi povlak, ve kterém jsou bakterie, které se cukrem „živí“. Ty pak produkuji kyseliny, které způsobují nejen zubní kaz, také další nepřátelské látky, kvůli nimž nás bolí například dásně. Cukry ale nejsou jediným nebezpečím při nečistých zubech. Chrupu, a vlastně všemu v ústech, nedělají taky moc dobře kyselé potraviny. No a kombinací obojího jsou sycené slazené nápoje.

Naopak přátelé našich zubů jsou ořechy, vejce, ryby, zelenina a mléčné výrobky. Pokud jste si vzpomněli na žvýkačky, pak ty bez cukru jsou doporučené. Zvyšují produkci slin, které pomáhají správným procesům v ústech. Žvýkat by se ale taky mělo s mírou, jinak by nás mohly bolet čelisti.

Je libo klenot?

Jsme tedy vzorní a k zubaři chodíme dvakrát ročně na preventivní prohlídky. Museli bychom mít velkou smůlu, aby nás v mezidobí něco rozbolelo do té míry, že by nám zubař od bolesti nedokázal pomoct. Ale i taková situace může nastat. Když vás totiž zuby trápí a návštěvu zubaře odkládáte, pak za nějaký čas na pohotovosti doktor zjistí, že bolící zub už utišit nejde. Zánět pokročil tak daleko, že na něj umrtvující injekce nepůsobí. Pak to u zubaře skutečně bolí, ale s nejvyšší pravděpodobností si za to můžete sami.

Ale k příjemnějším věcem. Začněme tzv. analgosedací - přispáním. Někteří z nás prostě strach ze zubaře mají a nikdo jim ho neodpáře. V tom případě si může připlatit „přispání“, kdy zákrok prospí a navíc si na něj ani nepamatuje. Je při tom nutná přítomnost dalšího lékaře -anesteziologa a stojí od 1500 korun výše (i všechny uvedené ceny se mohou lišit podle pracoviště, metody vyšetření a použitého materiálu).

Estetické výkony zdravotní pojišťovna nehradí. Bělení zubů stojí průměrně 6 000 korun. Chcete-li mít v zubu drahý kámen, nebo jiný klenot, pak vás to přijde na 3 000 korun. Implantologie se zabývá kompletní náhradou zubu, místo kterého se do čelisti umísti trn, na který je nasazena korunka. Ceny se pohybují od 15 000 korun.

Korunek a můstků je opravdu nepřeberně a mohou stát od 2 tisíc až po 100 000 korun (tzv. Branemarkův můstek pro celkovou pevnou protézu čelisti) – zdravotní pojišťovna hradí plně, částečně nebo zákrok nezaplatí.

A podobné (včetně přístupu pojišťoven) je to se zubními výplněmi (plombami). Moderní zubaři už amalgám nepoužívají, ale modernější výplně jsou zase dražší. Škála 900 až 3 000 Kč.

Velmi módní jsou rovnátka, kterých je opět velmi mnoho druhů: cena od tisíců až po desetitisíce.

Léčba parodontózy – průměrně 5000 Kč.

Při náročnějších např. chirurgických výkonech je možná celková anestezie (uspání), která také přijde na několik tisíc (opět je nutný anesteziolog).

Hrůzná historie

Pokud se podíváme do dějin zubního lékařství, začneme být velmi spokojeni s pobytem tady a dnes. Co se týče zubní „péče“ jistě bychom totiž neměnili. Problémy s chrupem řešili ve středověku holiči – lazebníci a recept měli jediný – vytržení zubu. Pacient musel být přidržen, nebo dostal koňskou dávku alkoholu či opiátů. Navíc se extrakce zubu stávala často kratochvílí, na kterou se přicházeli dívat lidé z okolí. „Trhači“ zubů nemuseli být zruční, nebo mohli mít den blbec. Nástroje taky neměli přiliš sofistikované, prostě kleště. Sečteno, podtrženo - nezřídka se stávalo, že byla zlomena čelist nebo se zubem bylo vytaženo i nějaké množství okolní kosti.

Tak raději ten kartáček a pro jistotu i na mezizubní prostory, co říkáte? A pokud bude k dokonalosti ještě něco scházet, zubní lékař šetrně pomůže. V některých ordinacích hraje příjemná hudba, nebo se dokonce promítají filmy.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU