Zjednodušená faktura za elektřinu. Už se vyznáte ve svém vyúčtování?

14.11.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Plno čísel a údajů, ve kterých se na první pohled zorientujete jen stěží. Takový pocit má z vyúčtování elektřiny nebo plynu řada spotřebitelů. Od poloviny letošního roku ale platí nová pravidla: dodavatelé musí faktury za energie zjednodušit. Jak si s tím poradili? A je už vyúčtování srozumitelné? Nebo se opět „vlk nažral a koza zůstala celá“?

Na složitost faktury za elektřinu nebo zemní plyn si dlouhodobě stěžovali nejen spotřebitelé, ale na problém poukazovaly i různé spotřebitelské organizace. Energetický regulační úřad (ERÚ) připravil novou vyhlášku 70/2016 Sb., podle které musí být vyúčtování zasílána od 1. července 2016 v jednodušší podobě. „Cílem úřadu bylo co nejvíce fakturu zjednodušit přidáním přehledové tabulky ke každému vyúčtování, a tím posílit povědomí zákazníků o tom, za co platí, a zlepšit tím také jejich orientaci při případném výběru nového dodavatele elektřiny nebo plynu,“ říká předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.


Chystají se ceníky elektřiny na rok 2017. Budou dodavatelé zdražovat?
Topíte plynem? Zdražovat nebudeme, ujišťují dodavatelé
Jak si doma pohlídat spotřebu elektřiny?

K vyúčtování přibyla stránka navíc

Vyhláška Energetické regulačního úřadu je pro dodavatele závazná, proto všichni přistoupili ke změně faktury, kterou zákazníkům zasílají. Podle některých ohlasů ale nová legislativa přinesla spíše komplikace. „Vyúčtování se striktně řídí podobou danou vyhláškami Energetického regulačního úřadu, takže jsme ho bohužel i my museli znovu zkomplikovat a prodloužit o jednu stránku. Rádi bychom vyúčtování zjednodušili zásadním způsobem, ale legislativa nám to neumožňuje,“ konstatuje Jan Palaščák ze společnosti Amper Market.

Zákon stanovuje, co vše má faktura za energie obsahovat, ale například grafická podoba vyúčtování nebo některé další detaily jsou v rukou dodavatelů. „Vyúčtování jsme zjednodušili v souladu s vyhláškou a také na základě informací sesbíraných v našem vlastním průzkumu zákaznické spokojenosti, ze kterého vyplynula omezená srozumitelnost některých dokumentů,“ uvádí Roman Gazdík ze společnosti ČEZ, která testovala novou podobu faktury s reálnými zákazníky. Ti předložený návrh upravili co do struktury textu, zobrazení důležitých informací i vizuální podoby. Jejich připomínky byly v rámci zákonem stanovených požadavků do výsledné podoby zapracovány.

Tabulka se spotřebou a cenou

Podrobné vyúčtování, které zákazníkům zasílá společnost E.ON zůstalo v původní podobě. „Zjednodušení spočívá v tom, že na první straně vyúčtování je přehledná tabulka, ve které jsou uvedeny všechny vybrané ukazatele,“ říká Ivan Tichý. Patří k nim například cena za spotřebované množství elektřiny nebo plynu, poplatek za stálé platby, objem spotřebované energie, výše uhrazených plateb, výše nedoplatku nebo přeplatku, datum jejich splatnosti nebo celková cena za odebranou energii. Kromě těchto údajů zde jsou uvedeny i informace o počátečním a konečném stavu elektroměru nebo plynoměru, na základě kterého bylo vyúčtování provedeno.

Jenže podobnou podobu vyúčtování někteří dodavatelé svým zákazníkům už rozesílali. „Všechny tyto informace naše společnost ve svém vyúčtování vždy uváděla, nyní budou uvedeny i v této přehledné tabulce. Kromě toho na svých stránkách máme už řadu let pro své zákazníky přehledného průvodce fakturou, který pomáhá zákazníkům se ve vyúčtování orientovat a obsahuje i vysvětlení jednotlivých pojmů uváděných ve faktuře,“ vysvětluje Ivan Tichý.

Také Pražská energetika podle vyjádření tiskového mluvčího Petra Holubce splnila veškeré náležitosti vyúčtování vyplývající z vyhlášky. „Je otázkou, nakolik se v něm zákazníci vyznají. Ale nemáme zatím žádné negativní ani pozitivní reakce. Také jsme například sjednotili data splatnosti záloh, zvýšili jsme přehlednost zálohových plateb na faktuře tak, aby se vše vešlo na první stranu faktury,“ dodává.

Údaj o průměrné ceně kWh pořád chybí

Žádné velké zjednodušení faktury se tedy nekoná. Například údaj, který by většina spotřebitelů nejvíce uvítala, tedy průměrnou cenu za kilowatthodinu, na vyúčtování stále uvedena není. Záměrem Energetického regulačního úřadu nicméně bylo, aby si zákazníci mohli fakturu srovnat s těmi předchozími nebo ji porovnat se zákazníky (třeba sousedy), kteří mají smlouvu s jinými dodavateli.

Podrobné vyúčtování zůstává v původní podobě, jen na první straně faktury přibyla tabulka, v níž spotřebitel najde zvlášť cenu za stálé platby, zvlášť jednotkovou cenu za množství odebrané elektřiny nebo plynu. Zákazník se také dočte, kolik energie je mu účtováno, kolik činily stálé měsíční platby, kolik platí za odebranou energii celkem a kolik z toho činí DPH. Na úvodní straně bude také uvedena informace o počátečním a konečném stavu elektroměru nebo plynoměru, na jejichž základě bylo vyúčtování vystaveno.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ