Marksová: Zrušit proplácení žákovského jízdného je ostudné

23.11.2016 | , Finance.cz
STUDENT


Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) dnes označila rozhodnutí Středočeského kraje zrušit vyplácení nákladů na jízdné žákům za ostudné. Vedení kraje podle ní jde proti svým obyvatelům. Marksová zvažuje jednání s hejtmankou Jaroslavou Jermanovou (ANO). Postup Středočeského kraje kritizovali i další zástupci ČSSD. Žákovské jízdné zdarma zavedl Středočeský kraj pod vedením ČSSD jako jediný, přestože strana v minulosti ovládala většinu regionů.

"Chudoba zasahuje rodiny s dětmi, ne všechno může zajistit stát, část takové podpory leží na krajích a obcích," uvedla ministryně. Připomněla, že v některých zemích jsou školní autobusy zcela zdarma a zajíždějí do hůře dostupných míst. Ačkoli je v Česku formálně zaručeno bezplatné školní vzdělání, rodiče nesou řadu nákladů, jízdné je jedním z nich, dodala.

Rozhodnutí kritizují i další sociální demokraté. "Nové vedení kraje útočí na ty, kteří se nemohou bránit," uvedl předseda Sněmovny Jan Hamáček. "Krok krajské vlády považuji za necitlivý a špatný, protože je namířen proti zájmům především venkovských rodin a většiny pacientů," připojil se Richard Dolejš. Oba byli zvoleni na středočeské kandidátce ČSSD.

ČSSD se po krajských volbách začala tvrději vymezovat proti hnutí ANO. To vyhrálo volby v devíti regionech, zatímco sociální demokracie ve dvou. Hejtmanů získaly obě strany pět.

O tom, že Středočeský kraj přestane hradit žákovské jízdné a proplácet poplatky za návštěvu pohotovosti, rozhodli v úterý noví radní kraje. Koalice ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů za TOP 09 tak zrušila praxi zavedenou za hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Jízdné zdarma pro žáky a studenty zavedli tehdy sociální demokraté jen ve Středočeském kraji, ačkoli ovládali i další regiony. Později podmínky pro vyplácení jízdného kraj zpřísnil. V roce 2010 lákala na jízdné zdarma pro děti do 15 let i pražská ODS.

Školní jízdné je podle nového vedení kraje nespravedlivá a duplicitní sociální dávka. "Kraj tu není od toho, aby vyplácel sociální dávky," uvedla hejtmanka. Prostředky se podle ní dají využít efektivněji, třeba na vybavení mateřských nebo středních škol.

Předchozí vedení plánovalo vyčlenit na žákovské jízdné v rozpočtu na příští rok 40 milionů korun, tedy stejně jako na letošek. Projekt byl spuštěn od školního roku 2009/2010 a celkově dosud kraj vyplatil 385 milionů korun a vyhověl 155.700 žádostem. Dalších 4000 žádostí zbývá k vypořádání.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT