Finanční správa se zaměří na daňové slevy i sdílenou ekonomiku

23.11.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Finanční správa chystá kontrolní akce na nesprávné, případně duplicitní uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované děti, ale i na řadu dalších příjmů, které jejich příjemci „zapomínají“ zdaňovat. Jedná se např. o příjmy za služby poskytované prostřednictvím aplikace, neboli o tzv. sdílenou ekonomiku, kam patří Uber či Aibnb.

Finanční správa při šetřeních na dani z příjmů fyzických osob za poslední rok a půl zjistila chybné uplatnění slev na dani na manželku/manžela, s celkovým doměrkem 14 mil. korun. Nyní se připravuje kontrolní akce na nesprávné, případně duplicitní uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované děti, ale i na řadu dalších příjmů, které jejich příjemci „zapomínají“ zdaňovat. Patří k nim například nezdaněné příjmy z titulu nabytí akcií ze zaměstnaneckých akciových programů, kdy zaměstnanci české dceřiné společnosti obdrží akcie od zahraniční matky bezúplatně či za zvýhodněnou cenu. Za necelý rok se zde doměřená částka vyšplhala na 13 mil. korun.

Příjmy ze sdílené ekonomiky

Další „opomíjenou“ kategorií zdaňování příjmů jsou příjmy za služby poskytované prostřednictvím aplikace, kdy spolu komunikují přímo jednotliví klienti (uživatelé). Obecně jde o systém Peer-to-peer neboli rovný s rovným, a nebo P2P neboli klient-klient. „Typickými příklady této tzv. sdílené ekonomiky jsou poskytovatelé přepravy prostřednictvím mobilní aplikace Uber nebo poskytovatelé populárního krátkodobého ubytování přes aplikaci Airbnb a další“, upřesnil Martin Janeček, generální ředitel Generálního finančního ředitelství.

Dodatečné daňové přiznání

V případě dobrovolného dodanění na základě podaného dodatečného daňového přiznání vzniká poplatníkovi povinnost uhradit navíc pouze úrok z prodlení z doměřené daně za dobu, po kterou byla daň uhrazena v nesprávné nižší výši. Avšak v případě doměření daně finančním úřadem zaplatíte kromě úroku z prodlení ještě i penále ve výši 20 % z doměřené daně. Dodatečné daňové přiznání je prakticky totožné jako řádné přiznání, pouze na titulní straně se označí kolonka dodatečné a na poslední straně se vypočítá dodatečná daň.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ