Výhody a nevýhody nejoblíbenějších investic

28.11.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Také vám připadají úroky na účtech legrační? Přemýšlíte o nejvhodnějším způsobu, jak investovat své úspory? Rozhodování není lehké. Abyste zjistili, který z nejpopulárnějších investičních nástrojů nejvíce vyhovuje vašim požadavkům, přinášíme vám stručný přehled.

Investiční byty jsou pro Čechy jistotou

Pořizování bytů za účelem pronájmu má v Česku dlouhou tradici. Disponujete-li finančním obnosem nad jeden milion korun, vždy vám někdo z vašeho okolí bude radit koupi investičního bytu. Důvod je prostý. K investičním bytům se oproti ostatním investičním nástrojům vážou menší rizika a jednou zakoupený byt by vám měl zůstat ve vlastnictví až do smrti. Investiční byt zajišťuje výnos ve dvou liniích. První je rostoucí hodnota bytu a druhou příjem z pronájmu.

Vývoj cen bytů v ČR v letech 2010 až 2016

Vývoj cen bytů v ČR v letech 2010 až 2016

Zdroj: HB Index

Postupný růst hodnoty zakoupeného investičního bytu ovlivňuje jeho stav, velikost a lokalita, ve které se nachází. V poslední době je na trhu největší zájem o byty s užitnou plochou 56 – 75 m?. Zhodnocování je rychlejší u bytů ve velkých městech. V Praze ceny rostou až o 10 % ročně v závislosti, zda se jedná o více žádanou nebo méně žádanou lokalitu. Mírou rizika jsou investiční byty srovnatelné se stáními dluhopisy a spořením v bankách. Úspěšný roční výnos u investičních bytů je podle expertů 5 a více procent.

TIP: Online srovnání hypoték!

Investiční byt je konzervativní způsob investování. I tak se ale k němu vážou různá rizika. Pomineme-li výběr a nákup bytu, rizikem může být problematický nájemník, nákladná péče o byt i neočekávané vlivy z okolí, např. pokud vám před bytem začnou stavět továrnu nebo frekventovanou magistrálu.

Aby se z vámi vybraného nájemníka nestal problémový neplatič, kterého nejde vystěhovat, je dobré zkontrolovat, zda se jeho jméno nenachází v centrální evidenci exekucí. Ukončení nájemní smlouvy totiž nemusí vždy znamenat, že nájemník byt v brzké době opustí. Řízení o vyklizení nemovitosti může trvat měsíce. Výjimkou bohužel nejsou ani případy, kdy řízení zabere i několik let. Pokud chcete mít dobrý přehled o vztahu pronajímatel – nájemce, rozhodně není od věci prostudovat nový občanský zákoník, který do tohoto vztahu přinesl nové úpravy.

Svá specifika má pořizování investičního bytu v Praze, kde jsou z pohledu pronajímatele výhodnější byty s menší užitnou plochou. Za 3+1 zaplatíte minimálně 3 miliony korun a v případě staršího bytu nebo bytu s větší vzdáleností od centra dostanete nájem kolem 12 000 korun. Pokud pořídíte menší byt kolem milionu a půl, počítat můžete s nájmem kolem 8 000 korun. Pokud provedete jednoduché srovnání, vyšší výnos vám v Praze zajistí menší investiční byt.

Investiční zlato: dlouhodobý růst i dlouhodobý pokles

Investiční zlato zažilo nepřetržitý osmiletý růst mezi rokem 2004 a 2012. Autoři ekonomických článků zlato opěvovali a ve větším měřítku se vytrácela obezřetnost a kritický pohled. Ponaučení přineslo období 2013 až 2015, kdy cena zlata prudce klesala. Rok 2016 vygeneroval mírné zlepšení. V současné době ale cena investičního zlata opět klesá.

Vývoj ceny zlata v dolarech za posledních 10 let

Vývoj ceny zlata v dolarech za posledních 10 let

Zdroj: Goldprice.org

Nový trend: investiční diamantové šperky

Pokud srovnáme vývoj cen akcií, investičního zlata, nemovitostí a diamantů, zjistíme, že světovou ekonomickou krizí prošly nejlépe diamanty. Jejich hodnota během recese rostla a po krizi dokonce vykazovala nevídaný růst. Ceny kvalitních diamantů za posledních 10 let vzrostly o více jak 120 %. Výhodou těchto vzácných kamenů je, že jejich cenu negativně neovlivňují poklesy akcií, dluhopisů či jiných komodit (např. ropy).

Vývoj ceny diamantů o velikosti 3-3,99 a 5-5,99 karátu v kvalitě IF a barvě D denominované v CZK

alo_diamanty

Zdroj: Rapaport Diamond Report, Česká národní banka

Za dlouhodobý růst cen diamantů může jejich omezené množství na naší planetě, velká vzácnost, obtížné hledání nalezišť a nákladná těžba. Současnou situaci ve světovém diamantovém průmyslu definuje dlouhodobě rostoucí poptávka a klesající objem vytěžených diamantů. Vrcholem byl rok 2006, kdy těžařské společnosti vyprodukovaly 176 milionů karátů (35,2 tuny). V roce 2015 se podařilo vytěžit podle různých zdrojů jen 127 až 130 milionů karátů (25,4 až 26 tun). Podle renomované poradenské společnosti Frost & Sullivan 30 hlavních diamantových dolů dosáhne konce životnosti do roku 2030. Další uznávaná poradenská společnost Bain & Company spolu s Antverpským světovým diamantovým centrem tvrdí, že pokud se současný vývoj výrazně nezmění, svět bude řešit nedostatek diamantů na světových trzích již po roce 2019.

Pokud se rozhodnete pro diamanty, můžete pořídit samotné investiční kameny nebo investiční diamantové šperky. Zatímco první varianta je již dlouhou dobu velmi dobře známa, druhá v Česku podle českých klenotnictví zažívá výrazný boom. Investiční šperky osázené diamanty mají oproti samotným kamenům jednu znatelnou výhodu. Majitelům přináší mnohem více radosti. Dají se nosit jako exkluzivní módní doplněk a nezůstávají dlouhé roky zamčené v trezorech jako samotné kameny.

Správný investiční šperk by měl vždy obsahovat alespoň jeden větší certifikovaný drahokam. Design šperku musí být nadčasový, aby dokázal čelit měnícím se trendům. Do klenotů pořizovaných jako dlouhodobý investiční nástroj jsou zasazovány také extrémně vzácné barevné diamanty i jiné barevné drahokamy. Důvod je prostý. Cena růžových diamantů se od roku 2005 zčtyřnásobila a modré dnes stojí přibližně dvojnásobek. Z investičního hlediska jsou zajímavé i jiné barevné kameny. Cena smaragdů například od roku 2010 vzrostla zhruba o 160 %. "Do klenotů pořizovaných jako dlouhodobý investiční nástroj jsou zasazovány také extrémně vzácné barevné diamanty i jiné barevné drahokamy. Důvod je prostý. Cena růžových diamantů se od roku 2005 zčtyřnásobila a modré dnes stojí přibližně dvojnásobek. Z investičního hlediska jsou zajímavé i jiné barevné kameny. Cena smaragdů například od roku 2010 vzrostla zhruba o 160 %", říká Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU