Nová zelená úsporám: 100 milionů na zelené střechy nebo teplo z odpadních vod

29.11.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Největší dotační program Nová zelená úsporám se rozšiřuje. Kromě příspěvků na zateplení nebo ekologické zdroje tepla nově podporuje i moderní stavební prvky, jako je budování zelených střech nebo využívání tepla z odpadní vody. Připraveno je 100 milionů korun.

Novou kontinuální výzvu v programu Nová zelená úsporám vyhlásilo ministerstvo životního prostředí společně se Státním fondem životního prostředí koncem listopadu. Příjem žádostí na výstavbu bytových domů s tzv. velmi nízkou energetickou náročností odstartuje 9. ledna 2017 a potrvá do konce roku 2021 nebo do vyčerpání vyčleněné částky.

Výstavba nízkoenergetických bytů

Kontinuální výzva by měla podnítit výstavbu energeticky úsporných bytů, kterých je podle údajů ministerstva životního prostředí v Česku asi 700. „To není mnoho. Novou dotační podporou chceme přispět k rozšíření nabídky bytů s velmi nízkou energetickou náročností, které se v úsporách konečné spotřeby energie pohybují i nad rámec požadovaného standardu energetické náročnosti budov,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.


Čtěte také:
Stát chystá pro domácnosti stamiliony na hospodaření s dešťovou vodou
O kotlíkové dotace je zájem. Dalších 300 milionů jde do krajů
Lidé si vyrábí pořád víc energie sami. Decentralizace energetiky je nevyhnutelná

Nově otevřená výzva dotačního programu Nová zelená úsporám míří na stavebníky bytových domů. Ti mohou z dotací pokrýt až 15 procent výdajů na výstavbu jednoho bytového domu. Další podporu mohou investoři získat například na zpracování odborného posudku, zajištění dozorové činnosti nebo měření průvzdušnosti obálky budovy.

Zelené střechy a soláry i pro rodinné domy

Novinkou je, že dotace mohou žadatelé získat i na budování zelených střech nebo na využití odpadního tepla. O příspěvek na tato opatření si mohou zažádat jak majitelé stávajících rodinných domů, tak stavitelé nových rodinných nebo bytových domů s velmi nízkou energetickou náročností. „Zelené střechy přispívají k úspoře energie na vytápění a chlazení, a to zejména v období větších výkyvů venkovních teplot. Mají příznivý vliv na přirozený koloběh vody, zlepšují mikroklima a omezují prašnost,“ dodává Richard Brabec.

Kromě těchto novinek správci dotačního programu upravili i podmínky podpory pro solární systémy. „Ty tak nově umožňují podpořit využití fotovoltaických střešních krytin nebo fasádních systémů tam, kde není optimální volit standardní fotovoltaické panely,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

15 tisíc korun na dům, 5 000 na byt

Na vybudování zelené střechy může žadatel získat až 500 korun na metr čtvereční půdorysné plochy vegetačního souvrství. V případě zpětného získávání tepla z odpadní vody je na žadateli, zda si zvolí účinnější centrální systém nebo jednodušší decentrální systém spořící energii nutnou na ohřev teplé vody při sprchování. Získat může až 5 000 korun na jeden decentrální systém, případně na napojené odběrné místo u centrálního systému. Maximálně lze takto získat až 15 000 korun na jeden rodinný dům. U bytových domů je poskytována fixní dotace 5 000 korun na bytovou jednotku.

Dotační program Nová zelená úsporám běží od roku 2014 a během této doby lidé podali už téměř 21 tisíc žádostí s požadavkem podpory 4,8 miliardy korun. Státní fond životního prostředí zatím vyplatil téměř 1,2 miliardy korun na energeticky úsporné renovace rodinných a bytových domů.

Nová zelená úsporám v kostce

  • Žádosti v nové kontinuální výzvě budou krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí přijímat od 9. ledna od 10.00 hodin.
  • Výzva je kontinuální. Žádosti je možné podávat do 31. prosince 2021 nebo do vyčerpání částky 100 milionů korun.
  • Celková výše dotace nesmí přesáhnout 30 procent z celkových způsobilých výdajů a 15 procent z celkových výdajů na výstavbu bytového domu.
  • Podporu získají jen stavebníci bytových domů, kteří stavbu zkolaudují.
  • Poskytována je fixní dotace ve výši 1300 Kč/m2 energeticky vztažné plochy ucelené bytové části bytového domu.
  • Na výstavbu zelených střech může žadatel získat až 500 korun na metr čtvereční. Na využívání tepla z odpadních vod a 5 000 korun na bytovou jednotku.
  • Na zpracování odborného posudku, dozorové činnosti a měření průvzdušnosti obálky až 70 000 korun.
Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ