Nový zákon má lépe chránit lidi s úvěrem, platí od 1.11.

30.11.2016 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Spotřebitelé budou moci od čtvrtka rychleji splatit dluhy z úvěrů a omezí se jim sankce za pozdní splátky. Lidé usilující o úvěr budou mít také nově před podpisem smlouvy nejméně dva týdny na rozmyšlenou, po níž nemůže poskytovatel úvěru zhoršit podmínky nabídky. Vyplývá to ze zákona o spotřebitelském úvěru, který ve čtvrtek vstupuje v platnost.

Situace na trhu spotřebitelských úvěrů se podle studie Navigátora bezpečného úvěru zlepšila ještě před platností zákona. Některé takzvané predátorské firmy skončily nebo směřují do jiných oblastí. Jiné jsou průhlednější, aby pod přísnější legislativou obstály. "Celkově odhadujeme, že objem tradičních spotřebitelských úvěrů poskytovaných úvěrovými predátory klesl letos na 60 miliard Kč z loňských 80 miliard korun," řekl zpracovatel projektu Matěj Urban.


Nový zákon o spotřebitelském úvěru neodstraňuje všechny neetické praktiky
Co nám přinese zákon o spotřebitelském úvěru?
Splatit úvěr nebo hypotéku bude jednodušší

Zákon stanoví maximální smluvní pokutu, kterou poskytovatel úvěrů může požadovat po dlužníkovi. Bude to nejvýše 0,1 procenta denně z částky, se kterou je spotřebitel v prodlení. Souhrn všech smluvních pokut nesmí přesáhnout polovinu jistiny (nejvýše 200.000 Kč). Do sankcí však zákon nezahrnuje poplatky za upomínky. Ty musí tvořit účelně vynaložené náklady.

TIP: Vyzkoušejte online srovnání kreditních karet a hypoték.

Spotřebitelé by měli nyní mít jistotu, že jim žádná banka neudělí hypotéku, u které by hrozilo, že ji nebudou schopni splácet. Navíc je pro ně snazší a levnější splatit úvěr dříve a v konkrétních případech, například při úmrtí nebo dlouhodobé nemoci jednoho z klientů, jsou chráněni i před úhradou jakýchkoliv nákladů spojených s předčasným splacením úvěru. Nové podmínky jsou závazné pro všechny úvěry, které vzniknou po letošním 1. prosinci.


Půjčka nemusí vyjít draho. Akční nabídky slibují úrok 0 %
Jak vybrat nejvýhodnější půjčku
Jak vybrat správnou kreditní kartu

Zákon zvyšuje nároky na nebankovní subjekty pro jejich podnikání v oblasti úvěrů. Dosud je toto podnikání živností, kterou může vykonávat prakticky kdokoli. Úvěrové firmy bude místo České obchodní inspekce kontrolovat Česká národní banka, jež taky bude vydávat licence. Ta se bude zabývat i nelegálním poskytováním úvěrů. Firmám a jednotlivcům by za takový prohřešek hrozila pokuta až 20 milionů Kč.

Nejpřísnější postihy budou hrozit za špatné zhodnocení klientovy schopnosti splácet. ČNB bude moci vedle pokut vyžadovat opatření k nápravě, a pokud nedojde ke zlepšení, bude moci finanční instituci odejmout povolení k podnikání.

Do konce března musí všechny firmy, které chtějí úvěry poskytovat nebo zprostředkovávat, požádat o licenci ČNB. Ta má 15 měsíců na rozhodnutí. Poskytovatelů či zprostředkovatelů úvěrů je nyní podle odhadů asi 55.000, nový zákon má trh výrazně pročistit. Požadavky ČNB pro licenci jsou kapitál 20 milionů korun, prokazatelnost peněz, důvěryhodnost vedení firmy či předpisy upravující podnikání.

ČNB povede registr, v němž budou vidět všechna opatření k nápravě, která centrální banka uložila, a výše pokut. Každý si tak bude moci najít svoji finanční instituci a zkontrolovat si, jaké prohřešky s ní ČNB řešila.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY