Zlevní v roce 2017 elektřina? Záleží na obnovitelných zdrojích

06.12.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Elektřina, kterou dodavatelé nakupovali na burzách a budou ji domácnostem prodávat příští rok, byla letos jako na houpačce. Po výrazném propadu opět zdražila. Pro české domácnosti to znamená, že silová složka energie pravděpodobně zůstane na přibližně stejné úrovni jako letos. Energetický regulační úřad ale slibuje snížení regulované položky, a to až o 20 procent. Zlevnit má totiž poplatek na obnovitelné zdroje. Analytici nicméně upozorňují, že velká úspora se konat nebude.

Poslední roky byl trend na energetickém trhu pro odběratele pozitivní. Cena silové elektřiny na energetických burzách klesala a dodavatelé v několika vlnách elektřinu zlevnili domácnostem i podniků. Letos se pravděpodobně bude opakovat scénář z loňského roku a elektřina nezdraží, ale ani výrazně nezlevní.

Zase ten poplatek na obnovitelné zdroje

Energetický regulační úřad zveřejnil koncem listopadu regulované ceny energií na rok 2017 a slibuje jejich výrazné snížení. Hlavním důvodem zlevňování má být pokles složky ceny na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Na druhou stranu narůstá poplatek za distribuci elektřiny, což je podle úřadu důsledkem „zvyšování bezpečnosti a spolehlivosti dodávky“. Na příští rok se totiž plánují investice ve výši téměř 20 miliard korun.

Poplatku na obnovitelné zdroje energie je posledních několik let vyčítáno, že kvůli němu nezlevnila elektřina domácnostem ještě významněji. Letos se má stát položkou na faktuře, díky níž domácnosti ušetří. Alespoň to říká Energetický regulační úřad. Jak je to možné? Český regulátor totiž letos (zatím) vypsal podporu jen některým obnovitelným zdrojům, konkrétně bioplynovým stanicím a malým vodním elektrárnám. A předpokládá, že výrobnám příští rok vyplatí kolem 2,6 miliard korun. Jenže tato částka se pravděpodobně ještě změní. Evropská komise totiž vydala notifikaci i dalším obnovitelným zdrojům. Byla to právě tato chybějící notifikace, která podle regulátora byla překážkou vypsání podpory i pro další zdroje.

V současné době každá domácnost připlácí povinně na podporu obnovitelných zdrojů elektřiny 495 korun za odebranou megawatthodinu. Energetický regulační úřad sice avizuje snížení tohoto poplatku na přibližně 95 korun za megawatthodinu, ale pouze za předpokladu, že by notifikaci neobdržel. Podle analytiků se proto jedná pouze o dočasné prohlášení úřadu. „Přestože Energetický regulační úřad oznámil snížení regulovaných cen elektřiny o 20 procent, je předčasné se radovat. Notifikace na podporu obnovitelných zdrojů vrátí ceny elektřiny na současnou úroveň,“ domnívá se Tomáš Suchý, hlavní analytik a expert na trh a ceny energií ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz.

To ostatně přiznává i sám Energetický regulační úřad. „Pokud budou vydána nová kladná notifikační rozhodnutí, která budou konstatovat slučitelnost podmínek pro poskytování veřejné podpory s vnitřním trhem EU, bude složka ceny na podporu elektřiny pro rok 2017 aktualizována,“ napsal regulátor ve svém tiskovém prohlášení.

Silová elektřina zůstane plus minus stejná

Podstatnou roli hraje také obchodní složka (silová elektřina), která v celkové ceně elektřiny tvoří více než 50 procent. O ceně silové elektřiny rozhodují sami dodavatelé. Jakou cenu zákazníkům nabídnou, záleží přitom na jejich marži i nákupní strategii, zejména na době, kdy elektřinu nakupovali. Cena silové elektřiny v první polovině letošního roku klesala, zatímco ve druhé polovině zdražovala. Výsledný průměrný meziroční pokles v ceně silové elektřiny v eurech dosáhl přibližně 20,5 procent. Kurz koruny vůči euru letos neměl na cenu silové elektřiny zásadní vliv.

Graf ukazuje ceny elektřiny na lipské burze EEX v eurech za megawatthodinu včetně objemů obchodů.

Ceny elektřiny na lipské burze EEX

Zdroj: ERÚ

Své ceníky budou dodavatelé teprve vyhlašovat. Jak už se nechala slyšet většina energetický společností, žádné velké změny se nechystají. Přístup dodavatelů se podle všeho bude lišit podle toho, jakou strategii při nákupu silové elektřiny zvolili. Opakovat by se mohla situace z loňského roku, kdy velcí dodavatelé zachovali podobné ceny a výrazně nezlevnili.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ