Jak používat kreditní kartu s maximálním užitkem v 5 krocích

25.01.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Kreditní karta je dobrý sluha, ale zlý pán. Proto se jí občas bojíme a raději ji ani nepoužíváme. Stačí ale dodržet pár pravidel, správně si vybrat a zaplatit kreditku včas a získáte díky tomu víc, než vám kreditní karta vezme. Dodržte pět kroků a kreditka vám bude sloužit dobře k vaší spokojenosti.

Někdo kreditku má, protože si chce koupit něco hezkého, ale zrovna na to nemá. Někdo kreditní kartu používá jako rezervu pro nepředvídané situace. Někdo kreditní kartu má, protože mu ji nabídli jen tak v bance. Někdo kreditku sice doma má, ale nepoužil by ji ani v nouzi nejvyšší, protože se toho bojí. No a někdo má kreditní kartu a nejen, že ji používá, ale hlavně ji využívá na 100 %.

Kreditní karty vám totiž dneska nabídnou nejen pohotovou hotovost pro chvíle, kdy vám v peněžence nic nezbylo. Kreditní karty jsou dneska zapojené do řady věrnostních a zákaznických programů, můžou vám nabídnout třeba slevy u vybraných prodejců, pojištění nebo peníze zpátky za časté nákupy. Můžete tak vlastně získat víc jen za to, že utrácíte cizí peníze. Jak na to?

Srovnání kreditních karet online

Krok 1: Vyberte si tu pravou kreditku

Úroková míra, bezúročné období, banka, celkový limit, poplatky za vedení. Každá je jiná, kterou vybrat? Jednoduché porovnání najdete na prodej.finance.cz. Vezměte tu, co nabízí měsíční poplatky nulové při určitém měsíčním obratu a nejdelší bezúročné období.

Krok 2: Zařiďte si na ní správný limit

Limit by neměl být příliš nízký, to abyste mohli kartu pořádně používat, jen tak vám nabídne nejvíc výhod. Neměl by být ale ani moc vysoký, protože by vás to jen svádělo k vyššímu utrácení, navíc limit vázaný ke kreditce se zohledňuje při kalkulaci bonity klienta například při žádosti o hypotéku, protože se počítá jako běžný úvěr. Pro běžné používání kreditní karty limit příliš velký nepotřebujete, bude vám stačit třeba jen 20 000.


Čtěte také:

Krok 3: Použijte ji všude, kromě bankomatu

Kreditní karta není určena k tomu, aby vám zajistila dostatek hotovosti v peněžence. Při výběru v bankomatu na kreditní kartu většinou zaplatíte nejen vysoké poplatky za použití bankomatu, ale také zároveň určité procento z vybrané částky jako poplatek za výběr hotovosti z kreditního účtu. Nájem a další poplatky taky kartou nezaplatíte. Jinak byste s ní ale měli platit všechno: jídlo, nákupy oblečení, každodenní útratu za kafe v kavárně, online nákupy. Čím větší budete mít měsíční útratu, tím víc získáte zpět. Zas ale nekupujte zbytečnosti jen proto, abyste využili kreditku.

Krok 4: Poznejte ji lépe než své boty

Kreditní karty jsou různé a u každé je to jinak. Kreditka vám nabídne slevu na nákupy u vybraných partnerů. Jiné karty zase nabízí propojení se spořícím účtem a určitou částku z placené částky vám připíšou rovnou na důchodové spoření. Stejně tak bývá s kreditní kartou spojený cash back program, různé akce u obchodníků, lepší záruční servis, nebo pojištění. Vybrat byste si tak měli takovou kreditní kartu, co nabídne nejvíce výhod, ještě důležitější je ale znát všechny tyto výhody a opravdu je aktivně využívat.

  • Program bene+ Moneta Money Bank vám nabídne slevy například v Kika, v Datartu nebo při návštěvě CineStar kina.
  • AXA Club nabídne zase 0,5 % za každou platbu a ještě o kousek více u partnerských obchodů, třeba při nákupu v Penny Marketu.
  • Premium RB Club u Raiffeisen bank vám zase zaručí slevy a výhody třeba u freshbedýnky, ve FAnn parfumérii nebo v KFC.
  • TIP: Srovnani kreditnich karet online

Krok 5: Vždy ji splaťte během bezúročného období

Nejdůležitějším krokem při správném používání kreditní karty je pak to, že vše splatíte ještě před koncem bezúročného období. Tak vlastně jste celý měsíc nakupovali, skoro jak za vlastní peníze, ale zároveň jste získali bonusy spojené s kreditní kartou. Pokud ale nestihnete vše splatit během bezúročného období, tak tyto výhody se většinou zcela vyruší vysokým úrokem, který budete muset zaplatit. Takže na to pamatujte a každý první týden v měsíci jako první splaťte svou kreditku.

Takže kde začít? Porovnejte si kreditní karty na prodej.finance.cz, vyberte si tu s nejnižším poplatkem a nejdelším bezúročným obdobím a začněte ji pořádně používat.  Dodržujte tato jednoduchá pravidla a získáte z kreditní karty maximum.

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY