Až 450 tisíc korun na dům, který je nízkoenergetický. Řeknete si o dotaci?

14.02.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Nová zelená úsporám vešla do povědomí lidí jako dotačním program, který podporuje zateplování rodinných domů, výměnu oken nebo nových ekologických kotlů. O dotaci ale mohou požádat i stavebníci rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností.

Čím úspornější a ekologičtější rodinný dům bude, tím větší dotaci můžete získat. Nová zelená úsporám rozdělila podporu výstavby nízkoenergetických domů do dvou oblastí. Domy s velmi nízkou energetickou náročností mohou získat dotaci 300 tisíc korun. A domy, v nichž je navíc kladen důraz na použití obnovitelných zdrojů energie, například na vytápění nebo výrobu elektřiny, dosáhnou na dotaci až 450 tisíc korun.

Státní fond životního prostředí, který program administruje, vyplácí podporu jako jednorázovou fixní dotaci. Její výše je omezena maximálně 50 procenty řádně doložených způsobilých výdajů. V Moravskoslezském a Ústeckém kraji je dotace navýšena o 10 procent.

Dotaci nedostanou všechny domy

Jedním z parametrů, které musí nízkoenergetický rodinný dům splnit, aby dotaci získal, je měrná roční potřeba tepla na vytápění. Ta musí být nižší než 20 kWh na metr čtvereční a rok, v případě, že stavebník žádá o podporu 300 tisíc korun (podoblast podpory B.1). Pokud bude žádat o vyšší příspěvek, 450 tisíc korun (podoblast podpory B.2.) nesmí dům spotřebovat víc než 15 kWh na metr čtvereční a rok. K dalším kritériím, která budou při vyřizování žádosti posuzována, patří například průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy nebo průvzdušnost obálky po dokončení stavby.


Vlastní elektřina je trendy. Domácí zdroje do 10 kW dosáhnou na dotace
Nová zelená úsporám: 100 milionů na zelené střechy nebo teplo z odpadních vod
Jak na financování fotovoltaické elektrárny: Kolik dostanete z dotací?

Dotace podporují i zpracování odborného posudku a změření průvzdušnosti obálky, což je nedílnou součástí žádosti o dotaci. Maximální výše podpory je v tomto případě 35 tisíc korun. Aby dům na dotaci dosáhl, musí splňovat tzv. definici rodinného domu, kterou najdete na webových stránkách Nové zelené úsporám, stejně jako kritéria stanovená v tzv. Závazných pokynech.

O státní podporu může požádat pouze první vlastník rodinného domu. Pokud jsou v domě použita zařízení využívající obnovitelné zdroje energie, musí být jejich instalace provedena dodavatelem s příslušnou odbornou způsobilostí. Minimální požadovaná účinnost zpětného zisku tepla z odváděného vzduchu musí být 75 procent. Žadatel je také povinen zajistit při stavbě odborný technický dozor.

Dotace na zelenou střechu i odpadní teplo

Od ledna letošního roku mohou stavitelé získat příspěvek také na výstavbu zelených střech, a to ve výši 500 korun na metr čtvereční plochy. Dotační program podporuje nově i využití tepla z odpadní vody. Fixní dotace je v tomto případě 5 tisíc korun na jeden systém, maximálně ale 15 tisíc korun na celý dům.

„Výstavbu zelených střech a využívání tepla z odpadních vod nově podporujeme současně se zateplením jak u stávajících rodinných domů, tak u nových rodinných a bytových domů s velmi nízkou energetickou náročností," vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Program změnil podmínky

Dotační program byl v minulosti kritizovaný za náročnou administrativu. Chyběli i odborníci, kteří by domácnostem se zpracováním žádosti pomohli. Nová zelená úsporám ale prošla několika proměnami a podle ministerstva životního prostředí, které program zaštiťuje, žadatelé oceňují zejména upravené podmínky programu a to, že žádosti nyní mohou podat kdykoli v průběhu roku.

„Domácnosti mohou podávat žádosti o dotaci kdykoli jim to vyhovuje za zcela stejných podmínek. Nejsou nikterak omezeni několika mála měsíci příjmu žádostí a nemusí opakovaně studovat změny v programu. Naopak o dotace mohou nepřetržitě žádat dle svých finančních možností až do 31. prosince 2021, kdy celý program skončí," říká Richard Brabec, ministr životního prostředí.

Za tři roky fungování programu podali zájemci přes 21 tisíc žádostí o dotaci. Vyplaceno jim bylo už přes 1,2 miliardy korun. Jen za loňský rok přibylo dalších 8 046 zájemců o dotaci v celkové výši téměř 1,9 miliardy korun. K zájmu o dotace přispěly i loňské úpravy programu, podpora fotovoltaických systémů a především zmiňovaná kontinuální možnost požádat o dotaci kdykoliv do roku 2021.

Dotace i na úspornou bytovku

Od letošního ledna mohou o dotaci z programu Nová zelená úsporám žádat i stavebníci bytových domů z řad fyzických i právnických osob. Výzva není územně omezena, takže dotaci je možné čerpat na výstavbu nízkoenergetických bytových domů po celé České republice. Z dotace lze pokrýt až 15 procent výdajů na výstavbu jednoho projektu. Dodatečnou podporu mohou stavebníci čerpat například i na zpracování odborného posudku, zajištění dozorové činnosti a měření průvzdušnosti obálky budovy.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ