Soud bude řešit vytunelování Metropolitního spořitelního družstva

20.02.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Pražský městský soud dnes začne projednávat případ vytunelování zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva. Dvacítka obžalovaných údajně způsobila členům záložny škodu přes 1,2 miliardy korun. Vedle manažerů družstva čelí obvinění řada takzvaných bílých koní.

Obžaloba tvrdí, že Petr Jánský, Daniel Tureček a Jan Zavřel z představenstva záložny zpronevěřili v letech 2010 až 2013 vklady členů družstva ve prospěch jiných lidí. Poskytování podnikatelských úvěrů nastavili tak, aby hodnocení důvěryhodnosti žadatele o úvěr a schvalování úvěrového návrhu bylo pouze formální. Na úvěry tak údajně dosáhly firmy bez historie, majetku a činnosti, která by jim umožnila úvěr splácet.

Zpronevěru a následné převedení peněz na účty v Hongkongu podle obžaloby zorganizoval podnikatel Petr Koltok, který k věci odmítl vypovídat. Manažeři družstva, jimž hrozí až desetileté vězení, vinu odmítají s tím, že o poskytování úvěrů nastrčeným lidem nic nevědí. Upozornili také na to, že v dané době záložnu kontrolovala Česká národní banka, která nenašla žádná pochybení.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ