Technologie budoucnosti už v roce 2017

08.03.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Technologie v dnešní době umí věci, které jsme si před pár lety ani nedokázali představit. Stejně jako jsme před pár lety drželi v ruce svůj první notebook s údivem a čekali od něj velké věci. Přesně tak teď můžeme čekat nově ještě větší věci od předmětů běžné potřeby, od svého auta nebo u svého domu.

Samořiditelná auta se skloňují ve zprávách už několik let, ale na vlastní oči jsme to ještě neviděli. Lednička, která nám nedoporučuje dávat si v devět hodin večer další kousek dortu, je samozřejmostí ve filmu, ale večer nám zatím neovlivnila. Drony na dálkové ovládání jsme už možná zahlédli při focení a fotky s pomocí dronů vypadají krásně. Ale zatím si nedokážeme představit, že by nám dron doručil balíček místo pošťáka. Tak se na to ale rychle připravte, protože technologická budoucnost se blíží mílovými kroky a během pár let bude součástí našeho života stejně, jako jsou dneska počítače s připojením na internet.

Pokud se navíc právě rozhodujete, kam investovat, nebo v jaké oblasti si založit nové podnikání, tak právě tyto zatím nichové technologické segmenty docela určitě budou v následujících letech výrazně růst a masově se rozšiřovat. Investice do výzkumu v těchto oblastech vrcholí, technologie už je často dostupná pro běžné použití a bude už jenom záležet, kdo se dané příležitosti chopí a jak přesně ji rozšíří a zpeněží. Tak abyste to nezaspali.


Čtěte také:

IoT neboli internet věcí

Programovatelná lednička, která vám připomene nákup mlíka, topení, které zapnete telefonem, když se vracíte z práce domů, světlo, které zapomenete před odchodem z domu zhasnout, tak to vyřešíte aplikací v telefonu až v práci. Věci každodenní potřeby a věci běžně používané snad každým brzy dostanou nový upgrade: připojení na internet, programovatelné chování nebo analýzu dat používání. To všechno slibuje technologie IoT.

IoT (Internet of Things) je technologie, která umožní obyčejným věcem přístup na internet. Bezdrátové spojení pak zajistí propojení věcí, například spotřebiče s telefonem, nebo dokonce spojení běžné věci s internetem. IoT propojí reálný svět s internetem, usnadní sběr dat z reálného světa a ovládání reálných věcí technologií. V dnešní době je tato technologie zatím jen na začátku, ale odborníci předpokládají, že během dvou až pěti let bude na takové úrovni, že s přijatelnými náklady bude použitelná i v běžné domácnosti. Odhady hovoří o tom, že do roku 2020 by mohlo být v rámci IoT připojeno na internet nebo na nějakou aplikaci až 50 miliard produktů v běžných domácnostech.

Kdo v současné době do této technologie investuje?

  • Amazon, IBM, T-Mobile, Apple, Google, Microsoft a mnoho dalších.
  • V roce 2020 by IoT mohl tvořit až 6 % globální ekonomiky a bude největším segmentem po mobilním internetu a robotizaci.
  • IoT ovlivní nejen například vybavení domácností a naše používání telefonů, ale také státní správu, dopravu nebo fungování měst.

Roboti, droni, automatizace

Další technologií, která na IoT více méně navazuje a vhodně ho doplňuje, je postupná automatizace a robotizace běžných činností. Nejvíce viditelné budou nejspíš různé drony a také autonomní a počítačem řízené automobily. Zatímco IoT je technologie, která se využívá už dnes, tak autonomní auta a dronové doručování je teprve na začátku. Všeobecně se ale předpokládá, že do pěti až deseti let bude tato technologie běžně rozšířená a používaná každodenně. Automatická veřejná doprava, pošta, která k vám přiletí vzduchem, nebo auto, které vás doveze naprogramovanou cestou do práce.

Taková robotizace navíc postihne nejen auta a hýbající se objekty, ale nejspíš bude implementována do předmětů běžné potřeby. Nejenže budou napojené na internet a budeme je moci ovládat na dálku. Díky vyspělé technologii a umělé inteligenci budou tyto stroje schopné se také učit ze svého minulého jednání a budou svého vlastníka dále poznávat a učit se z jeho životních návyků. Kávovar tak bude vědět, že vstáváte o půl sedmé, aniž by mu to někdo řekl.

Kdo v současné době na technologii pracuje?

  • Audi čeká, že představí samořiditelné auto do roku 2020.
  • Volkswagen to prý stihne o rok dříve, BMW zase o rok později.
  • První samořiditelná Tesla by měla být dostupná pro veřejnost už v roce 2018. To je příští rok.
  • Budou to nejspíš jen první pokusy, ale technologie se bude docela určitě dále rozšiřovat.
  • Uber by rád byl zcela samořiditelný do roku 2030, tedy zhruba už za jednu dekádu.

3D tisk

Dalším významným vlivem na naše budoucí domácnosti je technologie 3D tisku. Ta v podstatě je dostupná už v dnešní době a v následujících letech se bude dále rozšiřovat. Chcete nový hrneček nebo nový věšák do předsíně? Bude stačit si stáhnout vzor a koupit si dostatek materiálu. Pak už jen počkat pár hodin podle náročnosti a velikosti předmětu. Celá technologie sníží náklady na výrobu, zvýší komfort „nakupování“ a redukuje dopravní náklady na naprosté minimum. Plně tisknutý obytný dům zvládla 3D tiskárna jen za zhruba 10 tisíc dolarů během 24 hodin

V dnešní době se 3D tisk využívá především v průmyslové výrobě a v továrnách. Je ale pouze otázkou času, kdy se tato technologie rozšíří i do domácností. Nahrává tomu neustálé zdokonalování a především zlevňování samotného tisku. 3D tiskárny jsou stále efektivnější a také dostupnější i běžnému spotřebiteli.

Které značky si budeme brzy s 3D tiskem spojovat?

  • Mezi největší značky poskytující vybavení na 3D tisk patří známé, ale zatím především neznámé společnosti.
  • Například Siemens, Hewlett-Packard, 3D Systems, Proto Labs, Stratasys, Apis Cor.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU