Zájem o české zboží v zahraničí zůstává silný

09.03.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zájem o české zboží v zahraničí zůstává silný. Obchod s cizinou ale nebude letos tak silným tahounem tuzemské ekonomiky jako v minulých letech, ukázala podle analytiků dnešní statistika zahraničního obchodu.

Čísla potvrdila, že zahraniční poptávka po českém zboží zůstává silná. "V zemích eurozóny pokračuje vysoký zájem o nákup automobilů, z čehož těží i čeští výrobci a dodavatelé. Přebytek bilance motorových vozidel tak v únoru vzrostl o 5,9 miliardy korun meziročně," uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Českým exportérům se tak start letošního roku z pohledu objemu vyvezeného zboží vydařil. "Mohou za to opět především automobily. Evropané jsou při chuti v nákupu nových vozidel, čemuž odpovídá i registrace nových aut v eurozóně," potvrdil místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Lednová čísla zahraničního obchodu podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy potvrzují předpoklad, že obchod s cizinou nebude letos tak silným tahounem tuzemské ekonomiky jako v minulých letech. "Dovoz meziročně narůstá rychleji než vývoz, což svědčí o robustní domácí poptávce. Ta naopak letos silným tahounem ekonomiky zůstane," dodal Kovanda.

Tuzemskému exportu podle něj ve druhé polovině roku přitíží konec intervencí, ke kterému dojde pravděpodobně už v příštím měsíci. Části českých vývozců však bude i poté pomáhat vývoj na světových trzích, kde bude euro dále oslabovat vůči dolaru, což podpoří například německý export. "Subdodavatelské subjekty v rámci české ekonomiky, vyvážející právě například do Německa, tedy budou po exitu z intervence profitovat nikoli ze slabé koruny, ale zprostředkovaně ze slabého eura," uvedl ekonom.

Podle Steckerové bude ve srovnání s loňským rokem letošní přebytek zahraničního obchodu zřejmě mírně nižší. "Letos totiž vzrostou dovozy kvůli vyšším cenám komodit, růstu spotřeby domácností a oživení investic (které jsou často dovozně náročné)," dodala analytička.

Dovoz v lednu meziročně rostl rychleji než vývoz. Export tuzemských firem vzrostl meziročně o 6,7 procenta, import se proti loňskému lednu zvýšil o osm procent. Zahraniční obchod Česka byl v lednu v přebytku 19,4 miliardy korun, meziročně byl ale o 1,5 miliardy nižší. Výsledek nepříznivě ovlivnilo prohloubení deficitu obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji, s ropou a zemním plynem, základními kovy a farmaceutickými výrobky.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU