Jste nemocní a máte padáka? (2)

14.03.2017 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Stát se to může. Onemocníte a ještě jste dostali padáka. Co udělat? Záleží přesně na tom, kdy vaše pracovní neschopnost začala. Dnes nabízíme poslední varianty čtyř situací.

Nemoc v ochranné lhůtě po ukončení zaměstnání

Varianta 3: Bývalý zaměstnanec onemocní 5 dnů po ukončení pracovního poměru. Na úřadu práce se dosud neregistroval.

Vzhledem k tomu, že nemoc nastala již po ukončení pracovního poměru, nemá zaměstnanec nárok na náhradu mzdy od bývalého zaměstnavatele. Protože ale onemocněl v ochranné lhůtě 7 dní, může přes zaměstnavatele uplatňovat nárok na nemocenskou, kterou mu od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti začne vyplácet správa sociálního zabezpečení.

V tomto případě opět nastává problém se zdravotním pojištěním. Protože se ihned po ukončení zaměstnání nepřihlásil do evidence uchazečů o zaměstnání, musí zdravotní pojištění hradit sám. „Zdravotní pojištění musí zaplatit za dobu od skončení pracovního poměru až do 15. dne pracovní neschopnosti. Takže nejen prvních 14 dní nemoci, ale i za ty dny, které promeškal, aniž by se zašel registrovat na úřad práce,“ komentuje situaci právník Jan Malihorský.

Onemocní-li bývalý zaměstnanec po uplynutí ochranné lhůty, ztrácí nárok na nemocenskou. Pokud by do doby nemoci nebyl registrovaný na úřadu práce, měl by si registraci okamžitě vyřídit. „Vzhledem k tomu, že nemá nárok na nemocenskou, může mu být poskytována podpora v nezaměstnanosti - pokud na ni má nárok, přičemž neschopenku donese na úřad práce, který následně omluví dočasné neplnění povinností uchazeče o zaměstnání," vysvětluje Jan Malihorský.


Čtěte také:

Nemoc po registraci na úřadu práce

Varianta 4: Člověk se ihned po ukončení pracovního poměru zaregistruje na úřadu práce. Pobírá podporu v nezaměstnanosti. Po několika dnech onemocní.

V případě, že člověk onemocní ještě v ochranné lhůtě, má nárok na nemocenskou. Po dobu pobírání nemocenské se přeruší poskytování podpory v nezaměstnanosti. V jejím čerpání může nezaměstnaný pokračovat ihned poté, co mu přestane být vyplácena nemocenská.

Pokud však člověk onemocní po ochranné lhůtě, bude zajištěn jen podporou v nezaměstnanosti i po dobu pracovní neschopnosti, přičemž neschopenka mu slouží jako omluvenka před úřadem práce. Po dobu nemoci nemusí člověk chodit na úřad práce a aktivně hledat zaměstnání.

Vzhledem k tomu, že se nezaměstnaný řádně zaregistroval do evidence uchazečů o zaměstnání, nebude mít problémy se zdravotním pojištěním – hradit ho za něj bude stát.

Nezapomeňte…

1. Prvních 14 kalendářních dnů nemoci vám vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy, až od 15. dne dostanete nemocenskou od správy sociálního zabezpečení.

2. Onemocníte-li v ochranné lhůtě (maximálně 7 dnů po ukončení pracovního poměru), máte nárok na nemocenskou. Po uplynutí ochranné lhůty nárok ztrácíte.

3. Pokud se po ukončení pracovního poměru nenahlásíte na úřadu práce, budete si muset sami hradit zdravotní pojištění.


Pokračování v článku: Jste nemocní a máte padáka? (3).

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY