7 praktických tipů, jak ušetřit stovky korun za elektřinu

20.03.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Do zásuvek zapojujeme pořád víc spotřebičů. Zatímco dřív si domácnost vystačila s ledničkou, pračkou a sporákem, dnes přibývají rychlovarné konvice, myčky, mikrovlnky a další kuchyňští pomocníci. Své kilowatty potřebují i mobily, tablety a počítače. A elektroměr se protáčí. Osvojte si proto jednoduchá opatření, která vám ušetří stovky korun za elektřinu.

Zajímejte se o cenu elektřiny

Šetřit kilowatthodiny v domácnosti se vyplatí. Ještě víc snížíte svůj účet za elektřinu, když si vyberete levného, ale spolehlivého dodavatele. Na energetickém trhu dnes působí přes 80 dodavatelů, kteří elektřinu prodávají za různou cenu. Rozdíly v ceně jedné megawatthodiny jsou až 250 korun. Domácnost s běžnou spotřebou může změnou dodavatele ušetřit kolem 1 000 korun ročně.

TIP: Spočítejte si, kolik lze ušetřit změnou dodavatele elektřiny.

Sviťte úsporně

Zvlášť v zimě doma svítíme celé hodiny. „Velmi rozumnou a efektivní cestou k úspoře elektřiny je nahrazení starých žárovek moderními LED světelnými zdroji, které mají daleko nižší spotřebu a mnohem delší životnost,“ říká Michal Doležel z projektu E.ON Rádce. Investice do nákupu LED zdrojů je sice vyšší, oproti běžným žárovkám však ušetří až 80 procent energie. Nejlevnější elektřina je ale pořád ta, kterou nespotřebujete. Místo nočního ponocování pod lampou jděte raději spát, ocení to i vaše tělo.


Jak ušetřit za energie?

Jak ušetřit za energie bez velkých investic? I.
Jak ušetřit za energie bez velkých investic? II.

Pečujte o ledničku

Začněte tím, že ledničku odmrazíte a nastavíte si správnou teplotu. „V ledničce je optimální teplota 5°C, v mrazničce -20°C,“ uvádí Michal Doležal. Odborníci upozorňují, že ledničky starší deseti let je vhodné vyměnit za moderní a úspornější spotřebiče. Roční spotřeba malých úsporných chladniček se pohybuje kolem 150 kWh ročně, takže při ceně 4 korun za kilowatthodinu stojí jejich provoz 600 korun. U starších modelů to může být až třikrát tolik. U starších ledniček zkontrolujte těsnění, které by mělo přiléhat po celém obvodu. Občas těsnění omyjte teplou mýdlovou vodou. Nikdy do chladničky nevkládejte ještě teplé nebo horké jídlo. Jednou za čas vyčistěte chladič ledničky od prachu.

TIP: Jak ušetřit za elektřinu?

Perte levně

Při praní spotřebováváte nejen elektřinu, ale také vodu. Účinnost praní i při nízkých teplotách zvýšíte, když použijete kvalitní prací prostředky. Také v případě praček můžete ušetřit výměnou starého spotřebiče za nový – nové modely spotřebují až o 60 procent elektřiny a asi o polovinu vody méně. Například nové pračky do 8 kg prádla plněné zepředu spotřebují kolem 169 kWh ročně. Za jejich provoz při ceně 4 korun za kilowatthodinu zaplatíte 676 korun ročně. Za rok nová pračka spotřebuje 9 960 litrů vody, v průměru letos české domácnosti platí 8,2 haléře za litr. Za vodu spotřebovanou v této pračce by tak domácnost zaplatila 816,72 korun ročně. Úsporné praní vám zajistí i některé vychytávky – pračku postavte na rovnou a pevnou podlahu, aby odstřeďování probíhalo optimálně a zbytečně nenarůstala spotřeba elektřiny. Pračku zapínejte, až když je buben naplněný prádlem, neperte jen pár kousků oblečení.


Jak si ohlídat vyučtování a změnu dodavatgele?

Smlouvy na dobu určitou: Jak odejít od dodavatele elektřiny bez sankce?
Vyúčtování elektřiny nebo plynu: Jak si pohlídat spotřebu a podat reklamaci?
Změna dodavatele energií: Nejde jen o cenu, záleží nám i na pověsti nebo službách

Vařte za pár korun

Za poslední roky se zvýšila efektivita vaření na elektrických sporácích, které oproti starším spotřebičům ušetří až 30 procent elektřiny. Úsporné jsou sklokeramické i indukční desky. Optimalizovat spotřebu elektřiny ale můžete i na starším sporáku. Začněte tím, že budete používat hrnce s rovným dnem, které přiléhají na plotýnku, a vybírejte si takový hrnec, který odpovídá velikosti plotýnky a energie neuniká zbytečně kolem. Při vaření používejte pokličky. Zužitkujte zbytkové teplo – elektrický sporák vypněte dřív a nechte jídlo dovařit na rozehřáté plotýnce. Na rozpáleném sporáku můžete ohřát vodu v hrnci, například na úklid.

Žehlete efektivně

Správné žehlení je umění a nejde jen o to perfektně nažehlit košile. Každý materiál potřebuje jinou teplotu, proto si předem roztřiďte oblečení podle nároků na teplotu žehlení, abyste nemuseli žehličku střídavě ochlazovat a rozehřívat. Nikdy nenechávejte žehličku zapnutou, když odbíháte, protože někdo zvoní nebo telefonuje.

Vypínejte audio i video

Vypněte spotřebiče z pohotovostního režimu. Neviditelný žrout elektřiny, kterému se také říká stand-by, se může na vašem účtu za elektřinu podílet až 350 korunami. V průměru zařízení v pohotovostním režimu v běžné domácnosti spotřebují kolem 88 kWh ročně. Opatření je jednoduché – vypínejte DVD přehrávač, tiskárnu, reproduktory, počítač nebo televizor ze sítě. Na PC si nastavte automatické přepínání monitoru do režimu spánku.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ