Cena energií pro domácnosti letos výrazně neporoste

20.03.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Cena energií pro domácnosti během letošního roku navzdory meziročnímu růstu velkoobchodních cen výrazně neporoste, spíš budou stagnovat. Lidé ale zřejmě zaplatí za plyn a elektřinu více kvůli tomu, že uplynulá zima byla chladnější než ty předchozí. Shodla se na tom většina analytiků, které oslovila ČTK. Platba může být meziročně vyšší až o pětinu. Odborníci upozorňují, že velkou roli na její výši má mimo jiné energetická efektivnost domů a bytů.

Například cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2018, na který se teď obchodníci nejvíce zásobí, stoupla meziročně o zhruba 40 procent a je kolem 30 eur za megawatthodinu (MWh). "Přestože současné velkoobchodní ceny elektřiny a plynu jsou ve srovnání s rekordně nízkými cenami v prvním čtvrtletí roku 2016 vyšší, neznamená to nutně, že se musíme připravit na zdražování konečných cen. Průměrná nákupní cena pro dodávky na rok 2018 se bude tvořit během celého letošního roku, a to se ještě leccos může změnit. Pozitivně může přispět i očekávané posílení koruny," řekl ČTK analytik společnosti ENA Jiří Gavor, který působí také jako výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE).

Růst cen neočekává letos ani analytik portálu TZB-info Jan Schindler. "Dodavatelé si dají velký pozor, aby s cenami nemuseli hýbat, ani zlevňovat a ani zdražovat. To znamená, že se bude hýbat pouze s cenami u nových nabídek nebo s produkty, jejichž cena se řídí vývojem cen na velkoobchodním trhu," uvedl. Mírný růst cen nejspíš přijde podle analytika webu Ušetřeno.cz Tomáše Suchého příští rok. "O kolik se ceny změní, zatím nelze přesně odhadnout," podotkl.

Platby lidí za energie ale letos přesto mohou stoupnout, hlavním důvodem je větší spotřeba způsobená chladnější zimou. Podle Schindlera se mohou roční náklady na topení některým lidem meziročně zvýšit až 20 procent. "Zvýšená platba ale může být rozdělená do vyúčtování za dva roky (za rok 2016 a 2017) podle toho, kdy distributor odečte stav měřidla. Jednorázový doplatek tak nemusí být tak hrozný," uvedl.

To potvrzuje i analytik Petr Hlinomaz. "Platby za účet s elektřinou se dorovnají až po finálním zúčtování, a to bývá v létě. Pak bude meziroční srovnání spotřeby snazší, a navíc se do něj mohou ještě podepsat měsíce, které jsou před námi," řekl.

Většina odborníků se shoduje na tom, že spotřebu energií může řada lidí výrazně snížit zateplením domu nebo výměnou neekonomických spotřebičů. "Místa, kudy z bytu utíká nejvíce tepla, lze snadno určit pomocí termokamery, která změní na desetinu stupně Celsia sebemenší nedokonalost ve stavební konstrukcí, například u okenních rámů či spár ve zdi," uvedl expert na energetickou úspornost projektu Elektřina.cz Ondřej Valuštík.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ