Volat policii k dopravní nehodě ano či ne?

24.03.2017 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Někdy se to stane a příjemné to není. Zastavíte na křižovatce na červenou a ucítíte zezadu náraz. Řidič za vámi nedobrzdil. Škoda není velká, jen nárazník, na autě, které nehodu způsobilo, také skoro nic. Mám volat policii?

Počet dopravních nehod, kdy jsou nabourány jen „plechy“, dnes spíše plasty, stále stoupá. Před několika lety byla hranice škody pro zavolání policie limitována 50 000 Kč. To se před sedmi lety změnilo a limit se zvýšil na 100 000 Kč. Policie se tedy nemusela volat, pokud celková škoda všech vozidel nepřekročila tuto částku a pokud nedošlo ke zranění účastníků nehody. Do 50 000 korun se při ceně náhradních dílů „vešlo a stále vejde“ nejvíce nehod. Policie by měla vyšetřovat především problematické dopravní nehody a nehody se závažnými následky. Dřív také platilo, že policii jste museli volat ke každé nehodě, když jste bourali se služebním nebo půjčeným autem. To dnes také neplatí, řidič auta je v postavení vlastníka vozu, i když má auto zapůjčeno, nebo jel služebním vozem. Takže bez zranění opět až od sta tisíc.

Časté nedohody

Vše uvedené zní logicky, ale skrývá to úskalí, která nastanou, pokud policii k nehodě nepřivoláte. Pomiňme, že existují interní předpisy firem pro provoz se služebními auty, ve kterých se na přivolání policie v případě jakékoli nehody trvá. Policie je povinna v případě oznámení nehody incident řešit i v případě, že celková škoda je výrazně nižší než 100 000 korun. Policie také nemusí vždy sepisovat protokol o nehodě. Někdy stačí vyplnit formulář o dopravní nehodě, který policisté pouze potvrdí a uvedou viníka nehody. Tento formulář, ale musí řidiči vyplnit vždy i bez účasti policie, pokud alespoň jeden z nich chce požadovat uhrazení škody po pojišťovně. A tady často dochází k tomu, že se účastníci nedohodnou, protože podle jednoho je škoda vyšší než podle mínění druhého. Když k tomu dojde, policie je na místě nehody nutná. A nedokumentuje výši škody pomačkaných plechů - plastů, ale funguje jako rozhodčí, když se účastníci nehody nedokážou domluvit na míře zavinění, jinými slovy, z které pojistky se bude škoda hradit.

Kajícník si to rozmyslí a…

Když se s druhým účastníkem dopravní nehody nedomluvíte hned, může to být ještě lepší varianta. Může totiž nastat situace, kdy viník nehody náhle změní názor na své zavinění a odmítne uhradit vzniklou škodu. Mnoho řidičů na místě nehody vše mrzí, chytají se za hlavu, uznávají svou vinu a slibují dostatečnou a rychlou náhradu škody. Dělají to proto, aby se vyhnuli vyšetřování policie. To ale klidně mohou dělat i proto, aby se vyhnuli kontrole krve na alkohol, kontrole platné technické prohlídky anebo platnosti povinného ručení v době nehody. Pokud něco z uvedených skutečností náhodou platí a vy nepřivoláte policii, můžete se ocitnout ve složité situaci. Viník totiž může po několika dnech tvrdit, že vina není úplně jednoznačná, na podrobnosti nehody si nevzpomíná anebo vůbec nekomunikuje. Když ale začne svalovat vinu na vás a vy mu chcete dokázat opak, těžko už se to obejde bez policejního protokolu. Prosazení práva na náhradu škody se vzdaluje hodně daleko, ovšem proplatit fakturu z autoservisu je třeba hned.

A to píšeme jen o pomačkané karosérii. Když škoda dosahuje vysokých částek, musíte také očekávat vyšší požadavky pojišťovny na důkazní materiál šetření okolností, jak k nehodě došlo, půjde velmi pravděpodobně do hloubky.


Co je dobré vědět o dopravní nehodě:

Jak se tedy zachovat?

Ačkoli to zákon nevyžaduje, lepší je policii k nehodě zavolat. Pokud zvážíte, že její přítomnost není nutná, zajistěte si co nejvíce nezvratných důkazů o průběhu nehody. Mohou to být hodnověrní svědci nebo písemné uznání zavinění nehody a také je vždy dobré si pořídit z místa nehody několik fotografií, které zachytí, co se vlastně stalo. Pokud takové důkazy nemůžete zajistit, trvejte na uznání viny, s viníkem navštivte jeho pojišťovnu a buďte svědkem toho, jak nehodu ohlašuje. Pokud ale máte jakékoli pochybnosti o tom, že by vymáhání škody mohlo jít bez problémů, raději se na policii obraťte.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ