4 věci, na které pamatujte po podání daňového přiznání

30.03.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Daňové přiznání jste odevzdali a už to máte letos za sebou. Nezapomeňte ale na to, že s daňovým přiznáním jsou spojené i další povinnosti. Máte splněno opravdu všechno?

Daňovým přiznáním to nekončí. Spíš začíná. Kromě podání daňového přiznání je totiž třeba odevzdat i přehledy o příjmech a výdajích a doplatit všechno, co státu za minulý rok případně dlužíte. Taky je nutné si změnit zálohy na daň z příjmu a na sociální a zdravotní pojištění. Přehledný seznam i s termíny, které platí po odevzdání daňového přiznání bez daňového poradce, najdete v infografice.

Přehled povinností OSVČ po podání daňového přiznání

(1) Nezapomeňte zaplatit daň

Spolu s termínem na podání daňového přiznání je 3. duben i termínem pro zaplacení daně z příjmu. Tento den by měla být daň již na účtě finančního úřadu, nestačí dát jenom převodní příkaz. Daň můžete platit převodem na účet, složenkou nebo přímo v pokladně na finančním úřadě. Hotově daň zaplatíte přímo na svém místním finančním úřadě, složenkou a převodem platíte na účty krajských úřadů. Pokud vám vznikl nárok na daňový bonus nebo na vrácení daní, tak peníze byste měli obdržet během měsíce dubna. Kromě zaplacení daně za rok 2016 se vám také stanoví nová zálohová daň pro rok 2017.



(2) Podejte přehledy o sociálním a zdravotním pojištění

Kromě daňového přiznání je povinností odevzdat i přehledy na správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. Přehledy shrnují zaplacené pojistné za minulý rok a také výši nových záloh pro rok letošní. Termín pro odevzdání přehledů o příjmech a výdajích na správu sociálního zabezpeční a na zdravotní pojišťovnu je 30 dní po odevzdání daňového přiznání. Letos je tak termínem 2. květen.



(3) Zaplaťte nedoplatky

Při předávání přehledů na okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) i na zdravotní pojišťovně zjistíte také, jaké je vyúčtování vašeho pojistného za minulý rok. Tedy jestli náhodou nemáte nějaký ten nedoplatek, nebo přeplatek. Nedoplatky jste pak povinni zaplatit, případné přeplatky vám budou vráceny. Platit můžete opět převodem i v hotovosti na pokladě. Platbu nedoplatků můžete případně přidat k pravidelné platbě sociálního i zdravotního pojištění. Pokud máte nějaký přeplatek, tak ten vám může být vrácen převodem na účet, nebo ho můžete použít pro platbu dalšího pojistného jako zálohu.


  • Nedoplatky na sociálním pojištění do 100 Kč správa sociálního zabezpečení nevymáhá.
  • Zdravotní pojišťovny požadují všechny nedoplatky, i třeba jen jednu korunu. Při nezaplaceném nedoplatku navíc často nemůžete čerpat výhody zdravotní pojišťovny, jako jsou například příspěvky na sportovní aktivity.

(4) Změňte si výši placených záloh

Spolu s odezvdáním vyúčtování zaplaceného pojistného (sociálního i zdravotního) se vám také stanoví nové zálohy pro letošní rok. Pokud platíte jen minimální pojistné, tak pro letošní rok byly minimální zálohy stanoveny takto: 2061 Kč pro sociální pojištění a 1906 Kč pro zdravotní pojištění.

V letošním roce měly zdravotní pojišťovny povinnost převést své účty k České národní bance. O tomto faktu vás vaše zdravotní pojišťovna jistě upozornila a poslala vám i číslo nového účtu pro platby. Nezapomeňte si tedy změnit trvalý příkaz, je nutné nejen zvýšit zálohu, ale také správně nastavit číslo účtu. Správné číslo účtu najdete na stránkách vaší zdravotní pojišťovny: 111 VZP, 201 VOZP, 205 ČPZP, 207 OZP, 209 ZPŠ, 211 ZPMVČR, 213 RBP.



Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ