Kdy je dobré odejít do předčasného důchodu?

10.04.2017 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Někteří zaměstnanci mají v předdůchodovém věku problémy v práci, ať už s kolegy, se šéfem nebo z důvodu výkonu nové pracovní činnosti, která pro ně není vhodná. Je v takovém případě řešením odchod do předčasného důchodu?

Odchod do předčasného důchodu je vhodné velmi důkladně promyslet, neboť předčasný důchod je trvale krácený. Až do konce života se pobírá nižší státní důchod z důvodu dřívějšího odchodu do penze než by tomu bylo v případě volby řádného důchodu. Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve 3 roky před dosažením řádného důchodového věku, pokud má žadatel o předčasný důchod řádný důchodový věk nižší než 63 let. Lidé mající důchodový věk vyšší než 63 let mohou do předčasného důchodu odejít nejdříve v 60 letech.

Vyřešit problémy nebo volit předčasný důchod?

Pracovní problémy v předdůchodovém věku není vhodné ihned řešit odchodem do předčasného důchodu. Nejdříve je vhodné zkusit problémy vyřešit. Promluvit si s kolegy nebo s vedoucími pracovníky a najít společnou řeč. Proč mít zbytečně kvůli jednomu kolegovi zbytečně trvale nižší státní důchod? Když se to nepodaří, tak je možné odejít do předčasného důchodu později.

Hledání nové práce

Pro zaměstnance, kteří se cítí dobře a chtějí pracovat je s ohledem na měsíční částku státního důchodu dobré hledat případně nové pracovní uplatnění. Situace na trhu práce je příznivá a řada zaměstnavatelů hledá zkušené zaměstnance. Nová práce přitom nemusí být pouze na tři nebo dva roky, ale lze u nového zaměstnavatele pracovat i po dosažení řádného důchodového věku. V řádném důchodovém věku nejsou žádné limity ohledně práce a současného pobírání starobního důchodu. Rozdíl mezi řádným a předčasným důchodem je často vyšší, než žadatelé o důchod očekávají. Předčasný důchod je tedy dobré volit po velmi důkladné rozvaze. Z finančního hlediska by měl být předčasný důchod až krajním řešením.


Kdo má vyšší důchod než mzdu?
Předčasný důchod v roce 2017: Kdy nevzniká nárok?
Průměrný důchod v roce 2017: Kdo na něj dosáhne?

Praktický příklad

Paní Nováková odejde z důvodů pracovních problémů do předčasného důchodu o necelé tři roky dříve (o 1 077 dní před dosažením řádného důchodového věku). Paní Nováková získá dobu pojištění v rozsahu 40 let. Průměrnou mzdu za odpracované roky (tzv. osobní vyměřovací základ) má paní Nováková 23 620 Kč. Měsíční předčasný důchod paní Novákové dle legislativy roku 2017 bude 9 543 Kč.

Jestliže by paní Nováková pracovala až do dosažení řádného důchodového věku, potom by získala dobu pojištění v rozsahu 43 let a vyhnula se krácení za předčasnost. Měsíční řádný starobní důchod by při stejně vysokém osobním vyměřovacím základu ve výši 23 620 Kč měla paní Nováková ve výši 12 442 Kč.

Práci lze brát více s nadhledem

Zaměstnanci v předdůchodovém věku mohou brát práci více v pohodě. Kdyby bylo nejhůř, tak již nebudou bez finančních prostředků, neboť již mají nárok alespoň na předčasný důchod. Pocit jistoty některým zaměstnancům v předdůchodovém věku pomáhá zvládat složitější pracovní úkoly, neboť si zaměstnanci zachovávají potřebný klid a nadhled než kolegové, jejichž budoucnost u zaměstnavatele závisí na splnění aktuálních pracovních problémů.

Proč se nejdříve evidovat na úřadu práce?

Částku předčasného důchodu lze zvýšit evidencí na úřadu práce a teprve následným odchodem do důchodu. Lidé starší 55 let mají nárok na podporu v nezaměstnanosti v rozsahu 11 měsíců. Doba pobírání podpory v nezaměstnanosti se přitom vždy započítává do doby pojištění ovlivňující výši předčasného důchodu. Pozdějším odchodem do předčasného důchodu se rovněž sníží krácení za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní. Při evidenci na úřadu práce je však potřeba si plnit zákonné povinnosti vyplývající z této evidence, s tím je potřeba počítat.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY