Analytici: Inflace potvrdila, že konec intervencí byl správný

10.04.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Údaje o březnové inflaci podle analytiků oslovených ČTK potvrzují, že rozhodnutí ČNB ukončit kurzový závazek minulý týden bylo správné. Inflace by podle většiny ekonomů měla v dalších měsících zůstat nad dvěma procenty, její růst ale bude brzdit posilování koruny. Proto také podle nich centrální banka nemusí spěchat se zvyšováním úrokových sazeb.

Guvernér Jiří Rusnok v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že ČNB by mohla začít se zvyšováním úrokových sazeb na přelomu letošního a příštího roku. Podmínkou je ovšem udržitelný vývoj inflace a její stabilní návrat na úroveň kolem dvou procent. Základní úroková sazba je od listopadu 2012 prakticky na technické nule, když ji centrální banka tehdy stanovila na 0,05 procenta.

"Březnová inflace převýšila hodnotu odhadovanou ČNB o 0,3 procentní body. Z tohoto pohledu se jeví jako správné, že ČNB ukončila režim intervencí krátce po skončení jejího závazku," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Posílení koruny, pokud se prohloubí a bude trvalejší, může být podle něj do budoucna určitou brzdou české inflace. "To by zároveň znamenalo, že by ČNB nemusela spěchat se zvyšováním úrokových sazeb," dodal.

„Březnová inflace podporuje správnost rozhodnutí ČNB opustit režim kurzového závazku na začátku dubna," uvedl i ekonom Roklen Michal Šoltés. Ve druhé polovině roku se inflace podle něj v souvislosti s posilováním koruny vrátí k dvouprocentní hranici.

"V dalších měsících by se měla inflace pohybovat mírně nad dvouprocentní cílovou hodnotou. Postupně by měla opět mírně klesnout s tím, jak se bude projevovat posilování kurzu koruny po ukončení kurzového závazku ČNB," uvedl i hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Posilující koruna bude totiž podle analytičky Raiffeisenbank Moniky Junicke brzdit růst cen dováženého spotřebitelského zboží a pohonných hmot. "Proto nečekáme, že by inflace výrazně zrychlila ke třem procentům," uvedla.

Naopak hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová se domnívá, že inflace bude v průběhu dalších měsíců atakovat tříprocentní hranici. "Nad dvouprocentním cílem ČNB zůstane inflace nejen letos, ale i napřesrok," uvedla. Silnější koruna podle ní zlevní dovozové zboží totiž až v horizontu několika měsíců.

Štítky:

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU