Už zase zvoní. Podomní prodejci elektřiny mají nové triky

11.04.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ač je podomní prodej v řadě měst a obcí zakázaný, obchodní cestující nepolevují a stále dokola obcházejí domácnosti. Prodávají elektřinu, zemní plyn a nově také teplo. Jaké jsou nové triky podomních prodejců? A proč je podomní prodej tak rizikový?

Podomní prodejci jednou prodávají mobilní tarify, podruhé elektřinu nebo zemní plyn. A mnohdy si nezadají s nechvalně proslulými pořadateli předváděcích akcí určených především pro seniory. Jejich argumenty jsou prošpikované odbornými výrazy, hýří slevami a úsporou. Ve skutečnosti je ale podomní prodej rizikový a místo úspory mohou lidé získat nevýhodnou smlouvu se závazkem na několik let.

Nepouštět, nepodepisovat

Nejlepší obranou proti podomnímu prodeji je nepustit prodejce přes práh bytu. Pokud je vám ten mladík nebo slečna sympatický a pozvete je dál, zkontrolujte si jejich totožnost. Bohužel jsou podomní prodejci pověstní tím, že udávají nepravdivé informace nebo se uchylují k agresivnímu jednání. Často se také vydávají za zástupce distribučních společností nebo vystupují jako obchodníci vašeho stávajícího dodavatele nebo dokonce jako zástupci Energetického regulačního úřadu.

Obvykle podomní prodejci začnou tím, že přišli zkontrolovat vaše vyúčtování, zda nepřeplácíte za elektřinu. Mohou se vás také zeptat, zda vám přišla poštou nabídka slevy, kterou váš dodavatel posílal. A pokud ne, že vám ji mohou právě teď poskytnout. Samozřejmě si vyžádají vaše roční vyúčtování a začnou vám počítat úsporu. „Je ale velmi nepravděpodobné, že výhodná nabídka za vámi takto přijde sama. Nejvýhodnější nabídky si musíte aktivně vyhledat například prostřednictvím srovnávačů, ale nejlépe oslovením konkrétních dodavatelů,“ konstatuje vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Lukáš Zelený.

Podomní prodejci mají vyšperkované argumenty a budou vás tlačit, abyste nabídku podepsali hned. Během krátké a chaotické návštěvy obchodníka ale rozhodně není možné, abyste zjistili všechny detaily nabídky a pročetli si smluvní podmínky. Proto nepodepisujte žádnou smlouvu mezi dveřmi. „Z dokumentu, o kterém prodejce tvrdil, že se jedná o potvrzení jeho návštěvy a seznámení se s nabídkou, se totiž může později vyklubat smlouva. Dokumenty si v klidu prostudujte až po odchodu prodejce a dejte mu případně vědět, že smlouvu chcete uzavřít,“ radí Lukáš Zelený.

TIP: Spočítejte si, kolik lze ušetřit změnou dodavatele elektřiny nebo plynu

Od žárovek po čerpadlo

Podomním prodejcům rozhodně nelze upřít fantazii a snahu zaujmout. Už několik let rozdávají zákazníkům LED žárovky „zdarma“ případně je „výhodně“ pronajímají. Nově obcházejí bytové domy také prodejci tepelných čerpadel. Bytové domy bývají většinou napojené na centrální zásobování tepelnou energií a podomní obchodníci přesvědčují předsedy společenství vlastníků bytových jednotek, aby začali využívat tepelné čerpadlo a odpojili se od centrálního zásobování tepla. Na nové praktiky podomních prodejců upozornil na svých stránkách Energetický regulační úřad.

„Podobně jako tomu bylo u elektřiny, i tady mají „šmejdi" klasické zbraně. V jejich standardní nabídce je jednoduchá kalkulace, která předpokládá, že zákazníkům zůstane jedna smlouva na celý bytový dům s tarifem pro tepelná čerpadla. Smlouvy pro jednotlivé byty se pak prý zruší,“ popisuje předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Potíž je v tom, že z přívodu pro tepelná čerpadla nelze bez zvláštních smluv napájet jednotlivé byty. V cenovém rozhodnutí regulátora je výslovně uvedeno, že „je-li vytápěcí soustava součástí společných částí domu sloužících pouze pro společné užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů, musí být napájena samostatným přívodem a měřena samostatným měřicím zařízením“. Tepelné čerpadlo, které slouží k vytápění všech bytů, je typickým příkladem této podmínky. Jednotlivé byty pak musí mít samostatné smlouvy na dodávku elektřiny, což dealeři tepelných čerpadel často záměrně zamlčují. Samozřejmě, problémem může být i to, že by se celý dům odpojil od centrálního zásobování tepla a v případě poruchy tepelného čerpadla byl bez zdroje. Ve výpočtech úspory také často chybí kalkulace nákladů na údržbu tepelného čerpadla.

Co když jste podepsali?

Všichni, na které už podomní prodejce kdy zvonil, vědí, že jejich um je velký. A tak se stává, že překvapený člověk v rozrušení smlouvu podepíše. Jen co za sebou podomní prodejce zabouchne dveře, si uvědomíte, že k novému dodavateli přecházet nechcete. Co s tím? Od smlouvy podepsané při podomní prodeji můžete odstoupit do 14 dnů, a to na základě občanského zákoníku. Když tuto lhůtu nestihnete, využijte ustanovení v energetickém zákoně, podle něhož můžete smlouvu vypovědět od jejího uzavření až do 15. dne po zahájení dodávek. Výpovědní doba poté činí 15 dnů a začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi dodavateli. „V tomto případě vůči vám nemůže dodavatel uplatňovat v souvislosti s výpovědí smlouvy žádnou sankci, tedy například smluvní pokutu či poplatek za ukončení smlouvy,“ vysvětluje Lukáš Zelený.

A když jste ke smlouvě dostali ještě LED žárovky? Spolu se smlouvou na dodávky jste podepsali také smlouvu, podle které jste obdrželi do nájmu či do vlastnictví sadu žárovek za výhodnou cenu. Pokud však od smlouvy o dodávkách energií odstoupíte, částka za žárovky se podle smluvních podmínek vyšplhá na několik tisíc korun. „Odstoupením či výpovědí smlouvy o dodávkách energií se ruší automaticky i smlouva o koupi či nájmu žárovek. Pokud by po vás dodavatel požadoval zaplacení vysokých částek, jedná se o sankci nebo překážku pro zrušení smlouvy uzavřené při podomním prodeji. Taková sankce je ze zákona zakázána. Doporučujeme žárovky dodavateli vrátit oproti potvrzení a trvat na tom, že požadované částky platit nebudete,“ uzavírá Lukáš Zelený.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ