Kotlíkové dotace rozdají dalších 3,4 miliard korun a změní podmínky

20.04.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Stát pokračuje v rozdávání dotací na úsporné a ekologické kotle. Ve druhé vlně kotlíkových dotací bude připraveno 3,4 miliardy korun a vyměněno by mohlo být až 35 tisíc starých kotlů. Lidé tak mají znovu šanci získat příspěvek na nový plynový kondenzační kotel nebo na kotel na biomasu. Co byste o kotlíkových dotacích měli vědět, než o ně požádáte?

Dotační program, který podporuje výměnu starých kotlů za nové, přináší některé novinky. Oproti předchozí výzvě už nebudou žadatelé muset realizovat drobná energetická opatření, například dílčí zateplení domu, což by podle výpočtů ministerstva životního prostředí mělo přinést další půl miliardu korun na kotle. Kromě plynového kondenzačního kotle nebo kotle na biomasu mohou lidé žádat také o příspěvek na tepelné čerpadlo nebo automatický kombinovaný kotel.

Nové kotle z evropských peněz

Jako v předchozích kolech kotlíkových dotací poputují peníze nejdříve krajům, které je následně přerozdělí mezi domácnosti, jež si o příspěvek požádají. „S Evropskou komisí jsme hledali a nakonec i našli způsob, jak z evropských peněz přímo podpořit domácnosti, což z evropských dotačních programů běžně nejde. Výměna starých kotlů za nové a ekologičtější v ČR je přínosem pro nás pro všechny, protože právě lokální topeniště se zásadním způsobem podílejí na znečištěném ovzduší v České republice," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.


Čtěte také:
Už zase zvoní. Podomní prodejci elektřiny mají nové triky
Až 450 tisíc korun na dům, který je nízkoenergetický. Řeknete si o dotaci?
Ukažte kotel! Úředníci si mohou posvítit na špindíry i domácnosti bez povinné revize

Kotlíkové dotace už nepodpoří kotle čistě na uhlí, ale pouze automatické kombinované kotle na uhlí a biomasu. Zájem o kotle čistě na uhlí byl totiž v první výzvě minimální. Tyto kotle tvořily 12 procent ze všech podaných žádostí. K výměně chce ministerstvo motivovat zejména občany v oblastech s nejvíce znečištěným ovzduší, kde jsou opakovaně překračovány limity škodlivých látek. „Domácnosti v těchto prioritních oblastech automaticky získají bonus ve výši 7 500 korun," dodává Brabec.

Administrátoři programu připravili i další novinku, a to stropy na maximální výši dotace. „Tím zajistíme, že kotle nebudou zbytečně předražené, ale na žadatele to zároveň nijak nedopadne. Díky zrušeným mikroenergetickým opatřením se totiž celkově sníží obnos, který žadatel bude muset financovat ze svého. Například u nejoblíbenějších kombinovaných kotlů je to až o 7 tisíc korun méně, které bude muset domácnost doplatit na výměnu s dotací," uvádí Jan Kříž, náměstek sekce evropských fondů.

Pokud ale budou chtít žadatelé spolu s výměnou kotle provést i další energeticky úsporná opatření, například vyměnit okna, nepřijde zkrátka. „Kromě dotace získá další bonus ve výši 20 tisíc korun, v případě instalace nového kombinovaného kotle dokonce až 40 tisíc korun. Žadatel si může požádat letos na kraji o dotaci na kotel a třeba na jaře příštího roku požádá na SFŽP ČR o dotaci na zateplení, po realizaci opatření mu vyplatíme jak dotaci na zateplení, tak bonus za výměnu kotle,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

120 tisíc korun na tepelné čerpadlo

Kotlíkové dotace podpoří nejen pořízení samotného kotle, ale také náklady na jeho instalaci nebo na novou otopnou soustavu. Konkrétní podmínky podání žádostí ale bude ministerstvo životního prostředí ještě vyjednávat s kraji. „Budeme jednat o tom, aby kraje lidem umožnily předfinancování kotlů nebo proplacení neuhrazených faktur od dodavatele, což by zásadně usnadnilo financování výměn občanům, kteří nemají na nový kotel našetřené prostředky. Systém těchto plateb již v první výzvě aplikoval například Královehradecký kraj a velice se osvědčil," říká ministr Brabec. Konečné podmínky kotlíkových dotací ale budou stanovovat kraje, proto se mohou lišit. Nejdříve si ale kraje musí o dotace požádat, a to do 28. dubna 2017. Lidé potom budou o kotlíkovou dotaci žádat přímo na svém krajském úřadě.

Už teď je ale zřejmé, jakou výši podpory by lidé mohli získat. Například v případě tepelného čerpadla dostanou podporu až 80 procent, maximální výše částky je stanovena na 120 tisíc korun. U plynového kondenzačního kotle je podpora stanovena na 75 procent, maximální částka ale může být 95 tisíc korun. V prioritních oblastech, kde je velké znečištění ovzduší, navíc domácnosti získají bonus 7 500 korun.

Zájem je o kotle na biomasu a uhlí

Česká republika má už za sebou první výzvu kotlíkových dotací, v níž si o dotaci řeklo 30 tisíc domácností. „O dotace je enormní zájem. Například v doplňkové výzvě v Moravskoslezském kraji si lidé rozebrali 55 milionů korun za pouhé 3 minuty,“ konstatuje Richard Brabec. Největší zájem lidé v prvním kolem výzvy kotlíkových dotací projevili o kombinované kotle na spalování biomasy a uhlí, žádali také o tepelná čerpadla.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ