Kdy domácnost ušetří změnou dodavatele plynu?

11.05.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Jedna topná sezóna ještě pomalu ani neskončila a kdo by myslel na druhou? Když pokukujete po změně dodavatele, je jaro tím správným obdobím. Hlavně kvůli výpovědním lhůtám. Podívejte se proto, kdy změnou dodavatele ušetříte a jak ho vybrat.

Zima se protáhla a v některých domácnostech ještě pořád běží plynové kotle na plné obrátky. A plynoměr přičítá pořád novou spotřebu. Zemní plyn dnes domácnostem prodává kolem 80 dodavatelů. Jejich nabídky se liší nejen cenou, ale také smluvními podmínkami nebo bonusy.

Jde o cenu zemního plynu

Aby se vám změna dodavatele vyplatila, nejdříve počítejte. Když máte malou spotřebu, na plynu třeba jen vaříte, úspory budou v řádech desítek nebo stovek korun. Pokud ale plynem vytápíte větší byt nebo rodinný dům, můžete ušetřit až několik tisíc korun za rok.


Čtěte také:
Zjistěte si, do kdy máte smlouvu s dodavatelem energií
7 praktických tipů, jak ušetřit stovky korun za elektřinu
Srovnání: Češi utratí za zemní plyn víc než Poláci nebo Němci

Cena zemního plynu se skládá z několika částí. S regulovanými poplatky, jejichž výši stanovuje Energetický regulační úřad, nic neuděláte. Ovlivnit ale můžete obchodní složku plynu – tu tvoří cena za megawatthodinu (dříve za kubík, metr krychlový) a měsíční poplatek. Tyto dvě položky rozhodují o tom, zda ušetříte.

Samozřejmě, rozhoduje i výše cen, které máte nastavené od svého současného dodavatele. Největší šanci snížit náklady na vytápění mají domácnosti, které zatím dodavatele neměnily a odebírají zemní plyn od dominantního dodavatele ve svém regionu.

Příkladem je domácnost z vesnice v Plzeňském kraji. Zemním plynem vytápí rodinný dům a ročně spotřebuje kolem 26 MWh energie. U původního dodavatele, společnosti innogy (dříve RWE), platí při této spotřebě 38 059 korun. Pokud by si vybrala alternativního dodavatele, zaplatila by o více než 7 000 korun ročně méně, aniž by se musela upisovat na několik let. Na druhou stranu, někteří dodavatelé by nabídli i vyšší cenu než původní společnost.

Dodavatel Cena MWh Měsíční plat Cena za rok

innogy

894,60 Kč

106,20 Kč

38 059 Kč

Ray Energy

698,00 Kč

45,00 Kč

30 985 Kč

Elimon

749,00 Kč

99,00 Kč

33 373 Kč

Europe Easy Energy

797,00 Kč

25,00 Kč

33 809 Kč

EP Energy Trading

790,00 Kč

99,00 Kč

34 663 Kč

Comfort Energy

790,00 Kč

120,00 Kč

34 968 Kč

E.ON Energie

809,60 Kč

142,00 Kč

35 904 Kč

ČEZ Prodej

885,65 Kč

0,00 Kč

36 235 Kč

Centropol

944,01 Kč

100,00 Kč

39 523 Kč

Bohemia Energy

969,01 Kč

121,00 Kč

40 614 Kč

Výpočet: EnergetickaPoradna.cz.
Zdroj dat: ceníky dodavatelů. Do výpočtu jsou zahrnuty základní produktové řady dodavatelů.

Čtěte obchodní podmínky a smlouvy

Někteří dodavatelé z výše uvedeného cenového srovnání, například společnost Ray Energy nebo Europe Easy Energy, dávají zákazníkům smlouvy na dobu neurčitou. Tedy bez závazku. To znamená, že u nich nemusíte zůstávat dva tři roky, abyste získali o něco lepší cenu než u původního dodavatele. Jiní dodavatelé, třeba Bohemia Energy nebo Comfort Energy, poskytují pouze smlouvy se závazkem na dobu dvou či tří let. Jak je ze srovnání vidět, nemusí to být vždy výměnou za tu nejlepší cenu zemního plynu.

  • Proto se vedle ceny zemního plynu zajímejte také o typ smlouvy, který vám dodavatel nabídne. Zvažte, zda „upsání se“ dodavateli na dva roky se vám skutečně vyplatí.
  • Rizikem smluv na dobu určitou je, že se zpravidla automaticky prodlužují, a to aniž by vám dodavatel zavolal, že u něho další dva roky chcete zůstat.
  • Někteří dodavatelé vám neudají přesný termín, do kdy u nich smlouvu máte, a vypovědět ji je potom komplikované.
  • Začtěte se také do obchodních podmínek. Čím delší jsou, tím podrobněji je zkoumejte. Zajímejte se o to, jaké sankce vám hrozí za předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou.
  • Zavolejte na zákaznickou linku dodavatele a prověřte si, jak se svými zákazníky komunikuje. Zjistěte, kde a jak můžete dodavatele kontaktovat (zákaznická linka, e-mail, kamenná pobočka, online portál…).

Jaro jako příprava na topnou sezónu

Až definitivně vypnete plynový kotel a začnete si užívat tepla slunce, je čas nad změnou dodavatele přemýšlet. Počítejte s námi. Když máte smlouvu u původního dodavatele na dobu neurčitou (což je typické, pokud jste dodavatele zatím neměnili), trvá běžná výpovědní lhůta tři měsíce. Výpovědní lhůta běží od měsíce, který následuje po měsíci doručení výpovědi vašemu dodavateli. Řekněme, že výpověď podáte v červnu. V červenci, srpnu a září poběží výpovědní lhůta. To znamená, že od 1. října můžete odebírat plyn od nového dodavatele, a pokud si dobře vyberete, budete příští zimu vytápět dům za méně peněz.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ