Do důchodu brzy? Co takhle ve 30 letech?

15.05.2017 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


V českém systému je nejobvyklejší odejít do důchodu v šedesáti a ještě později. Celý život pracujeme, odvádíme sociální i zdravotní, aby nám pak český stát vyměřil státní starobní důchod, který nejspíš nebude tak vysoký, jak čekáme. Jde to ale i jinak. Jak vám zní, že byste do důchodu šli už ve 30 letech?

Samozřejmě, pokud vezmeme v úvahu český právní řád a sociální systém, tak ve třiceti do státního důchodu nepůjdete ani omylem. Ani ve třiceti pěti to nestihnete. To byste museli začít pracovat jako úplně malé miminko. Pro nárok na důchodové dávky musíte totiž být účastníky sociálního pojištění předem daný počet let, v roce 2017 je to 33. A možná ani potom ten důchod nebude podle vašich představ.

Takže každému, kdo umí počítat, musí být hned od začátku jasné, že česká sociálka vám na důchod od třiceti nepřispěje ani floka. Takže jak na to? No jednoduše, prostě se přestaňte spoléhat na sociální systém a čekat na důchod a začněte se spoléhat sami na sebe, zatímco si zkusíte dobu do důchodu užít na plno. V dnešní době je na celém světě spousta lidí, kteří ví, že se o ně stát nepostará tak, jak by si představovali, a tak vzali situaci do svých rukou. Můžete si z nich vzít inspiraci.


(1) Když děláte, co vás baví, tak už nikdy nebudete pracovat

Budete si totiž dělat to, co vás baví, a tak nějak omylem za to budete dostávat peníze. Do důchodu tak můžete vlastně odejít klidně hned, vy totiž stejně nebudete pracovat, budete se věnovat svým koníčkům a zbytek života se budete bavit.

Jak poznat, co mě baví? Jeden moudrý muž kdysi řekl:

A pak už jen stačí vymyslet, jak vaši zábavu zpeněžit.


Našetřete si koruny na důchod

 

(2) Pasivní příjem z vás udělá aktivního důchodce

 

Dalším velkým tajemstvím, jak pracovat méně a jít do důchodu dříve, je vybudovat si pasivní příjem. Nebo příjem, který vám s minimálním úsilím nabídne maximální výsledek. Může to být cokoliv. Třeba webová stránka, kterou jednou nastavíte a pak už jen spravujete reklamy. Nebo podnikání, které rozjedete, předáte zaměstnancům a jen vybíráte pravidelně zisk. Nebo písnička, fotky, knížka, obrázky, grafika a jiné, které nabídnete ke stažení za poplatek.


(3) Když peníze pracují za vás

Jak se postarat sám o sebe v důchodu je otázka především v zemích, kde nejsou dostatečně vysoké důchodové dávky. A nebo ten důchod nedostanete vůbec. V takovém případě si na něj musíte našetřit. Pokud vaše úspory dosáhnou dostatečné výše, tak pak je úplně možné, že vyžijete jenom z úroků. Stejně tak je možné nakoupit akcie a financovat svůj život z vybíraných divident. Taky můžete investovat do podnikání jako tichý společník. Ať tak nebo tak, cílem není vydělat co nejvíce peněz, ale dobře peníze investovat a pak realizovat co největší zisk.


(4) Není důchod jako důchod

Velkou výhodou toho, když odejdete „do důchodu“ v mladém věku, je spousta věcí. Budete mít sílu na vše, co se vám zlíbí. Hodně toho zažijete a nemusíte se zavřít do obýváku k televizi. Vaším jediným vzrušením nemusí být leták Kauflandu jednou týdně do schránky zdarma. A navíc budete moct klidně pracovat. Můžete třeba tvořit webové stránky, můžete prodávat pletené šály nebo pěstovat ty nejlepší ředkvičky v okolí. To všechno pak dokážete i zpeněžit. Budete pracovat, ale nebudete. Protože si můžete vybrat, co budete pracovat.

Zkuste se inspirovat u vousatých peněz:


foto: redakce

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY