Potřebujete na dovolenou u moře mezinárodní řidičák?

19.06.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Chystáte se letos k moři autem? Co všechno budete potřebovat a kam až letos autem dojedete? Víte, do kterých zemí potřebujete mezinárodní řidičský průkaz a jak vám platí na cestách povinné ručení a havarijní pojištění?

Cestování autem patří mezi nejčastější cestování na dovolenou po Evropě. Češi jsou zvyklý nabalit zásoby a vyjet směrem Chorvatsko nebo Itálie. Stejně tak autem dojedete za den k Baltu nebo do Alp, pokud máte raději horskou turistiku. Před cestou jen zkontrolujete technický stav celého auta, zabalíte nejen plavky a náhradní tričko, ale i zásoby jídla a hlavně povinnou výbavu do auta a vyrazíte s prvním slunečním paprskem.

Platný řidičský průkaz

Řidičský průkaz vydaný v České republice je platný ve všech zemích Evropské unie. Pro řízení auta v Evropě vám tak stačí váš běžný řidičský průkaz, který je platný a který nebyl pozastaven, ani mu nebyla omezena platnost. Od ledna 2013 mají všechny řidičské průkazy vydávané v členských zemích EU jednotný formát. To usnadňuje při policejní kontrole orientaci a díky tomu můžete používat svůj řidičský průkaz při cestách autem po EU. Pokud máte ale ještě starší typ řidičského průkazu, tak ho můžete stále používat.

Při cestách po zemích Evropské unie vám při kontrole policista nemusí uznat prozatímní nebo dočasný řidičský průkaz. Stejně tak mezinárodní řidičský průkaz nemůžete použít samotný bez platného řidičského průkazu. Mezinárodní řidičký průkaz je navíc zbytečný v případech, kdy pojedete pouze do zemí EU. Určitě ho ale upotřebíte při cestách do třetích zemí.


Zjistěte si předpisy pro danou zemi

Při překročení hranice vždy najdete informační tabuli s údaji pro maximální rychlost na pozemních komunikacích v zemi, do které právě vstupujete. Počítejte také s tím, že v dalších zemích jsou často pokuty za porušení předpisů výrazně dražší a například za překročení maximální rychlosti se možná ani nedoplatíte a zkrátí se vám dovolenkové kapesné. Proto se určitě vyplatí předpisy dodržovat. Také se připravte, že v každé zemi je jiný způsob řízení a dopravy. Na severu i v Německu se připravte na preciznost a klid, zatímco na jihu na chaos a zmatek.

Jaká je maximální rychlost ve vybraných zemích?

země ve městě mimo město na dálnici

Belgie

50 km/h

90 km/h

120 km/h

Bulharsko

50 km/h

90 km/h

140 km/h

Dánsko

50 km/h

80 km/h

130 km/h

Francie

50 km/h

90 km/h

130 km/h

Chorvatsko

50 km/h

90 km/h

130 km/h

Itálie

50 km/h

90 km/h

130 km/h

Maďarsko

50 km/h

90 km/h

130 km/h

Německo

50 km/h

100 km/h

-

Polsko

50 km/h

90 km/h

140 km/h

Rakousko

50 km/h

100 km/h

130 km/h

Slovensko

50 km/h

90 km/h

130 km/h

Slovinsko

50 km/h

90 km/h

130 km/h


 

Povinné ručení vozidla platí i v zahraničí

Při cestách v zahraničí je samozřejmě nutné mít s sebou také doklad o pojištění vozidla. Povinné ručení, které máte sjednané s českou pojišťovnou, platí v rámci celé EU. U třetích zemí se ujistěte u své pojišťovny, zda povinné ručení platí i v zemích, kam hodláte vycestovat. Zatímco povinné ručení platí automaticky ve všech členských zemích EU, tak u havarijního pojištění nebyla v rámci EU pravidla standardizována a je nutné si zjistit u své vlastní pojišťovny, ve kterých zemích sjednané havarijní pojištění platí a za jakých podmínek. Platnost může být například omezena časově (jen na pobyty kratší 1 měsíc), nebo vzdáleností (do 100 kilometrů od hranic domovské země), nebo se může vztahovat například jen na sousední státy.

Jste povinni mít s sebou doklad o povinném ručení. Pokud ho nemáte a zastaví vás policista, tak vás pravděpodobně vyzve k dokázání toho, že vaše vozidlo je pojištěno. To budete muset dokázat například tak, že požádáte svou pojišťovnu o zaslání dokladu v elektronické formě. V některých zemích musíte mít také zvláštní pojištění na přípojné vozidlo – tento požadavek si vždy ověřte u vaší pojišťovny. 

Mezinárodní řidičák

Mezinárodní řidičský průkaz: ano, nebo ne?

Vzhledem k tomu, že v Evropské unii vám jako řidičský průkaz poslouží ten náš český, tak k čemu je vlastně určený mezinárodní řidičský průkaz? Mezinárodní řidičský průkaz se vám bude hodit kdekoliv jinde než v Evropě. Takže pokud jedete za oceán do Severní nebo Jižní Ameriky, do Austrálie a na Nový Zéland, do Asie nebo do Afriky a pokud chcete při cestování řídit auto, tak se vám mezinárodní řidičský průkaz bude hodit.

V Evropě mezinárodní řidičský průkaz upotřebíte například na Ukrajině, v Černé Hoře, v Albánii nebo v Bosně a Hercegovině a v Srbsku. Mezinárodní řidičský průkaz neslouží jako doklad totožnosti, ale jako úřední překlad. Proto je platný jen při předložení vašeho běžného řidičského průkazu.

Jaké potřebujete dokumenty pro vyřízení mezinárodního řidičského průkazu?
  • občanský průkaz,
  • řidičský průkaz,
  • 1x barevná, nebo černobílá fotografie 35 x 45 mm,
  • správní poplatek 50 Kč,
  • vydává se na počkání,
  • platí pouze s předloženým platným řidičským průkazem,
  • vyřídíte na stejném místě jako řidičské průkazy (MěÚ).

Když chcete autem dojet až do Turecka

Když už pořádný road trip, tak až do Asie. Si možná řeknete, pořádně natankujte a letos dojedete autem až do Turecka. Z Prahy do Istanbulu je to asi 2000 km a cesta vám potrvá zhruba 20 hodin čistého času. Za benzín a dálniční poplatky pak cestou tam a zpátky můžete zaplatit až 10 000 Kč, přičemž za tu samou cenu seženete i letenky v letní sezoně. Ale pokud vám to za to dobrodružství stojí, tak směle do toho.

Na co si dát pozor při přejezdu hranic s Tureckem?

  • Turecké úřady kontrolují automobily, především to, že je automobil váš a že jste právoplatný majitel.
  • Navíc vám při příjezdu napíšou vaše auto do cestovního pasu.
  • Tento doklad musíte ukázat i při odjezdu z Turecka.
  • Platí totiž, že auto, které přivezete, si musíte také odvézt.
  • Auto si při příjezdu určitě nechte zapsat do pasu, jinak to může způsobit při odjezdu problémy.
  • Turecko si tak hlídá dovoz aut především ze zemí Evropské unie.

 

foto: redakce 

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU