FinTech produkty čeká prudký vzestup

02.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Produkty FinTech (ze slov finance a technologie) změní podle odborníků během několika let bankovní prostředí. Díky technologiím, jakými jsou sociální sítě, internet nebo mobilní telefony už dnes nabízejí nástroje, které zlepšují a obohacují svět financí. Také tím, že jej dělají uživatelsky dostupnější.

Experti na finančnictví se shodují, že by české firmy z branže FinTech mohly v horizontu let převzít naprostou většinu běžných finančních transakcí. I když u nás není zdaleka takový počet FinTech start-upů jako v USA nebo u našich západních sousedů, přesto se již desítky firem věnují zlepšováním a zrychlováním bankovních transakcí a pomalu je jen otázka času, kdy ustálené bankovní procesy zcela nahradí.

Elektronická kreditka

V současnosti je ve světě FinTech nejrychleji rostoucí částí start-upů. Je také mohutně podporován investory. Značná část venture kapitálu, tedy peněz do rychle rostoucích projektů, je investována právě do těchto start-upů. Jsou to řádově miliardy dolarů, jen v roce 2014 to bylo přes 12 miliard.

Ani u nás jsme nezaspali, existují a stále vznikají FinTech společnosti, které například mění způsoby financování u on-line nákupů. Příkladem je twisto.cz. Jedním kliknutím i z tabletů či mobilních zařízení nakupujete, platíte složenky, prostě obsluhujte své platby až do výše 25 tisíc měsíčně, ale z účtu vám ještě neodchází žádné finance. Vše zaplatíte až další měsíc a najednou. Twisto.cz chytře odděluje hezký zážitek z pořízení zboží od nepříjemného zážitku jeho platby. A pokud se vám výrobek po doručení nelíbí, můžete ho vrátit a nic neplatíte. Twisto má od června 2015 licenci od České národní banky. Od té doby firma zavedla tzv. nákupní účet. Ten si aktivujete, pomocí něj nakupujete, platí za vás firma. Vy všechno vyrovnáte až další měsíc. Je to vlastně e-kreditní karta.



Jak hospodaříme?

O peníze jde až v první řadě, jak víme od nepaměti. A abychom jejich příliv i odtok mohli mít pod důkladnou kontrolou, pomůže nám Spendee. To je velmi působivé FinTech řešení. Po instalaci této české aplikace můžete velmi podrobně sledovat a analyzovat data o svých útratách, k dispozici máte jejich statistiky i rozbory. Uvidíme tak velmi podrobně, jak dobří či špatní jsme hospodáři.

Spendee je tedy mobilní aplikace pro iPhone a Android. Její zpracování bylo odměněno chválou našich i světových technologických magazínů. Dokonce i u Apple prý pochvalně zatleskali. Nabízí uživatelsky lehce dostupné a podrobné analýzy vašich příjmů a výdajů. Krom toho má tento detailní pohled do světa vlastních financí velice vkusné a přehledné provedení.

Důmyslná aplikace Spendee byla již staženy miliony uživatelů po celém světě. Tým, který aplikaci vyvinul, nyní pracuje na dalším rozšíření funkcí. Uživatelé se tedy mohou těšit například na propojení s bankovním účtem, či mobilní verzi.



Jasný trend FinTech firem

Tendence následujících let je podle finančních odborníků již nyní poměrně dobře čitelná. Budou se vytvářet kombinovaná platební řešení, na kterých budou spolupracovat start-upové firmy se všemi bankovními domy. V České republice se čeká strmý nárůst těchto řešení v příštím roce, kdy budou banky nuceny informovat o svých účtech směrnicí Evropské unie PSD2, která začne platit 13. ledna 2018.

Bankovní instituce budou sice nadále zásadním pilířem finančních služeb, ale běžné transakce budou lidé realizovat spíše s FinTech firmami, které budou s bankami spolupracovat. Bankovní převody nahradí finanční služby. Ty budeme moci ovládat především našimi mobily bez toho, abychom se museli hlásit například do internetového bankovnictví. Podle finančních expertů by u nás do pěti let mohla být více než polovina všech finančních transakcí realizováno přes jiné kanály než přes banky.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU