Dešťovku spláchl velký zájem. Možná bude další kolo dotací!

06.06.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Že je sucho, je vidět na každé zahradě. Zlepšit hospodaření domácností s vodou a snížit množství odebírané pitné vody má za cíl nový dotační program Dešťovka, který odstartoval koncem května. Lidé si vyčleněných 100 milionů korun, například na vybudování nádrže pro zachytávání dešťové vody, rozebrali během jednoho dne.

O dotacích na zachytávání dešťové vody a její zužitkování na zálivku nebo na splachování toalety v domácnosti, se mluvilo celé jaro, kdy ministerstvo životního prostředí společně se Státním fondem životního prostředí dotace připravovaly. Elektronický příjem žádostí odstartoval 29. května. Tři hodiny po spuštění programu lidé elektronicky odeslali žádosti za více než polovinu celkové alokace, tedy za téměř 50 milionů korun, a další žádosti rychle přibývaly. 

O den později úřady příjem žádostí ukončily. Celkem lidé podali 2 279 žádostí a dalších 3 260 žádostí za 74 437 251 korun zůstalo rozpracováno. „Příjem žádostí byl nakonec zastaven na alokaci 110 milionů korun, a to z důvodu možného výskytu chybných a neopravitelných žádostí. Pokud by všechny žádosti byly přijatelné, budou podpořeny samozřejmě i ty nad původní alokaci," uvádí Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Lidé si dotace rozebrali „do poslední kapky“ během jednoho dne, a ačkoli administrátoři programu předpokládali velký zájem, předčil jejich očekávání. O dalším kole Dešťovky se nyní uvažuje. „O přidání dalších peněz budeme jednat po vyhodnocení žádostí. Do tří neděl můžeme mít jasno," říká ministr životního prostředí Richard Brabec. Možnost podat žádosti o dotace by mohli mít i žadatelé, jejichž žádosti zůstaly v systému rozpracované. Pokud ministerstvo alokaci navýší, budou je moct dokončit a odeslat.


Jak šel čas s dešťovkou?

 


Zájem byl o splachování dešťovkou

Lidé měli největší zájem o dotované systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a zalévání zahrady, celkem o ně požádalo 1 707 domácností, které si mezi sebou rozdělí 79 milionů korun. O příspěvky na tyto systémy mohli žádat lidé z celého Česka, zatímco v oblastech trpících suchem mohli získat příspěvek i na nejjednodušší systém na zachytávání dešťové vody, kterou budou využívat jen na zalévání. Aby byla obec zahrnuta do této kategorie, musela splnit několik kritérií, například v ní od roku 2014 muselo být alespoň jednou nutné zajistit náhradní zásobování pitnou vodou.

Dešťovka rozdělila peníze na tři typy systémů 

  • Nádrž na zalévání zahrady
  • Nádrž na zálivku i splachování
  • Systém na recyklaci odpadní vody


O příspěvky žádali lidé napříč celou Českou republikou. Největší zájem byl o dotace ze Středočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, naopak nejméně hlásí Karlovarský kraj. O největší objem peněz požádaly domácnosti v Jihomoravském kraji, kde podaly žádosti za 17 175 097 korun. „Všechny došlé žádosti začneme okamžitě vyhodnocovat a do tří týdnů od podání od nás každý žadatel obdrží informaci, zda je jeho žádost v pořádku nebo je potřeba něco doplnit. Naší snahou samozřejmě je, aby žadatelé obdrželi dotaci, co nejdříve, léto se blíží a nedostatek vody bude o to akutnější,“ dodává Petr Valdman.

Připravte se na další kolo Dešťovky

Během několika týdnů by mělo být jasné, zda budou dotace pokračovat. Jejich příjem by se měl odehrávat podle stejných pravidel jako v předchozím kole. Žádosti podávali lidé elektronicky a do 5 dnů museli doručit písemné podklady osobně nebo poštou na některé ze 13 krajských pracovišť Státního fondu životního prostředí. Jedna domácnost mohla požádat až o 105 tisíc korun.

Přehled dotací Dešťovka

Aktivita Celková maximální výše dotace Maximální fixní část dotace Maximální proměnná část dotace – dle velikosti akumulační nádrže Dotace na zpracování projektu

Akumulace srážkové vody pro zálivku zahrady – pouze v oblastech s akutním nedostatkem vody

55 000 Kč

20 000 Kč

3 500 Kč/m3

není

Akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady

65 000 Kč

30 000 Kč

3 500 Kč/m3

není

Využití přečištěné odpadní vody bez využití srážkové vody

105 000 Kč

45 000 Kč

3 500 Kč/m3

10 000 Kč

Využití přečištěné odpadní vody s využitím srážkové vody

105 000 Kč

60 000 Kč

3 500 Kč/m3

10 000 Kč


Poznámka: Ve všech podporovaných aktivitách je celková výše dotace omezena na maximálně 50 % skutečných způsobilých výdajů. Zdroj: SFŽP ČR

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ