Kdy vám pomůže asistenční služba zadarmo?

08.06.2017 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Měl to být docela pěkný výlet. Ale ochota auta poslouchat se vytratila a posádka se k radám, jak to opravit nějak nemá. Kdo tedy pomůže? Že by moje pojišťovna? I když mám jen povinné ručení?

Jestli vám ještě nikdy nezůstalo stát auto na cestě a důvod vám byl neznámý, patříte mezi šťastlivce. Mnoha jiným se to ovšem stalo. Mohli mít štěstí a třeba někoho stopli, někomu známému zavolali, tak nějak se to vyřešilo. Ale někdy telefon nikdo nebere, nikdo nezastavuje, nikdo pomoct nechce. Ale auto má přece povinnou pojistku. A pojišťovna snad nějakou asistenci pro případ nouze nabízí.

Peníze s sebou

Je to pravda, pojišťovna určitě asistenční službu má a můžete tam zavolat, i když u ní máte sjednáno jen povinné ručení. Problém je v tom, že to zpravidla není zadarmo. Asistence se nejspíš bude vztahovat jen na poruchu auta. Když udělá chybu řidič, vytáhne peněženku.

TIP: Srovnání povinného ručení a havarijního pojištění ONLINE!

Co se tedy dá dělat? Pojišťovny u nás mají pro případ nouze společnou linku, telefonní číslo 1224. Musíte však počítat s tím, že i za toto volání zaplatíte podle operátora od 3,50 do 6,29 Kč za minutu. Pokud chcete za společnou linku ušetřit, zapište si do mobilu kontakt na asistenci své pojišťovny (čísla jsou uvedena na konci článku). Pokud tedy na asistenční linku zavoláte, podle vaší smlouvy vám zjistí, na co všechno máte nárok gratis, a za co si už budete muset připlatit. Jistě vám také sdělí orientační cenu pomoci. Tady je dobré vědět, že platba se obvykle hradí na místě a v hotovosti. Spíše výjimečná je možnost platby kartou, protože je závislé na internetu a připojení nemusí být všude dostupné. Servisní služba s vámi ale může zajet k bankomatu, což je ale dobré také předem ohlásit, aby s tím posádka asistence mohla počítat.

Pomoc v praxi

Máte-li tedy základní povinné ručení a auto, které občas zazlobí, určitě se vám vyplatí nadstandardní asistence. Ceny se pohybují podle pojišťovny od 150 do 650 korun ročně.

Jak potom vypadá pomoc v praxi? Nefunguje vám ukazatel stavu paliva, vy ho zapomínáte dát opravit a doplatíte na to, protože vám benzín dojde v hrách, kde není živáčka. Vyťukáte si na mobilu asistenci. Přivezou vám palivo a vy zaplatíte. Cena pohonných hmot se bude řídit aktuální průměrnou sazbou. Za dopravu u některých pojišťoven zaplatíte (Česká pojišťovna, ČSOB,Uniqa, Slavia jen poprvé, podruhé a dál už zaplatíte).

Když vám auto někde na ledu zamrzne, nebo třeba zajedete za obrubník a nedokážete se odtamtud sami dostat, kola prokluzují, pak vás tato nerozvážnost bude něco stát. A to hodinovou cenu za práci a příjezd asistenční posádky.(výjimkou v placení jsou ČPP a První klubová pojišťovna, ale jen v případě, že by šlo o živelní událost, za kterou byste nemohli).

Kde jsou ty klíče?

Jeli jste na návštěvu a ztratili jste večer na cestě do hotelu klíčky od auta. Pokud je někdo u vás doma, asistence tam může zajet a náhradní klíče vám dopravit. Nebo vám auto odvezou do servisu, kde dokážete, že vám auto patří. Pak vám vymění zámky, což si zaplatíte. (Allianz zaplatí odtah nebo práci na místě s tím, Kooperativa, Direct a ČPP zajistí zdarma odtah do nejbližšího servisu).

Pokud se dostanete úplně mimo silnici a nemůžete se hnout, volejte asistenci s prosbou o vyproštění. Pokud je auto pojízdné, zaplatíte za to. Pokud se s ním už nerozjedete, u Allianz, ČPP a Directu platit nebudete.

Vybitá baterie je kvalifikována jako chyba řidiče. Když kvůli ní nenastartujete, asistence pomůže kabely ze své baterie, což bude zadarmo. Pokud bude muset baterku vyměnit, zaplatíte ji. (Česká pojišťovna a Hasičská vzájemná ale bude chtít peníze za příjezd asistence a případný odtah)

Asistenční telefonní čísla pojišťoven

  • Allianz: 241 170 000
  • Pojišťovna Česká: 241 114 114
  • ČPP: 266 799 779
  • ČSOB Pojišťovna: 222 803 442
  • Direct: 291 291 291
  • Hasičská vzájemná poj.: 272 101 062
  • Kooperativa: 957 105 105
  • První klubová: 246 097 285
  • Slavia: 255 790 260
  • Uniqa: 272 101 020

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ