Brigády jsou tady. Neplaťte státu víc, než je nutné!

14.06.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Také se chystáte si o prázdninách přivydělat? Buďte pozorní, dejte pozor, co podepisujete. Třeba proto, abyste vydělali co nejvíc a měli nárok na nějaké bonusy.

Gastronomie, zemědělství nebo stavebnictví – právě zde je každoroční nabídka brigád v období květen až říjen největší. Krátkodobou práci si v té době hledají lidé bez zaměstnání, studenti i ti, co si chtějí k hlavnímu pracovnímu poměru přivydělat. A jako všude, tak i v těchto případech si zájemce musí ohlídat vše, co podepíše. Jinak totiž může po ukončení krátkodobých prací a následné výplatě hořce zalitovat.

Líná huba nevede k DPP ani k DPČ

O letní brigády je mezi lidmi každý rok velký zájem. Odborníci proto doporučují si shánět letní práci měsíce dopředu. To je dobrá rada v červnu, myslíte si teď nejspíš. Ale nemusíte se bát. I krátce před prázdninami, stejně jako v červenci a srpnu, se dají sehnat fajn brigády, u nichž je pro pracovníka příznivý poměr cena / výkon. Sleduje web, odepisujte, zkuste oslovit firmy z vašeho regionu přímo. Přísloví líná huba – holé neštěstí zde platí dvojnásob. Navíc zrovna letos je nezaměstnanost tak nízká, že firmám chybí pracovní síly. Kdo hledá novou práci nebo brigáru, právě teď najde rychle a bez problémů.

Většina brigád funguje na bázi dohod o provedení práce (DPP), nebo dohod o pracovní činnosti (DPČ), které jsou nejlépe využitelné pro jednotlivé pracovní úkoly nebo krátkodobá zaměstnání. Ale pozor, liší se podmínkami.

Jak se od sebe liší dohoda o pracovní činnosti a dohoda o provedení práce?

Rozdíly mezi dohodami

Začněme nejprve dohodou o pracovní činnosti. U příjmu z DPČ vám zaměstnavatel strhne zdravotní a sociální pojištění i daň z příjmů (pokud nevyděláte víc než 2 500 Kč, pak v jistých případech není nutné platit na sociální a zdravotní pojištění). Můžete ale uplatnit slevu na poplatníka a případnou slevu na studenta. Podmínka DPČ: práce na dobu nejdéle 52 týdnů, maximální rozsah 20 hodin týdně.

Pokud si vyděláte více než 2 500 Kč, je pro vás lepší dohoda o provedení práce. Tato dohoda nesmí překročit 300 hodin v kalendářním roce. Pokud máte uzavřeno více dohod u několika zaměstnavatelů, platí toto omezení pro každého zaměstnavatele zvlášť.

Jen jedna brigáda

Z předešlého vyplývá, že DPP je zajímavá především pro zájemce, jejichž hrubý měsíční výdělek dosahuje maximální výše 10 000 Kč. V tu chvíli totiž vy ani váš zaměstnavatel neodvádíte zdravotní a sociální pojištění. Platí se pouze 15% daň. Navíc každý poplatník daně z příjmů může letos uplatnit základní daňovou slevu - 24 840 Kč za rok, tedy 2070 Kč za měsíc. Studenti mají kromě slevy na poplatníka nárok na slevu na studenta. Ta letos činí až 4020 Kč ročně. V praxi se tak studentům může vypočítat nulová daň. Dostanou tedy vše, co si skutečně vydělali. Nemusíte také samozřejmě „dřít“ celou dobu u stejné firmy. Klidně je prostřídejte a zaměstnavatelé za vás pak všechny povinné odvody zaplatí. Problémem jsou dvě brigády současně, tedy vedle sebe. Daňové slevy můžete aplikovat pouze na jednu z brigád.


Podat, či nepodat?

Podat daňové přiznání, nebo ne? Odpověď je jednoduchá: chcete-li, aby vám stát vrátil zaplacenou daň, daňové přiznání podejte. Musíte mít ale podepsané „prohlášení poplatníka ze závislé činnosti“, a když studujete, tak i potvrzení o studiu. Pokud se nechcete k dani přiznat, ale taky byste rádi zpátky odvedenou daň, a pracovali jste u jednoho nebo více zaměstnavatelů, pak se obraťte na zaměstnavatele, který vám po skončení roku při ročním zúčtování přeplatek vrátí.

Pozor, toto není možné, pokud jste během jednoho měsíce absolvovali brigády u několika zaměstnavatelů najednou. V tom případě se daňové přiznání podávat musí. Je třeba podepsat u jednoho zaměstnavatele prohlášení, ve kterém se uplatní slevy na poplatníka a studenta. Příjem z druhého zaměstnání se pak sníží o 15% daň. Pak můžete podat daňové přiznání z obou brigád a daň, kterou za vás odvedl druhý zaměstnavatel, se vám na základě žádosti v daňovém přiznání vrátí.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ