Na co si dát pozor při sjednání brigády

19.06.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Příležitostná sezónní práce je určitě příležitostí něco si přivydělat a pokud studujete, můžete se nechat zaměstnat ve stejném oboru a získat praxi. To vše za předpokladu, že všechno klapne a nejednáte s podvodníky. Pokud jste ve sjednávání brigády nezkušení, může se stát, že naletíte. Přinášíme několik rad na téma co dodržet při sjednávání krátkodobé sezónní brigády.

Každý pracovník agentury hledající pracovní síly vám hned v úvodu nejspíš poví, že zcela základním předpokladem každé práce je písemná smlouva. Pokud vám budoucí zaměstnavatel něco slibuje a domlouvá to pouze ústně, nemá to vůbec žádný význam. V případě budoucích problémů nebudete mít v ruce vůbec žádný důkaz vaší domluvy. Takže můžete dostat méně peněz, pracovat v nevyhovujícím prostředí a navíc třeba delší dobu, než chcete. Pokud podmínky nemáte na papíře, nic nevybojujete. Je tedy dobré si pamatovat, že podmínky brigády podepíše zaměstnavatel i zaměstnanec v dohodě o provedení práce. Krom jiného tam musí být uvedena činnost, kterou budete vykonávat, po jakou dobu, co za to dostanete a jakým způsobem to bude vyplaceno.

Škoda nebo úraz

Jak již bylo řečeno, bez smlouvy taky nemusíte dostat žádné peníze, ale podepsaný dokument vás také chrání v případě, že zaměstnavateli způsobíte nějakou škodu nebo se v práci zraníte. Pamatujte, že pracovní úraz musíte hned oznámit zaměstnavateli, aby bylo zřejmé co a kdy se stalo. Poté se zaměstnavatelem zapíšete zranění do tzv. knihy úrazů. Navštívíte lékaře, necháte si vystavit lékařskou zprávu, kterou pak ukážete zaměstnavatele a zdravotní pojišťovně, u které jste registrováni. Je tedy dobré vědět, že pokud máte podepsánu dohodu o provedení pracovní činnosti, musí k vám zaměstnavatel v této souvislosti přistupovat, jako k regulérnímu zaměstnanci s pracovní smlouvou

Pojistka plyne z dohody

Někdy může být oficiálně hlášený úraz pro zaměstnavatele negativní dohru ze strany dohledu na bezpečnost práce. Snaží se tedy „kamarádsky“ domluvit, s tím, že úraz zůstane jen mezi vámi. Na to v žádném případě nepřistupujte. Nikdy nevíte, jestli se lehké zranění nenastartuje nějakou další nemoc, nebo jiné zdravotní potíže. A pokud jste byli poraněni závažněji, pak je dobré vědět, že zaměstnavatel vám hradí celou dobu léčení ve výši průměrného výdělku, kterého jste dosahovali před vznikem pracovního úrazu.

Budete-li mít opravdu smůlu a úraz s trvalými následky, dostanete odškodné.

Že jste se v práci lehce poranili, ale ještě nemusí znamenat, že tím pro vás brigáda končí. V takovém případě můžete zažádat o převedení na lehčí práci, a to dokonce bez snížení v dohodě sjednané mzdy. Z uvedeného vyplývá, že i v případě práce na dohodu máte práva a povinnosti u odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli jako běžný zaměstnanec.


Jakou smlouvu uzavřít na letní brigádu?


Pozor na podvodné nabídky

Ta práce je prostě boží. Bezvadný plat, práce z domova, pracovní doba podle vlastní úvahy. Tohle by bral asi každý. Jenže život není Disneyland a podobné nabídky z říše snů už by vás měly předem varovat, že něco není v pořádku. A taky že ano. Když čtete dál, zjistíte, že k tomu, abyste práci získali, musíte zaplatit drobný finanční poplatek, třeba pětistovku. Můžou ji chtít například za vaši registraci, zaslané doklady k práci, nebo z jiných důvodů. Následuje slib, že poplatek bude vrácen v první výplatě. Dalším pravidlem tedy je, že v žádném případě žádnému zaměstnavateli neposílejte peníze předem. S největší pravděpodobností to bude podvodná firma, která se po získání několika set „registračních poplatků“ už nikdy neozve.

Dalším podvodnickým trikem je práce na zkoušku. Než s vámi podepíší dohodu, nechají vás týden dva pracovat. Jenže po uvedené době vám řeknou, že se jim na vaší práci něco nelíbí, dohodu nepodepíšete a vy za práci nedostanete nic. Na zkoušku tedy také nepracujte.

Brigády v zahraničí

Na zahraničních brigádnících vydělávají agentury velmi dobře. Zde je dobré vědět, že by se neměl platit poplatek za zprostředkování práce a dobře si prověřte, zda jejich služby nejsou předražené – doprava, ubytování, strava a samozřejmě také povinné odvody a pojištění. Na webu se snadno dozvíte, kolik vše na místě stojí, kolik se za pracovníka odvádí a na kolik přijde nejlevnější pojistka.

Na portálu Eures nebo webu ministerstva práce můžete najít seznam agentur, které zprostředkovávají práci do zahraničí a mají povolení od úřadu práce. Pokud tam tu „svou“ nenajdete, určitě její nabídku neberte.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ