Šetřím, šetříš, šetříme. Jak na to?

20.06.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Pro někoho je nedostatek peněz skutečný problém a vyjít s nimi každý měsíc považují skoro za nemožné. Situace by se možná zlepšila, kdyby dodržovali několik následujících zásad.

Kolem 25 % lidí u nás nemá peníze navíc, až dvě třetiny Čechů má skutečně velký problém vyjít každý měsíc s penězi a až čtvrtina z nás nemá žádnou finanční rezervu. A za co nejvíc utrácíme? Dvě třetiny příjmů jdou ve většině rodin na bydlení a potraviny.

Kam se zatoulají?

Pro ty, co počítají, se zdá neuvěřitelné, že existují lidé, kteří vůbec nemají přehled o tom, kde, za co a kolik zaplatí. Možná si řeknete, že takoví mají asi svých financí dost, ale opak bývá pravdou, opravdu bohatí lidé zpravidla počítat umějí. Finanční plánování chybí lidem, co utrácejí bezhlavě. Pak se nemohou divit, že náhle peníze nejsou. A oni ani neví, kam se peníze zatoulaly.

Pokud chceme mít finance pod kontrolou, zkusme si nadepsat dva sloupce - příjmy a výdaje. A tam si pište, kolik jste získali a utratili v hodnotách nad 50 Kč. A když dokážete sepsat nejdůležitější příjmy a výdaje za poslední rok, nebude to špatný krok k tomu, abyste si mohli udělat finanční plán do budoucnosti. To v případě, že jste například nezměnili zaměstnání (kvůli reálným příjmům), nebo hodně neutratili, například za auto (kvůli skutečným výdajům).

Konkurence a penále

Kolik stojí domácnost, to ví asi ze složenek za nájem a inkasa za energie každý. Jsou to fixní měsíční platby. Zdá se vám, že právě s těmito platbami nelze nic dělat? Není to pravda, v nabídce energií je konkurence a v nájmech také. Stačí se podívat na internet a srovnat. Možná zjistíte, že byste mohli být o několik tisíc měsíčně bohatší.

Stejně tak není dobré ignorovat datum splatnosti uvedených výdajů. Pokud jste opakovaně vyzýváni k zaplacení, nejspíš se stane, že si k tomu společnost ještě připočte sankci za zpoždění. To je naprosto zbytečný výdaj. Je samozřejmě nejlepší utvořit si na tyto výdaje trvalé bankovní příkazy.


Jak na levnější energie?


Špatný dluh

Pokud uznáte za nutné se zadlužit, udělejte to alespoň tak, ať to vaše příjmy necítí příliš výrazně. A rozhodně si nepůjčujte na to, co dokážete oželet a můžete bez toho být. Na dovolenou nemusíte jet nutně k moři a třeba i vánoční dárky mohou být skromnější, než se finanční situace zlepší. Je-li vaše okolí rozumné, jistě to pochopí.

Když není zbytí, opět zvažte a porovnejte různé půjčky a neberte první nabídku, co uvidíte. A když už půjčku máte, opět se rozhlédněte po možnostech sloučení půjček, refinancování. Běžte ke konkurenci, když vám nabídne lepší podmínky. Pak je sdělte, těm, co vám půjčili. Buď i oni podmínky upraví, nebo se s nimi rozlučte a utíkejte za výhodnější nabídkou.

Kde začít?

Už děti by měly vědět, že hračky nejsou zadarmo a ty papírky, které dává maminka za nákup v hypermarketu, si netiskne doma. Dávejte dětem kapesné a nuťte je k tomu, ať s penězi vyjdou. Naučí si kapesné rozplánovat a neutrácet hned vše, protože budou vědět, že další peníze hned nedostanou. Později to zcela jistě ocení.

Když na to dojde...

Jste v situaci, kdy nemáte skutečně vůbec nic? Do příští výplaty zkuste přežít bez dluhu. No a podobnému nepříjemnému stavu se vyhnete, pokud budete šetřit, kde to jen jde.

  • Jezdíte do práce autem, pijete tam placenou kávu z automatu? To by se dalo lehce změnit
  • Pokud jíte v restauracích, zkuste se uskromnit a vařte doma. Finančně je to zásadní rozdíl.
  • Zvažte, jestli některé věci nepočkají, např. nové oblečení, kosmetika a věci z drogerie
  • Rádi nakupujete? Zkuste kupovat, jen co nezbytně potřebujete. Velká obchodní centra vás lákají na různé produkty velmi rafinovaně. Pečlivě zvažte, jestli je aktuálně potřebujete
  • Máte-li hluboko do kapsy, zabývejte se slevovými letáky z hypermarketů. Na „akcí“ lze také ušetřit
  • Pokud neplatíte za telefon paušálně, nebo nemáte služební mobil, omezte volání i SMS zprávy. Zkuste raději poslat mail, Facebook třeba nabízí službu Messenger, programem Skype také voláte zdarma
  • Hledejte si lepší zaměstnání, kde vám budou lépe platit a nenechte se odradit několika neúspěchy.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ