Vyřizování dětského pasu nenechávejte na poslední chvíli. Rychlopas se prodraží.

27.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Prázdniny začínají a s nimi i dovolenková sezóna. Na prázdniny s dětmi ale nemusí jen rodiče. Často jsou to právě zaúkolovaní prarodiče, kteří berou milované vnoučky k moři. Jak je to ale u dětí s cestovními doklady?

Ať už dítě cestuje samo, s rodiči anebo třeba se školou, automaticky potřebuje cestovní doklady. Dříve stačilo mít dítě zapsané v pase nebo v občance, ale dnes je tomu jinak. Mezi údaji totiž bylo jen jméno a rodné číslo, ale nikoliv státní příslušnost, která je pro vycestování stěžejní. Co je tedy pro dítě lepší? Zařídit pas nebo občanku?

Jak vyřídit dětský pas

Zažádat o něj musí zákonný zástupce. Dětský pas platí do 15 let a obsahuje čip s digitalizovanými údaji. Při žádosti musíte mít s sebou občanský průkaz, ve kterém máte dítě zapsané, anebo jeho rodný list. 

Dítě bude třeba vzít s sebou – na úřadě jej sami vyfotí. Od 12 let dokonce vytvoří i otisky prstů. Vydání bude trvat maximálně 30 dnů. Cena je 100 Kč a platný bude 5 let. Vydají vám ho na jakémkoliv úřadu s rozšířenou působností nebo na magistrátu.

Kam dítě potřebuje cestovní pas?

  • Mimo schengenský prostor
  • Mimo Evropskou unii
  • Mimo státy, kde nejsou výjimky pro OP

Od 1.1. 2016 se přestal vydávat pas bez čipu a digitalizovaných údajů.

 Jednodušší způsob: občanský průkaz

Dnes jej lze vystavit i osobám mladším 15 let. Na rozdíl od pasu vyjde pouze na 50 korun a v rámci cestovního využití funguje stejně jako OP pro dospělé. Dítě může autem, autobusem, vlakem anebo letadlem vycestovat do států na území EU včetně dalších evropských zemí, které tvoří výjimku.

Zákonná lhůta pro vydání je 30 dnů a platný je až 5 let, ale to jen v případě, že se dítě příliš fyzicky nezměnilo. Získáte jej na obecním úřadě nebo v Praze v jakékoliv městské části bez ohledu na vaše trvalé bydliště. S sebou vezměte vlastní občanský průkaz a samozřejmě rodný list dítěte. 

 Kde bude stačit občanka:

Albánie
Belgie
Bosna a Hercegovina
Bulharsko
Černá Hora
Dánsko
Estonsko
Finsko
Francie
Gruzie
Chorvatsko
Island
    Itálie
    Lichtenštejnsko
    Litva
    Lotyšsko
    Lucembursko
    Maďarsko
    Makedonie
    Malta
    Moldávie
    Nizozemsko
    Německo
    Norsko
      Polsko
      Portugalsko
      Rakousko
      Řecko
      Slovensko
      Slovinsko
      Srbsko
      Španělsko
      Švédsko
      Švýcarsko
      Velká Británie

       Jak je to s rychlopasem?

      Jde o řešení, když vás tlačí čas. Tzv. rychlopas nebo e-pas lze pořídit od začátku roku 2016 i s biometrickými údaji. Na úkor toho ale bohužel vzrostla jeho cena pro dítě na 2000 Kč. Vydají vám ho maximálně do 6 dnů od žádosti.

      Kde vyřídit pas?

      • Praha, úřady městských částí
      • Brno, magistrát
      • Ostrava, magistrát
      • Plzeň, magistrát
      • Další kraje – obecní úřady dané obce

      Potvrzení o souhlasu

      Není to v zemích EU pravidlem, ale některé aerolinky si na to potrpí. Pokud dítě cestuje bez obou či jednoho zákonného zástupce, může potřebovat potvrzení se souhlasem ohledně cesty. Před odletem si u dané společnosti zjistěte vše potřebné včetně toho, zdali dítě potřebuje souhlas o vycestování.


      Mohlo by vás také zajímat:

      Autor článku

      Lucie Mečířová

      Lucie Mečířová

      Redaktorka Finance.cz


      Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

      Průměrné hodnocení: 5
      Hlasováno: 2 krát

      Články ze sekce: MAKRODATA A EU