Kolik si koupíte za 1000 Kč na dovolené v Turecku nebo v Chorvatsku?

29.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Češi mají asi třináct oblíbených destinací a ve většině z nich díky silnější koruně ušetříme. Podle analýzy UniCredit Bank nám nejméně pohubne peněženka v Egyptě, Tunisku a Turecku, nejdražší jsou Rakousko a Francie.

I když máte občas jiný dojem, přesto obecně platí, že dovolená v cizině je dražší než tuzemská rekreace, a to zcela jistě o dopravu a krom tří výjimek se prodraží i nákupy a pobyt. Nás letos ale může těšit, že díky silnější koruně ve většině často navštěvovaných zemí přece jen něco ušetříme. Nejvíc to pocítíme v Egyptě, kde tamní měna velmi oslabila. V Turecku dokonce dosáhl nárůst kupní síly naší koruny 11,2 %, u Tuniska to dělá 6,6 %. Kolem necelých 2 procent se pohybuje Bulharsko. Mezi 1,5 % a 1% koruna posílila na Slovensku, v Řecku, Francii a Itálii, v Německu pak o přibližně půl procenta a v Rakousku o 0,32 %. Naopak oslabení naší měny bylo pozorováno 0,26 % ve Španělsku, o 1,10 % v Maďarsku a o 1,15% v Chorvatsku.

Kolik koupím za 1000 Kč?

Výše uvedená procenta ale ještě nevyjadřují, co si skutečně za našich tisíc korun nakoupíme. Při tomto srovnání totiž bylo zjištěno, že zahraniční rekreace nás tedy přijde průměrně o 15 % dráž, než dovolená v Česku. Důvod je jednoduchý, téměř všude je dráž než u nás. Ve třech z jedenácti zemí, do kterých jezdíme nejraději, nakoupíme letos levněji než v České republice. Těšit se na to můžeme v Bulharsku, Turecku a Maďarsku. Třeba v Bulharsku si naplníme nákupní košík za naší tisícikorunu v propočtu takové zboží, za které bychom doma dali 1 370 Kč (v Turecku 1180 Kč, v Maďarsku 1110 Kč)

V dalších státech, kam rádi v létě jezdíme, bude dle očekávání dráž. Nejméně to pocítíme na Slovensku, kde za naší tisícovku koupíme v přepočtu zboží za 980 Kč (zanedbatelný rozdíl 20 Kč) a v Chorvatsku – 963 Kč (rozdíl 37 Kč). Pak už jsou rozdíly strmější. V Řecku za 1000 Kč nakoupíme za 770 Kč, ve Španělsku za 720 Kč, v Německu a Itálii za 640 Kč. Nejméně zboží a tedy nejdráž je pro nás ve Francii (za tisícovku zboží v hodnotě 620 Kč) a Rakousku (610 Kč).



Chcete ušetřit? Možnosti tu jsou

Pokud nejedete na dovolenou úplně poprvé, tak je vám nespíš jasné, že v turisticky vyhledávaných místech stojí všechno víc. Ceny jsou zcela jistě vyšší než v místech, které turisté tak nevyhledávají, ve městech jsou nižší ceny na jejich perifériích.

Jak to vypadá s kupní sílou naší tisícovky?

  • Slovensko: Bratislava – 860, Poprad 981, Žilina 984.
  • Chorvatsko: Split - 792, Dubrovník – 649, Pula – 792.
  • Itálie: Řím -568, Palermo 689, Bolzano – 510.
  • Rakousko: Vídeň – 596, Salzburg 459, Innsbruck 571.
  • Bulharsko: Burgas – 1092, Varna 1136, Sofia – 1085.
  • Turecko: Istanbul 947, Antalya 1060, Izmir 1095.
  • Porovnání vychází z hodnot uvedených na webu www.numbeo.com – Cost of living.

Pár rad do kufru

A závěrem ještě několik rad, než zamknete dveře svého bytu a odjedete na zasloužené volno. Pokud se budete pohybovat v Evropě nebo severní Americe, nemusíte u sebe mít velkou hotovost. Stačí vám platební karty (z debetní vybírejte z bankomatů, kreditkou plaťte různé zálohy a rezervace) a výběry z bankomatů. Jestliže víc peněz potřebujete, určitě je nenoste všechny s sebou. Pokud máte při placení špatný pocit, jděte raději jinam. Jestliže vám bankomat nevydá peníze, kontaktujte ihned banku, nebo jděte na policii. Reagujte ale neprodleně. Pokud už o kartu jakkoli přijdete, okamžitě volejte do své banky a nechte ji zablokovat, ať ji nemůže nikdo jiný používat.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU