Mateřská vs. rodičovská: 6 důležitých rozdílů

07.07.2017 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Liší se v něčem mateřská a rodičovská sociální dávka? Však obojí znamená, že jste doma s malým dítětem. Ano liší. Shrnuli jsme nejdůležitější rozdíly mezi peněžitou pomocí v mateřství a rodičovským příspěvkem. Aneb není dávka jako dávka.

Při narození dítěte máte nárok na sociální dávky. Nejdříve na peněžitou pomoc v mateřství a poté na rodičovský příspěvek. Obě dávky se ale často pletou. Víte, jaké jsou mezi nimi největší rozdíly?

Rozdíly mezi mateřskou a rodičovskou

(1) Kdo má na ni nárok?

Mateřská i rodičovská jsou sociální dávky spojené s malými dětmi. Na každou ale vzniká jiný nárok. Peněžitou pomoc v mateřství může čerpat ze začátku pouze matka, která porodila dítě, po šestinedělí může jít na mateřskou i otec. Mateřská navíc není automatická, musíte prokázat, že jste byli účastníky nemocenského pojištění po dobu minimálně 270 dnů v uplynulých 2 letech. Na rodičovský příspěvek má nárok kterýkoliv z rodičů, který pečuje o dítě do věku až čtyř let.

Kdy může jít na mateřskou otec?

  • Pokud splňuje podmínku jako matka (tedy 270 dnů placení nemocenského pojištění v průběhu 2 let).
  • Pokud uzavřel písemnou smlouvu s matkou dítěte, že bude pečovat o dítě.
  • Doba jeho mateřské se nesmí ani o den překrývat s dobou mateřské matky dítěte.
  • Musíte na správě sociálního zabezpečení odevzdat formulář Žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče.
  • Co je to otcovská dovolená a jaký je rozdíl mezi otcovskou a mateřskou?

(2) Jak dlouho trvá?

Mateřská dovolená je krátká, začíná 8 až 6 týdnů před termínem porodu a trvá 28 týdnů, 37 týdnů u vícerčat. Tato délka je jasně daná. Oproti tomu pobírání rodičovského příspěvku začíná po skončení mateřské a trvá až do 4 let dítěte, délku pobírání rodičovského příspěvku si volí sám rodič dle své osobní situace a preference. Pokud jste neměli nárok na mateřskou, tak ode dne narození dítěte máte nárok na pobírání rodičovského příspěvku v nejdelší variantě.

(3) Kolik dostanu?

Peněžitá pomoc v mateřství se počítá z poslední pobírané mzdy. Díky tomu, že se počítá z hrubé mzdy jako procento, tak velikost peněžité pomoci v mateřství je celkem uspokojivá. Oproti tomu velikost rodičovského příspěvku je mnohem menší. Máte danou celkovou částku (220 tisíc korun), kterou můžete jakýmkoliv způsobem vyčerpat. Můžete si nastavit čerpání na dva roky, nebo naopak budete pobírat minimální příspěvek celé čtyři roky.


Jak velká je mateřská?

  • minimální výše mateřské je 7.600,- / měsíc (30 dnů) 
  • maximální výše mateřské je 34.470,- / měsíc (30 dnů)
  • počítá se ze mzdy
  • kalkulačka pro výpočet mateřské

Jak velký je rodičovský příspěvek?

  • minimální měsíční výše RP je stanovena na 50,- Kč
  • maximální měsíční výše RP je omezena na 11.500,- Kč, a to i v případě rodiče s vysokými příjmy
  • počítá se dle zvolené délky čerpání

(4) Můžu pracovat?

Pokud pobíráte peněžitý příspěvek v mateřství nemůžete pracovat po dobu šestinedělí, není možné vykonávat osobně živnostenskou činnost, ani jinak si nemůžete legálně přivydělat. Od šesti týdnů po porodu můžete pracovat, ale u svého stávajícího zaměstnavatele nemůžete vykonávat stejnou práci, pro kterou jste u něho zaměstnaná. Můžete ale vykonávat jinou činnost na některou z pracovních smluv: VPP, DPP, DPČ. V okamžiku, kdy začnete pobírat rodičovský příspěvek, můžete začít i osobně podnikat a můžete se i vrátit do práce, aniž by to nějak omezilo pobírání příspěvku. Navíc za vás stát bude platit zdravotní pojištění, takže vaše čistá mzda se zvýší.

(5) Kde zažádat?

Peněžitou dávku v mateřství i rodičovský příspěvek platí stát. Rozdíl ale je v tom, kde a jak si můžete tyto dávky vyřídit. Zatímco mateřskou vyřizujete se svým zaměstnavatelem, potřebujete k tomu potvrzení od svého gynekologa, tak o rodičovský příspěvek musíte včas zažádat na úřadě práce. OSVČ žádají o mateřskou na správě sociálního zabezpečení, poté o rodičovský příspěvek opět na úřadu práce.

Co je potřeba předložit při žádosti o rodičovský příspěvek?

  • občanský průkaz
  • rodný list všech dětí do čtyř let věku
  • doklad o tom, jak dlouho a v jaké výši jste pobírali peněžitou pomoc v mateřství (PPM)
  • podklady pro stanovení denního vyměřovacího základu (např. potvrzení příjmů pro účely nemocenských dávek od zaměstnavatele) pro rodiče s vyšším příjmem
  • předem si rozmyslete, v jaké výši a jak dlouho chcete rodičovský příspěvek pobírat

(6) Kdy na dávku nemáte nárok?

Na peněžitou pomoc v mateřství nemají nárok například OSVČ, které si neplatí nemocenské pojištění, účast na nemocenském pojištění je totiž dobrovolná. Stejně tak na tuto dávku nemají nárok nezaměstnaní na úřadě práce. Platí ovšem ochranná lhůta 180 dní, během této doby máte nárok na mateřskou, i když jste dostali výpověď a od té doby jste nezaměstnaní. Na rodičovský příspěvek máte nárok vždy, stačí mít dítě do 4 let. Na rodičovský příspěvek má nárok v daném okamžiku jen jeden z rodičů, můžou se ale na rodičovské střídat.

 

 

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY