Dohoda o provedení práce s měsíční odměnou 10 tisíc a méně v 9 bodech

11.07.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Zejména v letních měsících nabízí zaměstnavatelé brigády na dohodu o provedení práce. Přivydělat si mohou nejenom studenti, ale i zaměstnanci, živnostníci nebo penzisté. Výhodou práce na dohodu o provedení práce do limitu je nízké zdanění. Co dalšího je však o DPP dobré vědět?

U dohody o provedení práce je jiný režim, zdali je měsíční odměna 10 000 Kč a méně nebo je 10 001 Kč a více. Pro zaměstnavatele je výhodné zaměstnávat zaměstnance zejména na dohodu o provedení práce do limitu. Důvodem je minimální administrativa a nízké zdanění.

Dohoda o provedení práce musí být vždy písemně

I když je měsíční odměna z dohody o provedení práce v řádech jednotek tisíc korun do limitu a pouze např. na jeden měsíc, tak musí být dohoda o provedení práce vždy uzavřena písemně.

Neplatí se sociální a zdravotní pojištění

Když je měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně, tak se z měsíční odměny neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Pojištění v takovém případě neplatí ani zaměstnavatel za zaměstnance, což je velká úspora, neboť standardně jsou mzdové náklady zaměstnavatele vyšší o 34 % právě o odvody na povinném pojistném za zaměstnance.

Je možné pracovat na více dohod současně

Limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění se posuzuje u každého zaměstnavatele individuálně. V praxi je tedy možné pracovat pro více zaměstnavatelů současně a ani z jedné dohody o provedení práce se nebude platit sociální pojištění a zdravotní pojištění. Pro každého zaměstnavatele je však možné na dohodu o provedení práce pracovat maximálně 300 hodin za rok.



Pozor na vyřešení zdravotního pojištění

Zdravotní pojištění musí platit všichni občané. Kdo neplatí zdravotní pojištění ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti nebo ho za něj neplatí stát, ten si musí sám platit zdravotní pojištění jako osoba bez zdanitelných příjmů. V roce 2017 platí OBZP měsíční zdravotní pojištění 1 485 Kč. Penzisté, studenti, zaměstnanci nebo živnostníci mají pojistný vztah u zdravotní pojišťovny vyřešen, a proto nejsou jako OBZP vedeni, i když si přivydělávají pouze na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně. Lidé, kteří však nemají vyřešen svůj pojistný vztah a přitom pracují pouze na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou do limitu, musí platit zdravotní pojištění ve výši 1 485 Kč.

I u dohody je nárok na daňové slevy

Při výpočtu čisté mzdy nebo čisté odměny je možné uplatnit daňové slevy, a to i při práci na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně. Každý zaměstnanec má nárok na slevu na poplatníka ve výši 2 070 Kč měsíčně, podmínkou je podepsání prohlášení k dani, které je možné na dané období, minimálně kalendářní měsíc, podepsat vždy pouze u jednoho zaměstnavatele. Při práci na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně a při podepsaném prohlášení k dani, je čistá odměna na účet stejně vysoká jako hrubá odměna.

Kdy se odvádí srážková daň?

Jestliže není u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani, potom nelze uplatnit daňové slevy a je z měsíční hrubé odměny odvedena 15% srážková daň z příjmu. I odvedenou srážkovou daň z dohod o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně je však možné uvést do ročního daňového přiznání a případně obdržet částečně nebo v plném rozsahu zpět. Když je roční daňový základ 165 600 Kč a méně, tak se obdrží odvedená srážková daň zpět v plném rozsahu. Při využití dalších daňových slev mimo slevu na poplatníka a daňových odpočtů lze obdržet daň zpět i při vyšším ročním daňovém základu.

Nevzniká nárok na nemocenské dávky

Z měsíční odměny z dohody o provedení práce do limitu se neplatí sociální pojištění, a proto nevzniká nárok na nemocenskou. V případě nemoci tedy nelze obdržet nemocenskou.

Odpracované měsíce se nehodnotí pro důchod

Od roku 2010 nepatří doba studia mezi náhradní doby pojištění pro důchodové účely. Do doby pojištění pro důchodové účely se však nepočítá ani odpracovaná doba na základě dohody o provedení práce s měsíční odměnou do limitu. Pracující studenti si tedy prací na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně dobu pojištění nezvýší.

Neplatí některá ustanovení platící pro práci v pracovním poměru

Na práci na dohodu o provedení práce se nevztahují některá ustanovení, která platí pro výkon práce v pracovním poměru. Jedná se např. o ustanovení ohledně převedení na jinou práci a přeložení, odstupné, pracovní dobu a dobu odpočinku (výkon práce však nesmí přesáhnout 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích), dovolenou, skončení pracovního poměru, cestovní náhrady.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ